Estimated reading time: 6 minuten
Polen heeft me aangenaam verrast! Om maar eens met de deur in huis te vallen. Voor mijn reisje naar Polen had ik eigenlijk helemaal niet zo’n beeld van de Poolse keuken. Of misschien alleen een vooroordeel over veel drank, boerse maaltijden, en een niet heel erg verfijnde keuken. Dat beeld heb ik toch echt moeten bijstellen, waar een persreis al niet goed voor is! Omdat deze trip meerdere dagen besloeg komen er dan ook twee recepten online, inclusief reisverslag. Deze keer deel 1 met als bonusrecept de Poolse pierogi recept gehakt dumplings.
Poolse persreis via de KOWR – Poland tastes good
Een tijdje geleden viel een uitnodiging van de KOWR ( Nationaal support centrum voor Poolse agricultuur) op de mat, met de vraag of ik Polen wilde komen ontdekken. Say no more, dat is voor een Foodie natuurlijk het allerleukste om te doen! Koffertje ingepakt en op het vliegtuig gesprongen naar Warschau. Deze stad was gelijk al een hele verrassing voor me. Het deed me een beetje denken aan Wenen. Ik kwam op zondag aan en de winkels zijn dan gesloten. Echter restaurants en allerlei eettentjes zijn wel open. Het oude centrum lag vlakbij het hotel en dus ben ik een paar uurtjes door de stad gaan dwalen.
Polen ontdekken aan de hand van hun voedselproducenten.
De hele reis stond in het teken van Poolse producten te ontdekken. En waar doe je dat beter dan bij de producent zelf? Eerste stop was dan ook een kaasboer op het platteland. Kleine disclaimer, de meeste van deze producenten exporteren helaas niets naar het buitenland. Je zult me op mijn woord moeten geloven dat het echt lekker was allemaal. Zeker in het Oosten van het land zitten veel kleine boeren die kleinschalig produceren.
Ze kiezen er bewust voor om hun ecologische voetprint klein te houden en dat te maken waarmee ze zichzelf in leven kunnen houden. Zo had deze boer maar 4 (!) koeien. Toch genoeg melk om mooie kazen van te maken die in Polen zelf al heel wat Awards heeft gewonnen.
Drank in Polen
Dat ze daar van wodka houden dat wisten we wel, maar er wordt ook veel cider gebrouwen. Polen produceert een enorme hoeveelheid appels en die moeten ook verwerkt worden. Een bezoekje aan een Poolse cider producent inclusief proeverij leerde me dat deze cider héél anders smaakt dan in Nederland. Deze boer gebruikt geen suiker en daardoor is de cider iets zuurder dan wij gewend zijn. Ook hier betrof het weer een kleine lokale producent die leeft van eigen land. Voor zijn B&B koopt hij lokaal in bij andere boeren en ook hier wordt er biologisch geteeld.
Poolse pierogi en traditionele gerechten
In de grote stad als Warschau kun je heel internationaal eten. Volop restaurants en eetgelegenheden en zeer zeker ook “haute cuisine”. Natuurlijk was het doel van deze reis ook de echte traditionele gerechten te proeven en te eten. Opvallend waren de dumplings, dat had ik helemaal niet zo op mijn radar staan. Pierogi dus, en deze kunnen op veel verschillende manieren gevuld worden. Vegetarisch, vegan, vlees, het kan allemaal. Als recept bij dit verslag koos ik dan ook voor Poolse pierogi gehakt dumplings. En die zijn verrassend makkelijk te maken.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Poolse pierogi gehakt dumplings
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- We maken eerst het deeg, in de mengkom van je keukenmachine mix je de bloem en het zout.
- Verhit het water in een pannetje en doe de boter erbij en mix het geheel tot de boter helemaal gesmolten is. Het water moet heet zijn maar niet koken.
- Schenk de water-botermix bij de bloem en mix met een houten lepel tot je een grof deeg krijgt.
- Zet de deeghaak aan je keukenmachine en op middelhoge snelheid laat je het deeg zeker 5 minuten mixen tot er een zacht, elastisch en niet plakkerige deegbal ontstaat.
- Rol met je handen tot een mooie bal en vouw in vershoudfolie en laat een half uur rusten.
- Snipper ondertussen de ui en ris de blaadjes van de takjes tijm.
- Pak een koekenpan erbij en doe hier een beetje olie in en bak de ui met tijm tot de ui glazig is. Voeg het gehakt toe en 75 ml bouillon. Laat op laag vuur het vlees rustig garen. Het mag een beetje vochtig en een soort kleffe vleesmix worden. Breng op smaak met peper en zout. Laat staan tot we de pierogi gaan vullen.
- Bebloem je werkblad en snijd de deegbal in 3 delen, verpak de delen die je nog niet gebruikt weer in folie, rol met je deegroller het deeg uit tot een grote plak van een paar mm dikte. Met een uitsteker steek je ringen uit het deeg.
- Vul de rondjes met een theelepel vleesmix en vouw de pierogi dicht tot een vorm van een halve maan. Druk het deeg goed dicht. Je kunt hier ook een dumping-vorm voor gebruiken om het deeg goed dicht te drukken.
- Herhaal dit proces met al het deeg tot het vlees op is. Leg de dumplings op een bebloemde theedoek zodat ze niet aan je werkblad vastplakken.
- Breng een grote pan met water en wat zout aan de kook en kook per keer een stuk of 6 / 7 pierogi's in het kokende water tot ze gaan drijven. Schep ze eruit met een schuimspaan. Je kunt ze eventueel ook nog bakken in een koekenpan hierna maar dat hoeft niet!
- Heerlijk Happen!
Kracht vanuit de natuur
Tijdens dit bezoek aan Polen viel mij ook op dat er veel gewerkt wordt met kruiden en specerijen en diverse oliën. Denk hierbij een beetje aan de reformwinkels die wij in Nederland kennen waar je biologische producten kan kopen. De mensen gaan echt uit van de kracht van de planten en niet zo zeer medicijnen. Wellicht ook omdat je zo ver van grote steden toch iets meer op jezelf bent aangewezen. Zo bezochten we een gepassioneerde dame die koudgeperste olie maakt met allerlei kruiden, zaden en specerijen.
Poolse pierogi gehakt dumplings
Dit was dus het eerste deel van de Poolse tweeluik, de volgende blog met foto’s, het resterende reisverslag en weer een mooi Pools recept komt binnenkort online. Op mijn Instagram pagina vind je een highlight ” Poland tastes good”, daar kun je deze reis ook nog terugkijken. Ik ga lekker aan de slag met het volgende recept!
Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:
pierogi recept