Cottage cheese hangop dessert

Cottage Cheese Hangop Dessert met Basilicumolie

🕒 Bereidingstijd: 60 minuten  👨‍🍳 Moeilijkheid: ★★★☆☆

Wat je al bellend met een bevriend chefkok, nou ja zeg maar gewoon sterrenchef, al niet kunt bedenken. Om trouwens zelf weer met het idee aan de slag te gaan en er alsnog weer wat anders mee verzint. Deels door het niet té ingewikkeld te willen maken, en deels ook om de smaken simpel en herkenbaar te houden. Mijn liefde voor cottage cheese is groot, hij kan er helemaal niks mee maar gaf me wel het idee om er een hangop van te maken. En ook het idee voor het verwerken van het filodeeg tot “kruiden perkament”. Mijn dank voor dit cottage cheese hangop dessert gaat dus deels uit naar Martijn (Kajuiter), voor de oplettende lezer, hij was ook degene met wie ik dat fantastische Kerstdiner kookte twee of drie jaar terug inmiddels. Mocht je nou een gezellig diner hebben thuis, dan kan ik je zeker aanraden deze te maken voor het toetje, als een ware showstopper. (of als je alleen de hangop wilt maken, dan kan dat natuurlijk ook!).

Cottage cheese hangop dessert

Wat is Cottage Cheese Hangop?

De hangop is niks anders dan de hangop die je bijvoorbeeld van Griekse yoghurt maakt. Hiermee maak je bijvoorbeeld labneh voor een hartige versie. In dit geval heb ik erythritol toegevoegd en maken we dus een zoete versie. Passend bij het idee van een toetje. Overigens mixen we wel lekker hartig en zoet door de basilicum-olie (die we ook helemaal zelf maken). En de filodeeg schotsen met verse kruiden. Dat verliep niet helemaal goed zonder mn hulplijn Martijn, en de uiteindelijke opmaak van het dessert was totaal anders dan wat hij suggereerde, maar kon zijn goedkeuring wel dragen nadat ik hem even een filmpje stuurde met het eindresultaat. Wat uiteindelijk ook maar gewoon lekker kokkerellen is en gewoon een middagje klooien in de keuken. Een beetje jezelf uitdagen, en dan komen er dus dit soort fijne gerechtjes uit voort.

Stap-voor-Stap: Hangop Maken

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Cottage cheese hangop dessert

Cottage Cheese Hangop Dessert met Basilicumolie en Filodeeg Perkament

Elegant cottage cheese hangop dessert met zelfgemaakte basilicumolie en knapperig filodeeg kruiden-perkament. Een moderne interpretatie van het klassieke Nederlandse hangop, perfect als restaurant-waardig nagerecht voor speciale gelegenheden.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

5 van 1 reactie
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Nagerecht
Keuken: European
Trefwoord: aardbeien, basilicum, filodeeg
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Servings: 4 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 200 gram cottage cheese
  • 1 el erythritol
  • 4 el magere yoghurt

Voor het filo perkament:

  • 10 vellen filodeeg
  • 4 takjes verse dille
  • 4 takjes verse peterselie
  • 15 blaadjes verse basilicum
  • 50 ml olijfolie

Voor de basilicum olie:

  • 75 ml olijfolie
  • 10 takjes verse basilicum

Extra:

  • 10 aardbeien

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We gaan eerst de hangop maken, die moet het langst in de koelkast om het vocht eruit te halen. Doe de cottage cheese met de yoghurt en erythritol in een blender en draai tot je een graad substantie hebt.
  • Leg een schone theedoek in een vergiet en leg deze op een kom, schenk de hangop erin en zet weg in de koelkast. Het vocht zal uit de cottage cheese druppelen en hierdoor krijg je dus een mooie stevige hangop. Zet voor minimaal twee uur in de koelkast.
  • In die tijd gaan we het "perkament"maken. Zorg dat de foliovellen ontdooit zijn en klaar voor gebruik. Leg een vel filo op een vel bakpapier en besmeer heel goed met olijfolie. Leg hier de verse kruiden op. Bestrijk een ander vel filodeeg ook met olie en leg het met de olie naar beneden op de kruiden. Veeg voorzichtig met de handen de lucht tussen de vellen uit. Pak daarna een deegroller en rol de kruiden tussen de twee filodeegvellen heel goed plat.
  • Zet je oven op 200 graden en leg een platte ovenschaal óp de foliovellen ik gebruikte een glazen schaal zodat ik goed kon zien wat eronder gebeurde. Bak zo het perkament tot je het licht ziet verkleuren naar licht bruin. Dit kan even een kwartiertje duren. Haal daarna de ovenschaal eraf en bak het nog kort totdat het egaal lichtbruin is en je mooi de verse kruiden tussen de vellen ziet zitten. Laat het afkoelen en herhaal nog een keer.
  • Dan gaan we de olie maken. Haal de blaadjes van de basilicum en blancheer ze heel kort, 5 seconden, in een pan met kokend water. Laat even in een vergiet uitlekken. Doe in een blender 75ml olijfolie en de uitgelekte blaadjes en draai op het hoogste niveau tot het een groene "drap" is. Leg een tweetal keukenvelletjes in een vergiet en hang deze boven een kom en giet de olie erin. Laat rustig uitlekken. Dit duurt wel een half uur tot een uur. Wat je overhoudt is mooie groene olie die je een in een glazen flesje kunt bewaren. Zeker wel een week of twee.
  • Bordje opmaken: Doe een beetje hangop op het bordje, breek wat perkament en steek dat erin, wat druppels basilicum olie erop en wat gesneden aardbeitjes erbij. En dan is het: Heerlijk Happen!
Voorbereiding: Hangop en basilicumolie kunnen een dag van tevoren worden gemaakt, filodeeg perkament het beste op de dag zelf
Variatie suggestie: Probeer met andere verse kruiden zoals munt of dille in het filodeeg perkament voor verschillende smaken
Nutrition Facts
Cottage Cheese Hangop Dessert met Basilicumolie en Filodeeg Perkament
Amount per Serving
Calories
321
% Daily Value*
Fat
 
31
g
48
%
Saturated Fat
 
5
g
31
%
Polyunsaturated Fat
 
3
g
Monounsaturated Fat
 
21
g
Cholesterol
 
9
mg
3
%
Sodium
 
172
mg
7
%
Potassium
 
133
mg
4
%
Carbohydrates
 
6
g
2
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
3
g
3
%
Protein
 
6
g
12
%
Vitamin A
 
566
IU
11
%
Vitamin C
 
21
mg
25
%
Calcium
 
63
mg
6
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wat een fijn receptje hè?! Nou ik heb er nog wel meer met restaurant kwaliteit waar je als Foodie je even echt je hart aan kunt ophalen! En nee eigenlijk helemaal niet ingewikkeld maar het kost soms net even wat meer tijd, en goed lezen!! Oh en je voorbereiding, zet gewoon alles klaar, afgemeten en wel precies zoals het recept het aangeeft. Scheelt een berg stress.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » bijgerechten » Cottage Cheese Hangop Dessert met Basilicumolie

Eén gedachte over “Cottage Cheese Hangop Dessert met Basilicumolie”

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept