Estimated reading time: 4 minuten
Als je wel eens kalkoen klaargemaakt hebt dan heb je waarschijnlijk ook kalkoenvulling gemaakt. Deze geeft je kalkoen extra smaak, maar is op zichzelf ook heel lekker! Deze spek balletjes zijn een leuk bij- of voorgerechtje voor je Kerstmenu. Je kunt ze serveren met bijvoorbeeld een lekkere kruidige cranberrysaus. Ook valt er genoeg te variëren met de inhoud. Ik ben dol op champignons, maar lust je die niet dan kun je heel veel andere groenten erin verwerken. Je kunt deze gevulde kerstballetjes met cranberry prima een dag of twee dagen van te voren voorbereiden. Als je ze in de koelkast bewaart en voordat je ze bakt even op temperatuur laat komen scheelt je dat een hoop stress in de keuken! kerst recepten recept
Gevulde kerstballetjes met cranberry
Deze kalkoenvulling maken we met saucijzenvlees. Die haal je gemakkelijk uit het velletje en bakken we even kort aan. Niet te lang en té rul bakken anders dan plakt het vlees niet meer en kun je er geen balletjes van draaien. Ben je een fervent BBQ’er en gaat jouw Bbq ook met de kerst aan, dan kun je ze ook op de Bbq klaarmaken.
Deze spek balletjes zijn trouwens naar ieder seizoen te maken. In de zomer kun je de cranberry’s vervangen voor bijvoorbeeld gedroogde abrikoos. Zo zie je maar een heel veelzijdig recept weer. Met dit fantastische recept kun je eindeloos variëren! Je kunt bijvoorbeeld ook wat verse kruiden toevoegen, zoals peterselie of tijm, om het nog smaakvoller te maken. Bovendien kun je experimenteren met verschillende soorten spek, zoals gerookt spek of pancetta, om een geheel nieuwe twist aan dit gerecht te geven. Kortom, met deze spek balletjes kun je blijven experimenteren, ongeacht het seizoen!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Gevulde kerstballetjes met cranberry
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 250 gram saucijzen - Uit het velletje gehaald
- 3 sjalotten - grof gehakt
- 150 gram kastanjechampignons - grof gehakt
- 3 teentjes knoflook - gesnipperd
- 2 sneetjes bruin brood - fijngemalen in keukenmachine
- 16 plakjes ontbijtspek
- 75 gram gedroogde cranberry's
- 3 takjes peterselie - fijngehakt
- eendenvet - optioneel
- 2 el persillade kruidenmix
- 30 ml cognac
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 170 graden.
- Hak de kastanjechampignons, de sjalotten, en knoflook fijn, maar niet té fijn. Voeg alles toe aan een grote kom.
- Neem een koekenpan erbij en bak tot het vocht uit de champignons is verdwenen.
- Haal het vlees uit het velletje van de saucijzen, brokkel het vlees en voeg toe aan de gehakte groenten. Bak een paar minuutjes ( niet te rul bakken anders "plakt" het vlees niet meer) en blus af met een scheut cognac. Schep alles in een grote kom.
- Verkruimel de sneetjes brood, ( het beste is oud brood ) en mix dit met de cranberry's en de persillade in de kom. Voeg de vlees-mix uit de koekenpan toe en vorm er dan balletjes van in de kom van je hand.
- Wikkel twee plakjes ontbijtspek om de balletjes en leg in een ovenschaal. Besmeer ze met een beetje eendenvet.
- Zet in de oven voor ongeveer 20 minuutjes.
- Hak de verse peterselie en strooi over de balletjes.
- Heerlijk Happen!
Vind je dit lekker? Dan wil je zeker ook nog wel deze recepten proberen:
Deze witlof tarte tatin met cranberry’s, een heerlijke hartige Kerst-taart.
Of anders deze kippendijen in roomsaus met cranberry’s.
Cranberry grapefruit tijm mocktail
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
kerst recepten kalkoenvulling recept
Heerlijk!
De echte persoon!
De echte persoon!
Delicious!