🕒 Bereidingstijd: 60 minuten 👨🍳 Moeilijkheid: ★★☆☆☆
Griekse spanakopita filodeeg hapjes – knapperig, voedzaam en vulerally authentiek! Deze elegante Griekse borrelhapjes combineren dun filodeeg met romige spinazie-feta vulling. Lekker als tapas of hapje in slechts 50 minuten!
Waarom zijn spanakopita hapjes het perfecte Griekse borrelhapje?
Easy to cook, alleen heb je wat tijd nodig. Het maken van deze lekkere hapjes is totaal niet ingewikkeld maar het is wel even een werkje om de pakketjes te vouwen. We maken er daarom gelijk ook maar een hele hoop, dan heb je er extra veel plezier van! Het geheel brengen we op smaak met de lekkerste Griekse kruidenmix én verse kruiden. Overigens als je het jezelf heel makkelijk wilt maken kun je er ook gewoon één grote ovenschotel van maken en die in stukjes snijden, maar ik vond deze Griekse spanakopita filodeeg hapjes gewoon leuk om te maken. Dat sommige mensen zoals op dit moment mijn beide vrouwelijke collega’s van de receptie niet van koken houden begrijp ik dan ook echt niet haha. Maar ieder zo zijn bezigheden, ik sta nou eenmaal graag in de keuken. Eten moet je toch elke dag, dan maar beter lekker toch?!

Wat is de beste techniek voor vouwwerk?
Het leuke is dus dat je een gerecht op meerdere manieren kunt maken. Overigens als je kiest voor de optie alles in een grote schaal te doen, dan voeg je wel 2 eieren aan de spinazie-feta mix toe. Je legt dan een aantal fildeegblaadjes op de bodem en langs de randen van de schaal. Dan vul je de schaal op met de mix en leg je er weer filo-blaadjes op. Dan vouw je de schaal dicht als een soort pakket en dat zet je in de oven. Vergeet niet elk vel goed in te smeren met olijfolie! Nou zo heb je nu toch een soort van twee recepten in één van me gehad.

Hoe maak je stap voor stap spanakopita filodeeg hapjes?
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Knapperige Spanakopita Filodeeg Hapjes met Feta & Spinazie
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 200 gram feta
- 400 gram spinazie
- 1 pak filodeeg - (10 vellen)
- 1 witte ui - gesnipperd
- 3 takjes verse dille
- 3 takjes verse peterselie
- verse peper
- 60 gram roomboter - gesmolten
- 1 el Griekse kruidenmix
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Zorg dat de filodeeg vellen ontdooit zijn, tijdens het werken bedek je de andere vellen met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
- Hak de verse kruiden.
- Snipper de ui.
- In een kom brokkel je de feta en voeg hier de kruiden, kruidenmix, en witte ui aan toe en mix goed.
- Blancheer de spinazie in een pan kokend water voor een paar minuutjes en laat goed uitlekken in een vergiet, knijp desnoods met je handen het vocht er nog even goed uit. Hak fijn met een mes en voeg toe aan de fetamix en mix nog een keer heel goed.
- Leg 1 vel filodeeg op een snijplank en snijd er drie lange repen van. Besmeer elke reep goed met de gesmolten boter. Leg onderin een klein hoopje aan de mix en vouw een driehoekje. Blijf al omslaand driehoekjes vouwen tot je vel op is. Nu heb je een mooi driehoekig pakketje gevormd.
- Leg de driehoeken op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrooi met nog wat Griekse kruidenmix. Bak in de oven op 200 graden tot ze mooi goed bruin zijn.
- Herhaal met alle filodeeg vellen tot ze op zijn.
- Laat na het bakken eventjes afkoelen en serveer dan direct. Heerlijk Happen!
Veelgestelde Vragen (FAQ)
Spinazie bevat veel vocht, en als je dat niet verwijdert, worden je hapjes slappe en kletsnat! Door eerst kort te blancheren en dan goed uit te knijpen, krijg je droge spinazie die mooi in je vulling past. Dit voorkomt ook dat de filodeeg doorweekt raakt. Echt een belangrijk stap dus!
Super belangrijk! Bedek alle vellen die je nog niet gebruikt met een vochtige theedoek – dat voorkomt dat ze droog en breekbaar worden. Filodeeg is delicaat en breekt snel als het droog is. Met dat vochtdoekje erover heb je geen probleem!
Ja, perfect! Ik maak ze graag helemaal af, leg ze op een bakplaat om in te vriezen, en stop ze daarna in een vrieszak. Tot ongeveer een maand houdbaar. Je kunt ze rechts streeks uit de vriezer bakken – je hebt dan wel wat langer nodig, ongeveer 50 tot 60 minuten. Super handig dus!
Ook een fan van de Griekse keuken? Natuurlijk heb ik nog een paar andere toppers voor je! Duik de keuken in en verras je gezin, vrienden of familie met een lekker Grieks avondje met een combinatie van onderstaande fijne recepten:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Super Lekker! Snel op vakantie
Yummy !