Estimated reading time: 4 minuten
Waarom moeite doen als je het kunt kopen? Tja wellicht omdat het gewoon leuk is om eens te doen?! Deze saus is inmiddels redelijk bekend in Nederland en heeft zijn roots in Tunesië liggen. Het heeft wat weg van sambal of Sriracha en is vrij pittig. Voordel van het zelf maken is natuurlijk dat je ook de scherpte ervan kunt bepalen. Zelf leer ik pittig eten steeds meer waarderen want een aantal jaar geleden zag je me niet zo snel dit soort recepten maken. Maar nu deel ik “Zelf Harissa kruiden Maken Hét Basisrecept” met jou zodat jij ook eens ermee aan de slag kunt.
Zelf Harissa Maken Hét Basisrecept
Om harissa te maken heb je een aantal kruiden en specerijen nodig. Zoals koriander en komijn. De laatste is een specerij die je sowieso veel in de Noord Afrikaanse keuken tegenkomt. Wij kennen komijn vooral van komijnekaas (waar ik zelf dol op ben). Maar niet iedereen is er dol op. Toch kan ik je aanraden het wél bij deze harissa te gebruiken want het geeft je saus naast alle andere specerijen een heerlijke smaak.
Als je de harissa gemaakt hebt kun je het in een potje in de koelkast wel een tijdje goedhouden. Waar gebruik je het allemaal bij?
- In soep, bijvoorbeeld tomatensoep om hem extra pit te geven.
- Bij vlees als marinade met bijvoorbeeld extra citroensap erbij.
- Maar ook gewoon als dipsaus of bij je tosti!
Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen!
Zelf Harissa Maken Hét Basisrecept
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 150 gram geroosterde paprika - (uit pot 2 stuks)
- 2 el tomatenpuree
- 4 tenen knoflook - gepeld
- 1 rode jalapeño
- 60 ml olijfolie
- ½ citroen - uitgeperst
- 2 el tomatenpuree
Kruiden en specerijen:
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl komijnenzaad
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl zwarte peper
- 1 tl zout
- 1 tl koriander bolletjes
- 1 tl venkelzaadjes
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Doe alle kruiden en specerijen in een koekenpan en bak dit een aantal minuutjes op rustig vuur tot je het begint te ruiken.
- Daarna alles in de vijzel doen en even flink de vijzel erover laten gaan / draaien.
- Doe de olijfolie, geroosterde paprika, knoflook, jalapeño, citroensap, tomatenpuree, samen met de specerijen uit de vijzel in een keukenmachine en draai tot je een mooie lobbige saus hebt.
- Voorzichtig Heerlijk Happen 😉
Veelal kun je dit soort sausjes kant en klaar in de supermarkt kopen, maar waarom dus ook niet eens zelf proberen? Dan zitten er in ieder geval geen gekke E-nummers of andere toevoegingen in! En het is ook leuk om te zeggen: “helemaal zelf gemaakt!!”. Hier nog wat ideetjes voor huisgemaakte recepten:
Huisgemaakte pindakaas met drie ingrediënten
Huisgemaakte kruidige appelcompote: zo maak je het
De lekkerste huisgemaakte mayonaise
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Zelf Harissa kruiden Maken Hét Basisrecept
Awesome recipe! Thanks!