Arroz al horno van Amparo, Traditioneel Spaans

Geschatte leestijd: 6 minuten

Arroz al horno van Amparo

ATW: Around the World recepten. Deze recepten worden gedeeld met mij door mensen van over de hele wereld die één ding met mij gemeen hebben: de Franse taal leren. Wij zijn allemaal lid van een groepje die elkaar regelmatig via Skype spreken. Bijna elk continent is hierin wel vertegenwoordigd. Aan iedereen heb ik gevraagd of hij zijn of haar geheime recept, of familie recept met mij delen. Zo kan ik bovendien hier in Nederland weer mensen inspireren en deze geheimen met jullie delen. Want als één ding wel verbroederd is het wel samen tafelen. Deze keer de arroz al horno van Amparo uit Spanje. Ze stuurde mij dit recept wat een beetje op paëlla lijkt. Maar dit gerecht maak je dus deels in de oven. varkensschouder recept

Voor een grote ovenschaal Arroz al horno van Amparo voor 4-6 personen:

arroz al horno van amparo

400 gram paëlla rijst uit Valencia

250 gram varkensschouder

100 gram spek

4 kleine kruidige worstjes

200 gram kikkererwten

half blik tomatenblokjes

2 grote aardappelen

olijfolie

saffraan draadjes

2 grote vleestomaten

1 knoflookbol

1200 ml water

zout/peper

En zo maak je de Arroz al horno van Amparo:

-Begin met de aardappels te schillen, daarna snij je ze in plakken van 1 cm dik. Leg ze apart op een bordje. Snij de varkensschouder in stukken en ook het spek in mooie blokken.( De botjes kun je wegsnijden of eraan laten, laat je ze eraan zitten zeg dit dan wel tegen je gast dat er dus nog bot in het gerecht zit).

-Haal de buitenste vellen van de knoflookbol af maar laat de tenen wel aan het kontje vastzitten, met een mes snij je rondom de bol een beetje in.

-Snij de tomaten door het midden en leg deze bij de aardappelschijfjes op het bord wat apart staat.

Arroz al horno van Amparo

-Neem een pan erbij en doe hier het water, breng het aan de kook en zet daarna het vuur uit. Doe hierin wat saffraan draadjes en zout. Let op dit is vrij krachtig van smaak doe er dus niet te veel in! Laat dit zo staan tot gebruik. De saffraan gaat het water een mooie geel-oranje achtige kleur geven. In Spanje gebruiken ze vaak ook kleurstof maar ik vind dit beter.

-Pak een grote koekenpan erbij en doe hierin flink olijfolie. Leg de knoflookbol in zijn geheel in de pan en bak hem eventjes daarna leg je de aardappelschijven erbij. Bestrooi ze ook  met zout en peper. Bak ze tot ze mooi goudbruin zijn en leg ze daarna in een grote ovenschaal. De knoflookbol mag in de pan blijven.

Arroz al horno van Amparo

Het bakken van het vlees:

-Laat de olijfolie en de knoflookbol in de pan zitten. Bak eerst de varkensschouder tot ze mooi bruin zijn, haal ze uit de pan en leg ze in de ovenschaal. Daarna bak je de spekbrokken goudbruin. Haal dan de knoflookbol eruit en leg deze in het midden van de ovenschaal. Bak dan de vier kruidige worstjes in de koekenpan aan. Haal ze er uit en leg deze even apart.

Arroz al horno van Amparo

-Nu doe je de tomatenblokjes in de koekenpan en laat je op een rustig vuur al het vocht verdampen. Wanneer het vocht verdampt is voeg je de kikkererwten toe en bak je deze even mee.

Arroz al horno van Amparo

-Neem vervolgens de paella rijst erbij en doe deze in de pan erbij en bak de korrels even twee minuten aan. ( Ze lijken heel erg op risotto rijstkorrels) Strooi hier nog wat zout overheen. Dan pak je de ovenschaal erbij en doe je deze mix bij het vlees en de aardappelschijven, hussel dit een beetje door elkaar.

-Verwijder de draadjes saffraan uit het water en giet het in de ovenschotel. Let op deze rijst gaat het water opzuigen en zal uitzetten, je moet dus echt de 1200ml water gebruiken. Leg de worstjes en de tomaten ook in de schaal.

-Zet nu in een voorverwarmde oven op 250 graden voor 10 minuten. Wanneer het saffraan water goed borrelt na die 10 minuten verlaag je de temperatuur naar 220 graden voor weer 10 minuten. Vervolgens verlaag je de temperatuur naar 200 graden voor de laatste 10 minuten. Je zult nu al zien dan de rijst al het water heeft opgenomen.

Arroz al horno van Amparo

Haal ten slotte de schaal uit de oven en laat even afkoelen, het is nu namelijk loeiheet! Neem de borden er dan bij en schep lekker op: Heerlijk happen!

NB: In het originele recept worden bloedworsten gebruikt maar deze lust ik echt niet, vandaar dat ik gekruide worstjes heb gebruikt. Wil je nu hélémaal het originele recept arroz al horno van Amparo volgen gebruik dan dus bloedworst.

Merci mille fois pour la recette Amparo! Je te rémercie et c’était très bien! varkensschouder recept

arroz al horno van amparo

Arroz al horno van Amparo

ATW: Around the World recepten. Deze recepten worden gedeeld met mij door mensen van over de hele wereld die één ding met mij gemeen hebben: de Franse taal leren.
5 van 5 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: spaanse
Trefwoord: varkensschouder
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 368kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

 • 400 gram paëlla rijst - uit Valencia
 • 250 gram varkensschouder
 • 100 gram spek
 • 4 kleine kruidige worstjes
 • 200 gram kikkererwten
 • 1/2 blik tomatenblokjes
 • 2 grote aardappelen
 • olijfolie
 • saffraan draadjes
 • 2 grote vleestomaten
 • 1 knoflookbol
 • 1200 ml water
 • zout
 • peper

En zo maak je het:

 • Begin met de aardappels te schillen, daarna snij je ze in plakken van 1 cm dik. Leg ze apart op een bordje. Snij de varkensschouder in stukken en ook het spek in mooie blokken.( De botjes kun je wegsnijden of eraan laten, laat je ze eraan zitten zeg dit dan wel tegen je gast dat er dus nog bot in het gerecht zit).
 • Haal de buitenste vellen van de knoflookbol af maar laat de tenen wel aan het kontje vastzitten, met een mes snij je rondom de bol een beetje in.
 • Snij de tomaten door het midden en leg deze bij de aardappelschijfjes op het bord wat apart staat.
 • Neem een pan erbij en doe hier het water, breng het aan de kook en zet daarna het vuur uit. Doe hierin wat saffraan draadjes en zout. Let op dit is vrij krachtig van smaak doe er dus niet te veel in! Laat dit zo staan tot gebruik. De saffraan gaat het water een mooie geel-oranje achtige kleur geven. In Spanje gebruiken ze vaak ook kleurstof maar ik vind dit beter.
 • Pak een grote koekenpan erbij en doe hierin flink olijfolie. Leg de knoflookbol in zijn geheel in de pan en bak hem eventjes daarna leg je de aardappelschijven erbij. Bestrooi ze ook met zout en peper. Bak ze tot ze mooi goudbruin zijn en leg ze daarna in een grote ovenschaal. De knoflookbol mag in de pan blijven.

Het bakken van het vlees:

 • Laat de olijfolie en de knoflookbol in de pan zitten. Bak eerst de varkensschouder tot ze mooi bruin zijn, haal ze uit de pan en leg ze in de ovenschaal. Daarna bak je de spekbrokken goudbruin. Haal dan de knoflookbol eruit en leg deze in het midden van de ovenschaal. Bak dan de vier kruidige worstjes in de koekenpan aan. Haal ze er uit en leg deze even apart.
 • Nu doe je de tomatenblokjes in de koekenpan en laat je op een rustig vuur al het vocht verdampen. Wanneer het vocht verdampt is voeg je de kikkererwten toe en bak je deze even mee.
 • Neem vervolgens de paella rijst erbij en doe deze in de pan erbij en bak de korrels even twee minuten aan. ( Ze lijken heel erg op risotto rijstkorrels) Strooi hier nog wat zout overheen. Dan pak je de ovenschaal erbij en doe je deze mix bij het vlees en de aardappelschijven, hussel dit een beetje door elkaar.
 • Verwijder de draadjes saffraan uit het water en giet het in de ovenschotel. Let op deze rijst gaat het water opzuigen en zal uitzetten, je moet dus echt de 1200ml water gebruiken. Leg de worstjes en de tomaten ook in de schaal.
 • Zet nu in een voorverwarmde oven op 250 graden voor 10 minuten. Wanneer het saffraan water goed borrelt na die 10 minuten verlaag je de temperatuur naar 220 graden voor weer 10 minuten. Vervolgens verlaag je de temperatuur naar 200 graden voor de laatste 10 minuten. Je zult nu al zien dan de rijst al het water heeft opgenomen.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals de Arroz al horno van Amparo? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

varkensschouder recept

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Arroz al horno van Amparo, Traditioneel Spaans

4 gedachten over “Arroz al horno van Amparo, Traditioneel Spaans”

 1. Pingback: Canarische mojo paella met garnalen - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept