Gevulde kerstballetjes met cranberry

Gevulde kerstballetjes met cranberry

Een leuk tussengerecht voor de kerstdis, of als snack voor oudjaar.
Gevulde kerstballetjes met cranberry

Als je wel eens kalkoen klaargemaakt hebt dan heb je waarschijnlijk ook kalkoenvulling gemaakt. Deze geeft je kalkoen extra smaak, maar is op zichzelf ook heel lekker! Deze spek balletjes zijn een leuk bij- of voorgerechtje voor je Kerstmenu. Je kunt ze serveren met bijvoorbeeld een lekkere kruidige cranberrysaus. Ook valt er genoeg te variëren met de inhoud. Ik ben dol op champignons, maar lust je die niet dan kun je heel veel andere groenten erin verwerken. Je kunt deze gevulde kerstballetjes met cranberry prima een dag of twee dagen van te voren voorbereiden. Als je ze in de koelkast bewaart en voordat je ze bakt even op temperatuur laat komen scheelt je dat een hoop stress in de keuken!

spek balletjes
Het spek is lekker krokant gebakken!
Gevulde kerstballetjes met cranberry

Gevulde kerstballetjes met cranberry

Een leuk tussengerecht voor de kerstdis, of als snack voor oudjaar.
5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

Ingrediënten: 

  • 250 gram saucijzen - Uit het velletje gehaald
  • 3 sjalotten - grof gehakt
  • 150 gram kastanjechampignons - grof gehakt
  • 3 teentjes knoflook - gesnipperd
  • 2 sneetjes bruin brood - fijngemalen in keukenmachine
  • 16 plakjes ontbijtspek
  • 75 gram gedroogde cranberry's
  • 3 takjes peterselie - fijngehakt
  • eendenvet - optioneel
  • 2 el persillade kruidenmix
  • 30 ml cognac

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 170 graden.
  • Hak de kastanjechampignons, de sjalotten, en knoflook fijn, maar niet té fijn. Voeg alles toe aan een grote kom.
  • Neem een koekenpan erbij en bak tot het vocht uit de champignons is verdwenen.
  • Haal het vlees uit het velletje van de saucijzen, brokkel het vlees en voeg toe aan de gehakte groenten. Bak een paar minuutjes ( niet te rul bakken anders "plakt" het vlees niet meer) en blus af met een scheut cognac. Schep alles in een grote kom.
  • Verkruimel de sneetjes brood, ( het beste is oud brood ) en mix dit met de cranberry's en de persillade in de kom. Voeg de vlees-mix uit de koekenpan toe en vorm er dan balletjes van in de kom van je hand.
  • Wikkel twee plakjes ontbijtspek om de balletjes en leg in een ovenschaal. Besmeer ze met een beetje eendenvet.
  • Zet in de oven voor ongeveer 20 minuutjes.
  • Hak de verse peterselie en strooi over de balletjes.
  • Heerlijk Happen!
( Het eendenvet is optioneel , dat hoeft niet. )
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
kalkoenvulling
Gevuld met cranberry’s voor dat Kerstgevoel.

Gevulde kerstballetjes met cranberry

Deze kalkoenvulling maken we met saucijzenvlees. Die haal je gemakkelijk uit het velletje en bakken we even kort aan. Niet te lang en té rul bakken anders dan plakt het vlees niet meer en kun je er geen balletjes van draaien. Ben je een fervent BBQ’er en gaat jouw Bbq ook met de kerst aan, dan kun je ze ook op de Bbq klaarmaken. Deze spek balletjes zijn trouwens naar ieder seizoen te maken. In de zomer kun je de cranberry’s vervangen voor bijvoorbeeld gedroogde abrikoos. Zo zie je maar een heel veelzijdig recept weer.

Vind je dit lekker? Dan wil je zeker ook nog wel deze recepten proberen:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Gevulde kerstballetjes met cranberry
Genoeg voor een mooie schaal Kerstballen!

1 gedachte over “Gevulde kerstballetjes met cranberry”

  1. Pingback: online gambling in the states

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept