Geschatte leestijd: 5 minuten
Laatst deelde ik het eerste deel van mijn reis naar Polen en beloofde jullie een deel twee. Natuurlijk met een recept erbij! Deze keer heb ik gekozen voor een lekkere Poolse bigos vlees stoof. Een “herders” stoof, een lekkere grote pan werkelijk vól met vlees, groenten en een heerlijke saus. Eigenlijk een heel fijn gerecht om je koelkast eens bij leeg te maken. In het originele recept gaat er nog veel meer vlees in, maar ik heb gekozen om het alleen bij spek en rundvlees te houden. Ook wordt er zuurkool in gebruikt! Dat was voor mij voor het eerst en ik kan je zeggen helemaal niet verkeerd. Nu neem ik je eerst nog eventjes mee terug naar Polen voor de rest van de reis. stoofvlees
Polen en zijn kleinschalige productie
Zoals eerder vermeld zijn we bij diverse producenten geweest die alleen maar lokaal produceren en verkopen. Veelal familiebedrijven die al jaren in bepaalde regio’s hun producten leveren en geenszins van plan zijn internationaal te leveren. Wat aan de ene kant heel goed is, maar voor ons toeristen ook wel jammer. Je zult dus sommige dingen echt in Polen moeten proeven.
Platteland vs de stad
We hebben heel wat km’s afgelegd in de regio’s rond Warschau! Wat de natuur betreft is het voor mij te vergelijken met Nederland. Je ziet veel maisvelden, kool, appels, varkensboeren, en ook qua bomen, planten en struiken verschilt het niet enorm met Nederland. Natuurlijk is het land vélé malen groter en dus ook heel wat meer groen. Polen ligt tussen Duitsland en Rusland in en de diverse oorlogen hebben daar een aardige stempel op gedrukt.
De stad is heerlijk modern met alle grote merken en gemakken die je bij ons ook kunt vinden. Het platteland daartegen is wat ruiger dan je het hier zult vinden. Ook wat de keuken betreft. Echt de wat “boerse” gerechten zoals ook deze Poolse bigos vlees stoof.
Poland tastes good
De titel van de perstrip, en dus de mogelijkheid om zelf te proeven hoe lekker de Poolse producten zijn. Wat mij vooral is opgevallen is dat er vaak een “zuurtje” is. Zoals “zurek” een soort gefermenteerde soep, die dus ook een zuurtje heeft. Maar ook in de productie van wijn en cider viel me op dat er een wat zure ondertoon te proeven is in het stoofvlees
Logischerwijs ook de zuurkool in deze Poolse bigos vlees stoof stoofvlees geeft een licht “zuurtje” aan het gerecht. Natuurlijk is er ook zat zoet te vinden hoor! Zo kwam er geen einde aan het schap met zoete snoepjes en diverse chocolade in een lokale Poolse supermarkt…
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Poolse bigos vlees stoof
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 500 gram riblap - in blokjes
- 250 gram Zeeuws zuurkool spek - in blokjes
- 5 el bloem
- 2 witte uien - gesnipperd
- 3 tenen knoflook - gesnipperd
- 400 gram tomatenblokjes - uit blik
- 400 gram champignons - in plakken gesneden
- 2 winterwortels - in ringen gesneden
- 150 gram gedroogde pruimen - zonder pit
- 250 gram zuurkool - afgespoeld en uitgelekt
- 400 ml runderboullion
- 200 ml rode wijn
Kruiden en specerijen:
- zout
- peper
- 1 el paprikapoeder
- 4 blaadjes laurier
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Snipper, snijd en hak de groenten en het vlees zoals hierboven aangegeven in de ingrediënten-lijst.
- Pak een kom erbij en doe hier de blokjes riblap in en strooi er peper en zout op. Voeg de bloem toe en hussel zodat er overal een laagje bloem om het vlees zit.
- Verhit een gietijzeren of hapjespan en en doe er een flinke scheut olijfolie in. Bak de blokjes riblap, en doe dit in delen als het te veel is om in één keer in de pan te doen. Schep de donkerbruin gebakken blokjes op een bord en zet apart.
- Bak het spek in de pan tot het bijna krokant is en voeg dan de uien en knoflook toe. Blus af met de rode wijn en voeg dan de rest van de ingrediënten uit de lijst en de kruidenlijst toe. Schep het vlees en het sap van het bord in de pan erbij.
- Laat de pan op sudderstand nu minimaal 4 uur zachtjes pruttelen. Af en toe kun je alles even doorroeren.
- Verwijder voor het serveren de laurierblaadjes. Serveer met bijvoorbeeld aardappels.
- Heerlijk Happen!
Wil je nog een lekker Pools recept uitproberen zoals deze Poolse bigos vlees stoof? Kijk dan eens naar onderstaande recept:
Deze Poolse pierogi, dumpling gevuld met gehakt en kruiden.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Dank aan de #KOWR voor een prachtige reis door Polen en het ontdekken van zoveel moois.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
stoofvlees