Geschatte leestijd: 4 minuten
Als ik me niet vergis is dit heet eerste shortbread recept op mijn site. Je kunt ze werkelijk in alle smaken maken, alleen zijn het vaak enorme caloriebommen… Wellicht ken je de “miljonairs shortbread” versie met karamel en chocolade. Als ik er alleen al naar kijk dan kom ik een kilo aan haha. Nu is deze hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread óók niet suikervrij, maar wellicht nèt iets gezonder. Sowieso is een snack of tussendoortje als deze een traktatie en moet je het ook niet elke dag eten. Maar zo nu en dan mogen we onszelf best even kietelen toch? Zondag bakdag, dus aan de slag!
Hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread
Shortbread is een traditioneel Schots koekje dat gemaakt wordt met veel boter, suiker en bloem. Het heeft een kruimelige textuur en een rijke botersmaak. Het originele shortbread recept komt uit Engeland en wordt vaak geserveerd bij de thee of als nagerecht In dit recept geven we een gezondere draai aan het klassieke shortbread door een aantal ingrediënten te vervangen met meer natuurlijke alternatieven. Zo gebruiken we speltmeel in plaats van patentbloem, omdat speltmeel meer vezels en eiwitten bevat dan gewone bloem. Ook vervangen we de roomboter met kokosolie, die minder verzadigd vet heeft en een lekkere tropische smaak geeft aan de koekjes. Verder gebruiken we geen kristalsuiker maar kokosbloesemsuiker, die een lagere glycemische index heeft en een soort karamelachtige smaak heeft.
Hierdoor hoeven we geen dikke laag karamel toe te voegen aan het shortbread, wat het nog zoeter en calorierijker zou maken. Deze hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread kun je ook met andere noten maken. Zo zou je ook voor pecannoten of amandelen kunnen kiezen, die ook veel gezonde vetten en mineralen bevatten. Dit recept is eenvoudig te maken en je hebt maar weinig ingrediënten nodig. Het resultaat is een heerlijk knapperig en smeuïg koekje dat je kunt serveren bij de koffie of thee, of als tussendoortje.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 175 gram spelt meel
- 80 gram kokosolie - gesmolten
- 3 el agave siroop
- ¼ tl zeezout
- 1 tl vanille essence
- ½ zakje bakpoeder
Voor het karamel-notenlaagje:
- 60 gram kokosbloesemsuiker
- 80 gram agave siroop
- 200 gram hazelnoten - gehakt
- ½ tl grof zeezout
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 175 graden.
- Pak een kom erbij en doe alle ingrediënten voor de bodem erin. Mix met een vork tot je een kruimelig deeg hebt.
- Bekleed je vierkante bakvorm met bakpapier en duw met je vingers het deeg op de bodem. Zorg dat alles goed verdeeld is over het hele blik. Zet voor 6 minuten in de oven. Haal het er dan uit en laat even afkoelen.
- Hak intussen de hazelnoten.
- Pak een pannetje erbij en doe hier de kokosbloesemsuiker met het agave siroop in en op laag tot medium vuur laat je al roerend de suiker oplossen, als het begint te borrelen voeg je de noten toe en roer even door. Schenk of schep het op de koekbodem. Doe dit snel want de suiker zal redelijk snel weer stollen. Verdeel goed over de hele bodem. Bestrooi met wat grof zeezout.
- Zet nogmaals in de oven voor 18 tot 20 minuutjes. Haal uit de oven en laat rustig afkoelen. Na een uurtje kun je het blok uit de vorm halen en in 16 kleine blokjes snijden.
- Heerlijk Happen!
Dit zijn natuurlijk hele lekkere hapjes, maar daar heb ik er nog wel meer van hoor! Check deze recepten maar eens:
Deze chocolade pindakaas noten fudge bijvoorbeeld.
Of deze suikervrije aardbeien kwarktaart.
Zelf als eens cannoli gemaakt? Niet, dan zeker eens gaan doen!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread
Lekker tussendoortje