Italiaans recept cannoli Siciliani

Italiaans recept cannoli Siciliani

Cannoli Siciliani: de trots uit Sicilië! Een echte guilty pleasure is deze cannoli. Het is een uit deeg gerold en gefrituurd koekje gevuld met zoete ricotta. Het is niet het meest makkelijke recept, maar ik kan je garanderen dat het àlle moeite waard is. In deze blog deel ik een echt Italiaans recept cannoli Siciliani. Dit Cannoli recept is een mooi basisrecept uit de Siciliaanse keuken. Oh en de ricotta in dit recept, daar deelde ik al eerder een recept van. Ook deze kun je helemaal zelf maken.

Waar het eiland om bekend staat

cannoli recept cannoli maken

De Siciliaanse keuken is heel belangrijk voor de Italiaanse gastronomie. Veel bekende gerechten komen namelijk van dit eiland. Arancini, caponata, parmigiana di melanzane, cassata en nog veel meer! Zo dus ook de cannoli, een gerecht wat eigenlijk vroeger alleen met carnaval werd gegeten.

Echter wordt dit nu het hele jaar door gemaakt en is het over de hele wereld ongekend populair! Cannoli worden met gesuikerde ricotta gevuld, maar er bestaan tegenwoordig heel veel variaties, zo kun je ze ook vullen met chocoladecrème, pistachecrème, citroencrème en nog veel meer zachte en zoete vulling.

We leerden eerder al ricotta maken van Tim.

Doordat het deeg gefrituurd wordt en daarna met de zachte vulling wordt gevuld zijn ze vers natuurlijk het lekkerst. En als jij dit Italiaans recept cannoli Siciliani hebt gemaakt wil je ook niets liever dan ze gelijk opsnoepen hoor… Cannoli maken neemt wel wat tijd in beslag, dus echt een gezellig weekendklusje om eens samen te doen.

Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen!

Italiaans recept cannoli Siciliani

Italiaans recept cannoli Siciliani

Dit is een heerlijke Italiaanse traktatie die we helemaal zelf gaan maken!
4.8 van 25 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: koekjes
Keuken: Italiaans
Trefwoord: bloem, ricotta, suiker
Voorbereidingstijd: 1 dag
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 1 dag 2 uur
Porties: 4 personen
calorieën: 544kcal
Auteur: Tim Harzing
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

cannoli vormpjes
beslagkom
keuken tang
kookthermometer

Ingrediënten:

  • 260 gram bloem
  • 10 gram kristalsuiker
  • 15 gram roomboter
  • 5 gram cacaopoeder
  • ¼ tl zout
  • 1 ei
  • 5 ml witte wijnazijn
  • 30 ml witte wijn

Vulling voor de cannoli :

  • 750 gram ricotta
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram pure chocolade - gehakt in kleine stukjes ( of koop kant en klare "chocolade druppels").

Extra:

  • 1 ei - om de cannoli mee in te smeren
  • 500 ml zonnebloemolie - ( kan ook meer zijn, zorg dat er een goede laag in je pan staat)
  • pistachenootjes
  • poedersuiker
  • pure chocolade

En zo maak je het:

  • Laat de ricotta de avond van te voren in de koelkast uitlekken in een zeef. Laat de hele nacht in de koelkast staan. 
  • Maak het deeg: meng de bloem met het cacaopoeder, zout en suiker. Voeg vervolgens al roerend de boter, het ei, witte wijnazijn en de witte wijn toe en kneed tot een compact deeg. (lijkt een beetje op pasta deeg). 
  • Dek af met folie en laat een uurtje in de koelkast rusten.
  • Haal vervolgens uit de koelkast en snijdt een stuk van het deeg af. Pak de pastamachine erbij en draai hier dunne vellen van (tot ongeveer stand 7). 
  •  Leg de cannoli vormpjes er schuin op.
  • Kluts het andere eitje los in een bakje, snijd vierkantjes van de vellen en vouw ze over de cannoli vormpjes heen, zodat de uiteindes van beide vellen over elkaar heen vallen. Plak deze vast met een beetje van het geklutste ei. 
  • Doe de olie in de diepe hapjespan en breng tot 180 graden. ( Ik schrijf 500ml maar dat kan ook iets meer zijn, dat hangt af hoe breed je pan is)
  • Frituur de cannoli 1 voor 1 voor ongeveer 3-4 minuten. Zorg ervoor dat de cannoli de bodem niet raakt, dan verbranden ze namelijk. Je kunt het beste de cannoli tijdens het frituren vasthouden met een vuurvaste keukentang. 
  • Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Terwijl dat de cannoli afkoelen kun je de vulling maken.

Vulling voor de cannoli:

  • Haal de ricotta uit de koelkast en meng dit met de suiker en gehakte pure chocolade. 
  • Haal de vormpjes voorzichtig uit de cannoli. De vormpjes kun je vaak een beetje indrukken, zodat je ze makkelijk eruit kunt halen. Vul de cannoli met de ricottavulling. Je mag ze royaal vullen!
  • Hak wat pistachenootjes fijn, rasp wat chocolade en garneer de cannoli hier mee. Je kunt ze ook eventueel nog bestrooien met poedersuiker. 
  • Heerlijk Happen!
Ik zou de cannoli gelijk consumeren en niet te lang in de koelkast bewaren, daar wordt de koek namelijk zacht van.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Italiaans recept cannoli Siciliani” is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:

Next stop ….. zie je volgende maand!

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Koek en taart » Italiaans recept cannoli Siciliani

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept