Zelf Harissa Maken Hét Basisrecept

Zelf Harissa Maken – Het Ultieme Basisrecept

🕒 Bereidingstijd: 10 minuten 👨‍🍳 Moeilijkheid: ★☆☆☆☆

Maak thuis gemakkelijk je eigen harissa – de pittige, aromatische Noord-Afrikaanse saus die je gerechten extra smaak geeft. Met geroosterde paprika, kruiden en verse jalapeño creëer je een veelzijdige saus zonder toevoegingen.

Waarom moeite doen als je het kunt kopen? Tja wellicht omdat het gewoon leuk is om eens te doen?! Deze saus is inmiddels redelijk bekend in Nederland en heeft zijn roots in Tunesië liggen. Het heeft wat weg van sambal of Sriracha en is vrij pittig. Voordel van het zelf maken is natuurlijk dat je ook de scherpte ervan kunt bepalen. Zelf leer ik pittig eten steeds meer waarderen want een aantal jaar geleden zag je me niet zo snel dit soort recepten maken. Maar nu deel ik “Zelf Harissa kruiden Maken Hét Basisrecept” met jou zodat jij ook eens ermee aan de slag kunt.

Zelf Harissa Maken Hét Basisrecept

Zelf Harissa Maken Hét Basisrecept

Om harissa te maken heb je een aantal kruiden en specerijen nodig. Zoals koriander en komijn. De laatste is een specerij die je sowieso veel in de Noord Afrikaanse keuken tegenkomt. Wij kennen komijn vooral van komijnekaas (waar ik zelf dol op ben). Maar niet iedereen is er dol op. Toch kan ik je aanraden het wél bij deze harissa te gebruiken want het geeft je saus naast alle andere specerijen een heerlijke smaak.

Als je de harissa gemaakt hebt kun je het in een potje in de koelkast wel een tijdje goedhouden. Waar gebruik je het allemaal bij?

Wat is Harissa en Waar Komt het Vandaan?

Harissa is een traditionele pittige pasta uit Tunesië die inmiddels wereldwijd populair is geworden. Deze vuurrode saus, gemaakt van gedroogde pepers, knoflook en Noord-Afrikaanse specerijen zoals komijn en koriander, heeft vergelijkbare eigenschappen als sambal of Sriracha. De authentieke harissa vormt een essentieel onderdeel van de Maghrebijnse keuken en wordt gebruikt als marinade, dipsaus of smaakversterker.

  • In soep, bijvoorbeeld tomatensoep om hem extra pit te geven.
  • Bij vlees als marinade met bijvoorbeeld extra citroensap erbij.
  • Maar ook gewoon als dipsaus of bij je tosti!
Zelf Harissa Maken Hét Basisrecept

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen!

Zelf Harissa Maken Hét Basisrecept

Zelf Harissa Maken – Authentiek Basisrecept

Makkelijke zelfgemaakte harissa saus met geroosterde paprika, knoflook, jalapeño en Noord-Afrikaanse kruiden. Pittig, smaakvol en vrij van E-nummers.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 63 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: basis product
Keuken: Tunesisch
Trefwoord: gerookt paprikapoeder, komijn, koriander, paprika
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Servings: 1 potje
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 150 gram geroosterde paprika - (uit pot 2 stuks)
  • 2 el tomatenpuree
  • 4 tenen knoflook - gepeld
  • 1 rode jalapeño
  • 60 ml olijfolie
  • ½ citroen - uitgeperst
  • 2 el tomatenpuree

Kruiden en specerijen:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Doe alle kruiden en specerijen in een koekenpan en bak dit een aantal minuutjes op rustig vuur tot je het begint te ruiken.
  • Daarna alles in de vijzel doen en even flink de vijzel erover laten gaan / draaien.
  • Doe de olijfolie, geroosterde paprika, knoflook, jalapeño, citroensap, tomatenpuree, samen met de specerijen uit de vijzel in een keukenmachine en draai tot je een mooie lobbige saus hebt.
  • Voorzichtig Heerlijk Happen 😉
Tip: Bewaar harissa in luchtdichte pot tot 2 weken in koelkast
Gebruik: Lekker op vlees, in soepen, marinades en dips
Nutrition Facts
Zelf Harissa Maken – Authentiek Basisrecept
Amount per Serving
Calories
604
% Daily Value*
Fat
 
57
g
88
%
Saturated Fat
 
8
g
50
%
Polyunsaturated Fat
 
6
g
Monounsaturated Fat
 
40
g
Sodium
 
461
mg
20
%
Potassium
 
885
mg
25
%
Carbohydrates
 
27
g
9
%
Fiber
 
6
g
25
%
Sugar
 
12
g
13
%
Protein
 
6
g
12
%
Vitamin A
 
2718
IU
54
%
Vitamin C
 
318
mg
385
%
Calcium
 
92
mg
9
%
Iron
 
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Veelal kun je dit soort sausjes kant en klaar in de supermarkt kopen, maar waarom dus ook niet eens zelf proberen? Dan zitten er in ieder geval geen gekke E-nummers of andere toevoegingen in! En het is ook leuk om te zeggen: “helemaal zelf gemaakt!!”.

Hier nog wat ideetjes voor huisgemaakte recepten:

Huisgemaakte pindakaas met drie ingrediënten

Huisgemaakte kruidige appelcompote: zo maak je het

De lekkerste huisgemaakte mayonaise

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » bijgerechten » Zelf Harissa Maken – Het Ultieme Basisrecept

Eén gedachte over “Zelf Harissa Maken – Het Ultieme Basisrecept”

4.94 from 63 votes (61 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept