Estimated reading time: 3 minuten
Kerst staat voor de deur, tijd voor een mooi toetje. Deze cranberry appel Kerst galette kun je gemakkelijk van te voren bereiden. Voor het serveren even uit de koelkast halen, daarna een bolletje vanille ijs erbij serveren en je bent klaar. Het is een soort platte appeltaart met gedroogde cranberry’s. De korst wordt lekker crunchy, en als je hem eventueel een dag van te voren bereid dan is hij dat nog steeds een dag later.
Cranberry appel Kerst galette
Je kunt alle appelstukjes mooi in een rondje leggen maar dat hoeft niet hoor. Als je daar geen zin in hebt dan kun je gewoon de appelschijfjes op het deeg stortten en het aftoppen met wat gehakte pecannoten. Natuurlijk is het bolletje vanille-ijs optioneel, je mag er ook een lekkere dikke toef slagroom op spuiten. En zoals ik heb gedaan, lekker met wat karamelsaus. Deze kun je kant en klaar bij de supermarkt kopen. Het is super belangrijk het deeg te koelen voordat je gaat bakken, dit komt omdat het anders gaat “uitlopen”en dat wil je niet. Eerder maakte ik al eens een soortgelijk deeg in de McGarry cranberry pie, dat gebruikt een soortgelijk deeg.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaande appel galette.
Cranberry appel Kerst galette
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 180 gram tarwebloem
- 115 gram roomboter - ( in blokjes ijskoud)
- 60 ml ijskoud water
- 2 el suiker
- ¼ tl zout
Voor de vulling:
- 2 granny smith appels
- 1 jonagold appel
- 3 el lichte basterdsuiker
- 1 citroen - uitgeperst
- 1 el pumpkin Spice kruidenmix
- 3 el gedroogde cranberry's
Voor de deegrand:
- 1 ei - losgeklopt
- 1 el lichte basterdsuiker
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- We maken eerst het deeg. doe de bloem met de suiker en het zout in een kom. Doe de blokjes koude boter erbij en mix tot je kleine korrels krijgt. Voeg dan het ijskoude water toe en mix tot het deeg begint te vormen. Bebloem je werkblad en sort het deeg erop, kneed het deeg tot een bal en vorm een platte schijf. Pak deze in vershoudfolie en leg voor een uur in de koelkast.
- Schil de appels en snijd ze in plakjes, doe ze samen met de kruidenmix, citroensap, cranberry's en basterdsuiker in een kom en mix het geheel goed. Zet daarna in de koelkast tot het deeg het uur in de koelkast heeft gelegen.
- Leg een vel bakpapier op je werkblad en stuif daar wat bloem op. Rol het deeg uit tot een rondje zo groot als een pizza ongeveer. Schep de appel-cranberry mix erop en vouw de rand om.
- Klop het ei en besmeer de rand en strooi de basterdsuiker erop. Leg de taart nog maal een half uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor tot 200 graden en bak dan de taart af tot de rand mooi gebruind is, ongeveer 35 minuten.
- Optioneel erbij te serveren: vanille-ijs en karamelsaus.
Een heerlijk toetje voor de Kerst, maar daar heb ik er natuurlijk nog wel meer van. Bekijk onderstaande maar eens en probeer die uit voor de andere Kerstdag(en).
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Geproefd en goedgekeurd!
Delicious!