Italiaanse torte di mele e limoncello

Italiaanse torte di mele e limoncello

Geschatte leestijd: 4 minuten

Ciao a tutti! Dit keer geen klassieker die iedereen kent, maar een onbekend speciaal recept! Deze taart is één van de lekkerste taarten die je zult eten. Waarom? Ik leg het je uit! Natuurlijk krijg je van mij ook het recept voor deze Italiaanse torte di mele e limoncello. Natuurlijk spreekt niet iedereen Italiaans, dus zal ik je eens verklappen wat dit is? Italiaanse appeltaart! Het woord “mele” betekent namelijk appels. We gaan dus een onvervalst appeltaart recept maken. torta di mele

Super luchtig!

appeltaart recept
Lekker met een glaasje limoncello!

Doordat je olie en yoghurt gebruikt bij dit appeltaart recept blijft hij zo lekker luchtig en zacht. Zelfs een aantal dagen na het bakken. Op dag 4 smaakt ‘ie namelijk net zo lekker als op dag 1. Daarnaast zit er een heel speciaal ingrediënt in, namelijk limoncello. Dit in combinatie met de appel geeft dat een hele fris-zoete smaak. Het liefst gebruiken we voor deze Italiaanse appeltaart ook Italiaanse appels, maar in Nederland zijn ook zat fijne appeltjes te vinden.

italiaanse appeltaart

Limoncello in deze Italiaanse appeltaart

Limoncello is een van de meest populaire likeuren uit Italië en wordt ook heel veel zelf gemaakt. Traditioneel wordt limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento. Alleen limoncello die met citroenen uit die omgeving wordt gemaakt mag de naam ‘Liquore di Limone di Sorrente I.G.P dragen.  Het is overigens niet moeilijk zelf te maken, je hebt enkel wat geduld nodig (zo’n 5 weken). Ook deze taart heb ik met eigen limoncello gemaakt. 

Italiaanse torte di mele e limoncello

Het recept voor deze Italiaanse torte di mele e limoncello is trouwens niet van mijzelf maar van de partner van mijn Italiaanse opa. Met veel liefde maakt zij deze taart al jaren en sinds zij bij ons in de familie is, wordt dit appeltaart recept ook in onze familie gemaakt. Een heel unieke Italiaanse appeltaart dus! 

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Italiaanse torte di mele e limoncello

Italiaanse torte di mele e limoncello

We gaan een heerlijke Italiaanse appeltaart maken naar geheim familierecept!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 34 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: gebak
Keuken: Italiaans
Trefwoord: appels, citroen, limoncello, yoghurt
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 10 personen
calorieën: 412kcal
Auteur: Tim Harzing
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 375 gr bloem
  • 130 ml olijfolie
  • 250 gr kristalsuiker
  • 175 ml magere yoghurt
  • 2 eieren
  • 10 gr bakpoeder
  • 1 citroen
  • 30 ml limoncello
  • 8 gr vanillesuiker
  • 2 appels
  • ½ tl zout

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Was en schil de appels. Verwijder het klokhuis en snijd één appel in dunne partjes en de andere in kleine blokjes. 
  • Was de citroen erg goed onder warm water voor 10 minuten. ( Mocht je een biologische citroen gebruiken is dit niet perse nodig. )  Rasp de schil van de citroen, snijd dan doormidden en pers deze vervolgens uit. 
  • Pak een beslagkom erbij en doe hier de bloem, de suiker, het bakpoeder en de vanillesuiker in. 
  • Meng dit met een handmixer (of in de keukenmachine) en voeg tijdens het mixen de olijfolie, de eieren, de yoghurt, de citroenrasp, citroensap en de limoncello toe. Voeg het zout als laatst toe en meng het geheel tot een glad beslag.
  • Voeg de blokjes appel toe en roer dit goed door het beslag.
  • Pak de tulband en vet deze in met boter. Verdeel het beslag in de tulband en strijk glad met een spatel.
  • Leg de appelpartjes plat op het beslag en druk ze een beetje aan. Zet de tulband in een oven op 170 graden voor ongeveer 55 minuten.
  • Prik met een satéprikker in de taart om te checken of hij gaar is. Blijft de satéprikker droog, dan is taart klaar.
  • Heerlijk Happen!
  Tip: serveer met een beetje poedersuiker.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Italiaanse torte di mele e limoncello” is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:

We maakten samen ricotta, de kaas die geen kaas is…

Voor een lekker stukje Italiaans “Streetfood” heb je maar weinig ingrediënten nodig…

Bak jij deze heerlijke brosse crostata?

Of misschien wel deze focaccia!

Next stop…. tot volgende maand!

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

torta di mele

Start » Koek en taart » Italiaanse torte di mele e limoncello

2 gedachten over “Italiaanse torte di mele e limoncello”

  1. 5 sterren
    Dankjewel voor dit heerlijke recept: lovende reacties op deze zeer smakelijke Italiaanse appeltaart ontvangen!

    Vraag: kan ik ipv bloem en bakpoeder ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept