Sushi met warmgerookte zalm

Sushi met warmgerookte zalm

Bij het openen van mijn mail trof ik een aanvraag aan waar ik gelijk al van wist dat ik daar méér over wilde weten! De vraag was of ik wat recepten wilde ontwikkelen met koud- en warmgerookte zalm. Eigenlijk wist ik helemaal niet hoe dat proces in zijn werk ging, dus vroeg ik of ik dat eens mocht komen bekijken. En zo kon het zomaar zijn dat ik in de auto sprong en naar het pittoreske Urk vertrok. “Op Urk” welteverstaan want zo wordt het genoemd ondanks dat Urk geen eiland meer is. De locatie van de rokerij ligt net iets buiten het dorp maar desalniettemin goed gevonden door jan en alleman. Terug naar het recept, ik bedacht me dat ik een dragon roll recept wilde maken. Dat is een avocado sushi of zalm sushi recept. In dit geval is deze sushi met warmgerookte zalm gemaakt.

Sushi met warmgerookte zalm
De visserboten komen en gaan.

Warmgerookte zalm uit Urk

De vis zelf wordt niet in Nederland gevangen natuurlijk. De zalmen komen uit Noorwegen en zijn duurzame kweekzalm. Het proces wat daarop volgt is geheel ambachtelijk en wordt op Urk uitgevoerd. Na een vriendelijke ontvangst door Frans Post werd ik meegenomen naar de rokerij. Zet één stap in deze ruimte en je neus draait overuren. De geur van het brandende en smeulende hout, de rooklucht, en natuurlijk de geur van de zalm is haast bedwelmend.

De zalmmoten worden op grote rekken gelegd en vervolgens op rolkarren de rookkast ingereden. En dan begint het uren durende proces. De zalm wordt verwarmd tot en met 80 graden. Het exacte proces ga ik natuurlijk niet verklappen, dat is een goed bewaard familiegeheim. Op het moment dat ik de rokerij instapte was er een kar klaar en mocht ik het direct uit de rookoven proeven. Dat is een aanrader kan ik je vertellen. Boterzacht en vol van smaak, daar kun je van blijven eten!

Handgestookte rookovens waar de zalmmoten een aantal uur in verblijven.

Verwerking van de zalm op Urk

Het proces is daarna nog niet klaar natuurlijk. Daarna wordt de zalm gekoeld, gesneden en verpakt in het volgende gedeelte van het bedrijf. Er gaat geen centimeter zalm verloren! Zo wordt de huid van de koudgerookte zalm bijvoorbeeld verzameld en gebruikt in de diervoedingsindustrie. Kleine stukjes zalm worden gebruikt voor zalmsnippers er gaat dus niets verloren. Alles gebeurt in hetzelfde pand en is sinds jaar en dag een echt familiebedrijf. Was het vroeger een klein bedrijfje, inmiddels zijn ze opgeschaald naar een groter pand. Maar té groot willen ze niet worden!

De kracht van de smaak en kwaliteit van deze zalm ligt in het stukje ambacht. Handgestookte vuurtjes in de rokerij, en een echte vuurmeester die het hele proces nauwlettend in de gaten houdt. We gaan aan de slag met deze zalm en maken sushi met warmgerookte zalm. Deze heerlijke zalm sushi met avocado wordt ook wel een dragon roll recept wordt genoemd. De warmgerookte zalm geeft deze sushi een extra smaakdimensie die je niet zo snel bij de gemiddelde afhaal-sushi zult aantreffen.

Sushi met warmgerookte zalm

warmgerookte zalm
Sushi met warmgerookte zalm

Sushi met warmgerookte zalm

Een dragon roll , deze keer gemaakt met warmgerookte zalm en avocado, met recht een heerlijke hap!
5 van 7 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Japans
Trefwoord: avocado, komkommer, sushi, warmgerookte zalm
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 477kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

sushi rol-matje
scherp mes

Ingrediënten:

 • 250 gram sushi rijst
 • 5 el rijstazijn
 • 1 tl zout
 • 250 gram warmgerookte zalm
 • 2 avocado's - in plakjes gesneden ( zie recept )
 • 1 komkommer - in repen gesneden
 • 2 nori vellen - door het midden gesneden

Voor de topping:

 • 2 el Sriracha saus - ( pikante saus uit het Oosterse schap )
 • 1 el wasabi mayonaise
 • 1 el soja saus

En zo maak je het:

 • Pak een pan erbij en doe hierin 350 ml koud water en voeg de 250 gram sushirijst toe. Beng aan de kook en zet het vuur dan zacht. Laat 10 minuten zacht koken en daarna 15 minuten rusten. Haal het deksel niet van de pan!
 • Verwarm de rijstazijn met de theelepel zout in een pannetje, laat staan tot gebruik.
 • Snijd de komkommer door het midden en verwijder de zaadlijst. Snijd in lange dunne repen.
 • Haal de zalm uit de verpakking en breek de zalmmoot in kleine snippertjes, de huid gebruiken we niet.
 • Pak een grote keramieken of kunststof schaal erbij, schep de rijst in de schaal en schenk de rijstazijn erop, roer het voorzichtig door met een houten lepel.
 • Het bamboe sushi rolmatje bekleed je met vershoudfolie.
 • Snijd een norivel door het midden ( over de breedte ) en leg hem met de glanzende kant naar beneden op het rol-matje. Bekleed het vel met een laagje sushirijst. Doe dit met natte vingers anders blijft de rijst aan je vingers plakken. Zet hiervoor een kommetje met water klaar op je aanrecht.
 • Strooi wat sesampitjes op de sushirijst en draai het vel dan om zodat de kant met de rijst op het matje ligt.
  Sushi met warmgerookte zalm
 • Leg 1 reep komkommer op het norivel en daarop wat snippers warmgerookte zalm. ( Niet te veel anders kun je niet makkelijk meer rollen ).
 • Rol nu met het bamboe matje de rol op en duw stevig met je vingers op het matje. ( In principe is dit al een perfecte rol en kun je hem zo al eten, als je bijv geen avocado lust hoef je hierna dan niet meer verder te gaan. )
  Sushi met warmgerookte zalm

Deel 2 van de dragon roll : de avocado erop leggen.

 • Pak een avocado erbij en snijd deze door het midden en verwijder de pit.
 • Snijd de halve avocado in dunne plakjes. ( zie de foto voor de snijrichting ).
 • Duw hem voorzichtig plat met je vingers en schuif dan je mes onder het vruchtvlees.
 • Met het mes begeleid je de avocado over de sushirol.
  Sushi met warmgerookte zalm
 • Neem een stuk vershoudfolie erbij en leg dit over de avocado die op de rol ligt. Pak je bamboe matje erbij en duw hem over de rol en duw goed aan. ( De avocado zal hierdoor iets ingedrukt worden maar dat is niet erg. )
 • Haal het matje eraf maar laat het stuk vershoudfolie zitten. Snijd vervolgens met je mes de sushi roll in 6 stukken.
 • Maak een sausje van de Sriracha en wasabi mayonaise en druppel daar wat van op je sushi en giet er een beetje sojasaus op.
  Sushi met warmgerookte zalm
 • Top de stukjes sushi af met wat extra warmgerookte zalm en sesampitjes en serveer met wat sojasaus.
 • Heerlijk Happen!
Je kunt met deze hoeveelheden 4 rollen maken. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
dragon roll recept

In deze blog heb ik het gehad over de warmgerookte zalm, het volgende recept maak ik een recept met de koudgerookte zalm. Ben jij een zalmliefhebber dan heb ik hieronder nog een aantal andere fijne recepten die je zou kunnen maken. Je kunt namelijk bij de Zalm van Urk ook verse zalm bestellen die je daarna zelf kunt bakken, stomen, grillen etc. Neem eens een kijkje op hun site voor alle producten waaronder ook gerookte paling en gerookte haring.

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Tag me dan in je foto met @heerlijkehappen en de #heerlijkehappen, dan kan ik jouw creatie zien en je reposten in mijn stories. Natuurlijk kun je ook de @zalmvanurk.nl en @jongensvandefant volgen.

Deze blog “Sushi met warmgerookte zalm” is geschreven in samenwerking met Zalm van Urk , en de Jongens van de Fant.

Dragon roll recept

zalm sushi recept

3 gedachten over “Sushi met warmgerookte zalm”

 1. Pingback: Sandwich met koudgerookte zalm - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Gekruide gehakballetjes met satésaus - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept