week 52 weekvlog heerlijke happen

Witlof tarte tatin met cranberry’s

Geschatte leestijd: 4 minuten

Deze keer werd ik een beetje verliefd op mijn tarte tatin! Nog vóórdat ik er een stuk vanaf had gesneden of überhaupt een hap van had genomen wìst ik : dit is een topper! Hij kwam al zo prachtig uit de oven dat het haast zonde was om hem aan te snijden. Maar goed er moet natuurlijk gegeten worden hè?! Dus sneed ik deze witlof tarte tatin met cranberry’s aan en wat een smaakexplosie in je mond! Mijn man’s eerste reactie: “wauw deze moet je echt nog een keer maken”. In ieder geval deel ik hier nu het recept met jullie zodat het niet verloren kan gaan en ook jullie ervan kunnen genieten!

Witlof tarte tatin met cranberry's
prachtige gouden zoete randjes

En zo maak je de Witlof tarte tatin met cranberry’s:

-Verwarm eerst je oven voor op 210 graden. 

-Snij de witlofstronken door het midden, je kunt door een kleine “V” te snijden het meest bittere gedeelte van het kontje eruit snijden. 

-Neem een quichevorm erbij van een doorsnee van 24 cm. In een steelpannetje doe je het blok roomboter en laat dit smelten. Als alle belletjes van het water weg zijn voeg je de twee eetlepels kristalsuiker toe en al roerend laat je deze smelten. Als de suiker is gesmolten giet je de helft in de quichevorm en zorg je dat de hele bodem een laagje heeft.

-Leg de witlofjes nu met hun bolle kant naar beneden in een soort stervorm en giet hier de andere helft van de boter/suikermix overheen. In het midden waar een soort rondje in ontstaan strooi je de cranberry’s.

Witlof tarte tatin met cranberry's
De opbouw van de tarte tatin

-Dan gaan we de witlof afdekken. Strooi wat verse blaadjes tijm over de witlof en dek het af met de plakken kaas. Over de plakken kaas leg je als een soort dekentje het bladerdeeg. Stop de randjes een beetje in en dan kan hij de oven in. 

De oven in met de tarte tatin

Ik heb deze tarte tatin eerst een 10-tal minuten op 210 graden gebakken, toen werd het deeg mij te snel bruin en heb ik de temperatuur verlaagd naar 200 graden. In totaal is hij 35 minuutjes in de oven gegaan.

Witlof tarte tatin met cranberry’s

Witlof tarte tatin met cranberry's

Haal hem ten slotte uit de oven. Mocht er wat vocht rondom de taart zitten giet dit dan heel voorzichtig af. Vervolgens leg je een bord op de tarte en met één beweging draai je de quichevorm dan om! Et voilà: een prachtige tarte met heerlijk gesmolten kaas en perfect gare witlofjes.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

week 52 weekvlog heerlijke happen

Witlof tarte tatin met cranberry’s

Deze keer werd ik een beetje verliefd op mijn tarte tatin! Nog vóórdat ik er een stuk vanaf had gesneden of überhaupt een hap van had genomen wìst ik : dit is een topper!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 48 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: witlof
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 490kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

 • 3 witlof stronken van gelijke grootte
 • 1 rol vers bladerdeeg
 • 1 handvol cranberry’s
 • verse tijm
 • 3 lange plakken raclette kaas
 • 50 gram roomboter
 • 2 el kristalsuiker

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Verwarm eerst je oven voor op 210 graden.
 • Snij de witlofstronken door het midden, je kunt door een kleine “V” te snijden het meest bittere gedeelte van het kontje eruit snijden.
 • Neem een quichevorm erbij van een doorsnee van 24 cm. In een steelpannetje doe je het blok roomboter en laat dit smelten. Als alle belletjes van het water weg zijn voeg je de twee eetlepels kristalsuiker toe en al roerend laat je deze smelten. Als de suiker is gesmolten giet je de helft in de quichevorm en zorg je dat de hele bodem een laagje heeft.
 • Leg de witlofjes nu met hun bolle kant naar beneden in een soort stervorm en giet hier de andere helft van de boter/suikermix overheen. In het midden waar een soort rondje in ontstaan strooi je de cranberry’s.

De opbouw van de tarte tatin

 • Dan gaan we de witlof afdekken. Strooi wat verse blaadjes tijm over de witlof en dek het af met de plakken kaas. Over de plakken kaas leg je als een soort dekentje het bladerdeeg. Stop de randjes een beetje in en dan kan hij de oven in.
 • De oven in met de tarte tatin
 • Ik heb deze tarte tatin eerst een 10-tal minuten op 210 graden gebakken, toen werd het deeg mij te snel bruin en heb ik de temperatuur verlaagd naar 200 graden. In totaal is hij 35 minuutjes in de oven gegaan.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Witlof tarte tatin met cranberry’s? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Witlof tarte tatin met cranberry’s

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Witlof tarte tatin met cranberry’s

16 gedachten over “Witlof tarte tatin met cranberry’s”

 1. 5 sterren
  Zag er zo goed uit dat ik het ging proberen maar
  de roomboter met suiker kwamen niet bij elkaar en de suiker verbrande
  Helaas daar zat ik met alles klaar, jammerr

  1. Hi Erna, dat is jammer zeg? En je kon niet opnieuw beginnen? Ik zou ook even niet zo snel weten waarom de suiker en de roomboter niet mooi bij elkaar zijn gekomen, maar als hij verbrand is dan wellicht op te hoge vlam / temperatuur? Ik hoop dat je nog een poging wilt wagen want het is écht een aanrader! Gr Francine

   1. 5 sterren
    Ik heb het inderdaad weer geprobeerd nadat ik van mijn zus hoorde dat als je de suiker erbij doet niet meer roeren! Als alles na ong 2 minuten bruinig wordt kan je het gebruiken, en ik moet zeggen het was heerlijk en mijn man vond het ook! DUS NIET ROEREN

 2. Pingback: Frisse witlof salade met grapefruit - Heerlijke Happen

 3. Pingback: McGarry cranberry pie het geheime recept - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Kippedijen in roomsaus met cranberry - Heerlijke Happen

 5. Pingback: Gevulde kerstballetjes met cranberry - Heerlijke Happen

 6. Pingback: Sjalotjes tarte tatin met feta en verse tijm - Heerlijke Happen

 7. Pingback: Witlof salade met gerookte kip en mandarijn - Heerlijke Happen

 8. Pingback: Zoete bieten en bramen tarte tatin - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept