venkel met kaas uit de oven

Venkel met kaas uit de oven

Venkel met kaas uit de oven

Venkel. Eigenlijk gebruik ik het alleen maar in de soep of soms in een stamppot. Maar gewoon zo als groente eten dat had ik alleen nog maar gedaan in een aardappelsalade met heel veel andere ingrediënten. Dus toen ik op een mooie foto op Pinterest stuitte dacht ik gelijk “dat ga ik eens proberen”. En dat was een heel goed idee want we hebben echt heerlijk gegeten. Wist je trouwens dat venkel als een geneeskrachtig kruid wordt gebruikt? Het helpt bij darmproblemen en kan borstvoeding stimuleren. Ook op venkelzaadjes kan ook het hongergevoel onderdrukken. De plant zelf kan wel tot manshoogte groeien en heeft bovenaan hele fijne haartjes als blaadjes. ik vind zelf de smaak wel lekker, een soort anijs-achtige smaak. Ik was wel bang dat deze een beetje zou overheersen maar dat bleek totaal niet het geval bij deze venkel met kaas uit de oven.

Dit heb je nodig voor 1 ovenschaal:venkel met kaas uit de oven

  • 3 venkelbollen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter runderboullion
  • verse geraspte parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • peper/zout
  • Franse kruidenmix

En zo maak je het:

-We gaan eerst de venkel goed schoonmaken, borstel ze goed schoon en soep ze af onder de kraan zodat er geen zand meer tussen de blaadjes zit.

-Verwarm de oven voor op 200 graden.venkel met kaas uit de oven

-Pak een grote pan erbij en doe hierin 2 blokjes bouillon en een liter water. Breng aan de kook. Snij de bovenkanten van de venkel eraf en vervolgens snij je van boven naar beneden plakken van 1 tot 2 centimeter dikte. Ik heb het kontje eraan laten zitten omdat anders de blaadjes te makkelijk loslaten en de venkel helemaal uit elkaar vallen.

-Doe de plakken venkel daarna in de pan met kokende bouillon en kook ze voor een minuutje of 10 tot ze wat zachter zijn.

-Neem een grote ovenschaal erbij en doe hier wat olijfolie in. Schep de venkelplakken uit de pan en in de ovenschaal. Pers de knoflooktenen uit en verdeel deze over de venkel en bestrooi met de Franse kruiden, peper en zout. Als laatste strooi je een mooie laag parmezaanse kaas erover. Snij wat van de blaadjes van de bovenkant van de venkel fijn en strooi deze over de kaas.

-Zet de ovenschaal ten slotte voor 20 minuten in de oven , zet daarna de grill even aan om de bovenkant een mooi gegrild korstje te geven.

Venkel met kaas uit de ovenvenkel met kaas uit de oven

Wij aten deze heerlijke groente met een lekkere entrecôte van de BBQ : Heerlijk Happen

 

Het idee voor dit recept kwam dus van Pinterest van Sweet Paul Magazine. Ik heb er zelf nog wat andere ingrediënten aan toegevoegd.

 

 

 

2 gedachten over “Venkel met kaas uit de oven”

  1. Pingback: Week 43 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen |Foodblog|

  2. Pingback: Europa waar kwaliteit thuis is - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *