Geschatte leestijd: 6 minuten
Uitgenodigd door de VVV Hamburg om deze stad te komen ontdekken, daar zeg je geen nee tegen! Hoewel Duitsland toch echt direct aan onze landsgrens ligt ben ik er nog maar heel weinig geweest. Dus koffertje ingepakt, auto aftankt en op naar Hamburg samen met Luuk van Luukskitchen. Dat het een havenstad was, dat wist ik al maar verder was ik er dus nog nooit geweest. Zoals jullie van mij gewend zijn deel ik altijd een lokaal recept, en deze keer gaat dat het “Zoet Frantzbrötchen uit Hamburg” zijn. Maar eerst neem ik je graag even mee met onze persreis. Kaneel broodje broodjes maken recept
Hamburg havenstad
De reis naar deze vrij grote stad verliep zonder problemen. Het is een uurtje of vijf rijden, en met wat muziek en goed gezelschap vliegt de tijd zo voorbij. ( Het feit dat je ook héél hard mag rijden in Duitsland scheelt ook…) Bij ons hotel aangekomen reden we de auto keurig onder in de parkeergarage. We verbleven twee nachten in het Scandic Emporio Hotel. Een modern hotel van alle gemakken voorzien zoals een sauna, fijne gym, executive lounge, bar en ruime kamer met mega hoog plafond. Dat is overigens alleen als je op de 8e etage verblijft.
Op pad door de stad
Op de dagen die volgden werden we op sleeptouw genomen door de stad met diverse medewerkers van de VVV. Ons programma begon bij het Kaffeemuseum Burg. Hamburg heeft door de gunstige ligging en zijn haven een enorme import-export bedrijvigheid. Onze gids wist ons te vertellen dat de stad graag “vooruit denkt” en niet persé naar het verleden kijkt. Diverse oude gebouwen die door een flinke brand verwoest waren zijn dan ook zonder pardon platgegooid. De hele stad staat vol met hoogbouw, nieuwe aanbouw en heel wat wijken die volop in ontwikkeling zijn.
Foodie walhalla
Als je dan als Foodie iets móet bezoeken is het wel de Isemarkt. Deze loopt voor een aantal kilometer onder de spoorlijn en is dus deels overdekt. Loop watertandend langs alle standjes met vlees, broodjes, olijven, paddestoelen, taarten, groenten, fruit maar ook leuke snuisterijen. Hier kun je jezelf wel even bezig houden. Met de metro verplaatsen we ons daarna naar de Große Ebstraße, een lange straat langs de Elbe, waar je zeker ook even de vismarkt moet bezoeken. Langs het water zie je eindeloos ver alle kranen en bedrijvigheid op het water.
Lunch en diner
We zijn heerlijk verwend bij diverse restaurants waar ik er graag een paar van uitlicht. Zo hebben geluncht bij het Fischereihafen restaurant. Een klassiek visrestaurant waar je met een fantastisch uitzicht kunt genieten van een perfect bereid visje. Het diner bij Heimatjuwel was ook zeer verrassend. Chef Marcel weet je te verwennen met mooie hapjes en een lekker bubbeltje. Wil je daarna nog een leuke bier-proeverij doen, spring dan in de taxi naar The baby Goat, ben je meer van de cocktails dan ga je absoluut een bezoekje moeten brengen aan de rooftop bar “Puzzle bar“.
Op de laatste dag hebben we ons in het Chocoversum alles laten vertellen over de route die de cacaoboon aflegt tot zelf onze eigen chocolade reep te maken. Met als opwarmer een heerlijk soepje bij Deichjungs in de stad. Al met al zit deze stad vól met leuke tentjes, foodhallen, restaurants en bezienswaardigheden.
Zoet Frantzbrötchen uit Hamburg
Wat voor recept deel je dan als je weer thuis bent? Wel dan toch graag een typisch Hamburgs recept, en dan kom je uit bij dit soort van platgeslagen croissantje. Lekker zoet en kruidig door de kaneelsuiker. Het is even een werkje máár zeker de moeite waard. kaneel broodje broodjes maken recept
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Zoet Frantzbrötchen uit Hamburg
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 60 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ tl zout
- ½ tl kardemompoeder
- 200 ml melk
- 65 gram roomboter
- 25 ml water
- 2 el melk
- 1 zakje droge gist
Voor de vulling:
- 150 gram roomboter - zacht
- 100 gram lichte basterdsuiker
- 1 el kaneelpoeder
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Om het deeg te maken: verwarm de melk en smelt de 65 gram boter erin. Laat het daarna afkoelen tot het lauwwarm is.
- In een mengkom mix je de bloem, de gist, suiker, het zout, de vanillesuiker, kardemompoeder, schenk dan de lauwwarme melk, het water en de 2 el melk erbij en mix het geheel uiteindelijk op de hoogste stand tot er een soepel deeg ontstaat.
- Doe het deeg in een kom en dek af met een doek en laat 30 minuten rijzen. Na deze 30 minuten tik je de kom een aantal keer op tafel zodat het deeg inzakt om daarna nogmaals 30 minuten te laten rijzen.
- doe wat bloem op je werkblad en haal het deeg uit de kom. Met je deegroller rol je het deeg uit tot een verticale strook van ongeveer 60×40 cm.
- Smeer de 150 gram zeer zachte roomboter over het deeg uit en bestrooi met de kaneel en de basterdsuiker.
- Rol het deeg over de lengte op tot een lange worst. Snijd het deeg zo in dat je trapeziums krijgt. ( driehoekjes die aan de bovenkant een 3 cm breed zijn en de onderkant een 6 cm breed.
- Druk de broodjes met een houten pollepel in zodat de zijkanten een beetje plat komen te staan.
- Verwarm je oven voor op 175 graden.
- Leg de broodjes op een bakblik bekleed met bakpapier, bak ze in een 15 minuutjes goudbruin.
- Je kunt er nog chocolade over druppelen maar dat hoeft niet.
- Heerlijk Happen!
Dank aan de stad Hamburg voor deze uitnodiging!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Kaneel broodje broodjes maken recept