Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes

Dit recept kwam in mijn hoofd terwijl ik droomde…. ja wellicht begin ik een beetje door te slaan met mijn hele foodbloggers-carrière als ik nu ook al over eten begin te dromen…. Maar ik was gewoon enorm geïnspireerd door Fraanz Conde, de executive Chef van het Hilton Hotel in Amsterdam. De inspiratie zat hem vooral in het koken zónder recept en gewoon de smaken voor zich laten spreken. witlofschotel oven

Met een groentelade vol witlof die nog steeds niet in de buurt van een pan was geweest droomde ik dus over een heerlijke ovenschotel. Et voilà deze witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes was daar!

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes
Zo simpel maar zó lekker!

Dit heb je nodig voor de Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes

 • 3 stronken witlof
 • 100 gram gorgonzola
 • 400 gram aardappelpuree
 • 100 gram hamblokjes
 • geraspte kaas0
 • bechamelsaus
 • nootmuskaatpoeder
 • vers gemalen peper

En zo maak je de Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes:

Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt lezen staat er niet overal precies bij hoeveel ik heb gebruikt. Dat komt omdat ik veelal gewoon op gevoel kook en me niet heel erg aan receptuur houd. Niet handig voor jullie natuurlijk als je een recept wilt uitschrijven. Maar voeg gewoon naar smaak de kruiden en specerijen toe en maak het recept helemaal eigen!

Je kunt het jezelf héél makkelijk maken en kant en klare aardappelpuree kopen in de supermarkt. Maar je kunt het ook gewoon even zelf maken. Kook dan ongeveer 400 gram geschilde aardappels. Giet ze af en bewaar wat kookvocht. Neem de stamper erbij en met een beetje kookvocht, wat melk en zout stamp je de puree tot een zachte puree. Laat staan tot gebruik.

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes
Bechamelsaus met lekker wat nootmuskaat en versgemalen peper.

Verwarm je oven voor op 200 graden

In de tussentijd maken we de bechamelsaus voor de Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes. Dit een hele makkelijke basissaus. Neem 25 gram roomboter erbij en smelt deze in een pannetje. Voeg dan 25 gram bloem toe en bak deze op laag vuur een minuut of 3. Roer er daarna 400 ml melk bij en laat op een laag pitje staan. Af en toe even roeren. Voeg er peper en nootmuskaat naar smaak aan toe.

Snij de witlof fijn en doe dit samen met de blokjes ham in een ovenschotel. Leg er de in stukjes gesneden gorgonzola op en schenk er wat bechamelsaus op. Let op het hoeft niet helemaal onder te staan. Schep dan de aardappelpuree erop en strooi ten slotte wat kaas op de puree.

Zet voor 25 tot 30 minuten in de oven tot de bovenkant een mooi goudbruin korstje heeft.

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes
Weinig ingrediënten maar heel veel smaak!

Haal de schaal uit de oven en schep op je bord, let op hij is loeiheet maar wel heel lekker! Even blazen dus en dan: Heerlijk Happen!

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes

Dit recept kwam in mijn hoofd terwijl ik droomde…. ja wellicht begin ik een beetje door te slaan met mijn hele foodbloggers-carrière als ik nu ook al over eten begin te dromen….
4.9 van 17 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: witlof
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 1154kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 3 stronken witlof
 • 100 gram gorgonzola
 • 400 gram aardappelpuree
 • 100 gram hamblokjes
 • 1 zakje geraspte kaas

Voor de Bechamelsaus

En zo maak je het:

 • Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt lezen staat er niet overal precies bij hoeveel ik heb gebruikt. Dat komt omdat ik veelal gewoon op gevoel kook en me niet heel erg aan receptuur houd. Niet handig voor jullie natuurlijk als je een recept wilt uitschrijven. Maar voeg gewoon naar smaak de kruiden en specerijen toe en maak het recept helemaal eigen!
 • Je kunt het jezelf héél makkelijk maken en kant en klare aardappelpuree kopen in de supermarkt. Maar je kunt het ook gewoon even zelf maken. Kook dan ongeveer 400 gram geschilde aardappels. Giet ze af en bewaar wat kookvocht. Neem de stamper erbij en met een beetje kookvocht, wat melk en zout stamp je de puree tot een zachte puree. Laat staan tot gebruik.
 • Verwarm je oven voor op 200 graden
 • In de tussentijd maken we de bechamelsaus. Dit een hele makkelijke basissaus. Neem de roomboter erbij en smelt deze in een pannetje. Voeg dan de bloem toe en bak deze op laag vuur een minuut of 3. Roer er daarna 400 ml melk bij en laat op een laag pitje staan. Af en toe even roeren. Voeg er peper en nootmuskaat naar smaak aan toe.
 • Snij de witlof fijn en doe dit samen met de blokjes ham in een ovenschotel. Leg er de in stukjes gesneden gorgonzola op en schenk er wat bechamelsaus op. Let op het hoeft niet helemaal onder te staan. Schep dan de aardappelpuree erop en strooi ten slotte wat kaas op de puree.
 • Zet voor 25 tot 30 minuten in de oven tot de bovenkant een mooi goudbruin korstje heeft.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

witlofschotel oven

5 gedachten over “Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes”

 1. Pingback: Witte asperges in bechamelsaus - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept