Geschatte leestijd: 5 minuten
Soms zijn er wel eens van die dingen die je maar voor je uit blijft schuiven. Zelf pasta maken was er daar één van voor mij. Alle materialen en middelen had ik al tijden in huis hoor. Een prachtige pastamachine die tot nu in de kast bleef staan. Tot de uitnodiging van Sarah Puozzo van de pasta Academy. Een èchte “pasta master” die ècht de fijne kneepjes van het pasta maken kent. Ze nodigde me uit voor een online workshop om huisgemaakte ravioli met gambavulling te maken. En daar zeg je dan geen nee tegen toch? Ik bestelde wel nog even snel wat ravioli-stekertjes online, want die had ik nog niet. Natuurlijk was ik erg benieuwd naar dit ravioli recept. Want er zijn eigenlijk helemaal niet zo veel ingrediënten voor nodig. Een heerlijk simpel recept waar je van kunt blijven eten!
Pasta heeft zijn oorsprong in Italië en is een van de oudste en meest geliefde gerechten ter wereld. Het is onduidelijk wanneer precies de eerste pasta werd gemaakt, maar er zijn aanwijzingen dat de oude Etrusken en Grieken al soortgelijke gerechten aten.
Er bestaat een verhaal dat Marco Polo, de beroemde Venetiaanse ontdekkingsreiziger, pasta mee naar Italië bracht vanuit China. Maar historische gegevens suggereren dat pasta al bekend was in Italië voordat Marco Polo China bezocht.
In ieder geval is pasta in de loop van de tijd een integraal onderdeel geworden van de Italiaanse keuken en is het inmiddels een van de populairste gerechten over de hele wereld. Er bestaan talloze verschillende soorten pasta, elk met hun eigen unieke smaak en textuur, waaronder spaghetti, lasagne, fettuccine en ravioli.
Huisgemaakte ravioli met gambavulling
Naast een ravioli recept kun je bij Sarah ook andere recepten leren en onder de knie krijgen. Ze kunt op haar website van de pasta Academy kijken welke workshops ze allemaal geeft. Deze huisgemaakte ravioli met gambavulling is echt een prachtig voorbeeld van handwerk. Zelf je pasta kneden, met je handen het deeg vormen, dan de vellen door de machine heen draaien… je wordt er helemaal zen van. Oh en we leerden ook dat wij Hollanders pasta veel te zacht eten. We koken het te lang door, eigenlijk mag de pasta een beetje een bite hebben. Niet te lang koken dus, dat is de tip!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Huisgemaakte ravioli met gambavulling
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 100 gram semola di grano duro rimacinata - ( van bijv DiCecco)
- 100 gram bloem type 00
- 2 eieren
- 1½ tl zout
Voor de vulling heb je nodig:
- 180 gram gepelde gamba's
- 1 tl zeezout
- 1 biologische citroen - ( we raspen hier wat zeste af ) ½
Voor de saus heb je nodig:
- 8 tomaten - ( ontveld)
- 2 tenen knoflook
- 4 blaadjes verse salie
- olijfolie
- 40 ml witte wijn
Voor de pesto heb je nodig:
- 80 gram pijnboompitten
- 7 verse peterselie takjes
- 1 tl zeezout
- 50 ml olijfolie
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- We maken eerst het deeg voor de pasta. Meng de semola en de bloem type 00. Stort de bloem over je werkblad en maak een kuiltje (In het Italiaans heet dat fontana) in het midden. Breek de eieren in het kuiltje. Meng met een vork alle bloem met de eieren.
- Kneed ongeveer 10 minuten tot je een mooie deegbal krijgt. Je duwt echt flink met je handen het deeg. Bedek daarna met huishoudfolie en leg minimaal 30 minuten aan de kant op kamertemperatuur. Je kunt ondertussen verder met het recept.
- De stappen van bloem naar deeg:
- We maken nu de vulling van de ravioli: Hak de gamba's fijn met een mes. Hak 2 takjes platte peterselie fijn en voeg deze toe. Rasp 1/3 van de bioligische citroen en voeg ook toe, samen met een snufje zeezout. Meng alles goed en zet aan de kant tot gebruik.
- Ontvel de tomaten: zet een pan op met ruim wat water. Kerf een kruis aan de onderkant van de tomaten. Dompel ze enkele minuten in het kokend water. Haal ze uit de pan en laat schrikken onder koud water, je kunt nu zo het velletje eraf trekken. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe in een kommetje en zet apart tot gebruik.
- Zet een grote hapjespan op middelhoog vuur en voeg een scheut extra vergine olijfolie toe. Pel en plet de knoflooktenen met de platte kant van je mes. Voeg ze toe aan de hapjespan, samen met de 4 blaadjes salie.
- Voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met een snufje zeezout. Voeg na enkele minuten de wijn toe. Laat de saus rustig koken en verwijder na een tiental minuten het knoflookteentje en zet het vuur uit. ( Deze saus is geen tomaten saus zoals je hem kent uit een pakje het is een beetje "brokkelige saus").
- Stamp nu in een vijzel de rest van de platte peterselie met de pijnboompitjes en een halve eetlepel zeezout. Voeg daarna extra vergine olijfolie toe tot je de juiste textuur krijgt. Dit kan wel even een paar minuten duren, je moet flink stampen.
- Neem je pastamachine erbij: Duw eerst de deegbol plat en draai het eerste lapje deeg door het kleinste getal op je machine. ( nr 1 heeft de grootste opening). Vouw de buitenkanten naar binnen en draai nogmaals door de machineroller met het kleinste getal. Draai daarna het deeg door de machine waar je telkens 1 getal hoger gaat en hierdoor het deeg dus steeds dunnere wordt, en de opening steeds kleiner. Stop wanneer het pastavel ongeveer 1 mm dik is.
- Leg het vel op je werkblad waar je een beetje semola op gestrooid hebt zodat het niet vastplakt. Vouw het 1 keer dubbel, en vouw dan weer terug. Met je ravioli steker duw je op de ene helft rondjes.
- De stappen van deeg naar ravioli:
- Vul nu die rondjes van het pastavel met kleine hoopjes van de gambavulling. Elk hoopje bekleed ongeveer 2/3 van je ravioli. Met je vinger die je telkens in een kommetje water doopt maak je de randjes van de ravioli nat. Vouw daarna de andere helft van het pastavel over de hoopjes. Duw de lucht weg rond de pastahoopjes. Steek de ravioli uit met de ravioli steker en duw met je vingers nog even goed de randjes dicht.
- Zet een pan met water op en breng aan de kook met wat zeezout. Als het water kookt laat je de ravioli voorzichtig in het water glijden en kook je ze enkele minuten, als ze gaan drijven zijn ze klaar.
- De stappen van tomaat naar saus:
- Zet het vuur weer aan onder je hapjespan met de saus en schep de ravioli erin. Scheut olijfolie erbij en even goed mengen.
- Schep wat pesto op de borden en hierop de ravioli met de saus.
- Serveer eventueel met wat Parmezaanse kaas erbij, Heerlijk Happen!
Andere overheerlijke pasta recepten proberen? Dat kan hoor maak maar eens onderstaande:
Nog meer lezen over huisgemaakte pasta: lees dan de blog nog eens van onze gastfoodie Tim: ook hij heeft een mooi basisrecept voor pasta.
Deze knoflook spaghetti met schelpjes moet je echt eens maken!
En ook een favo van mij is de “cacio e Pepe” eenvoudig maar zo goed.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Huisgemaakte ravioli met gambavulling recept
Wat ziet dit er lekker uit!
Hi, ik wil dit graag maken maar vraag me af wat je nou met die garnalen doet. Koop je die al gaar? Of is het koken van de pasta genoeg en gebruik je rauwe garnalen.
Bedankt alvast ☺️
Hi Eva, je koopt rauwe garnalen. Als je de ravioli kookt gaart het fijngehakte garnalenvlees in de pasta. De grote garnalen die je erbij serveert bak je op het laatste moment even mee in de koekenpan waar je pastasaus in zit. Veel kookplezier! laat je me weten hoe het gesmaakt heeft? Gr Francine
Je zegt dompel de tomaten enkele minuten onder in het kokende water, maar ik neem aan dat je enkele seconden bedoelt?
Hi Baris, dat kan inderdaad, maar heb je wat hardere tomaten waar de schil goed stevig om de tomaat zit, dan duurt het wat langer dan enkele seconden. Een minuutje tot max twee minuten dan haal je de schil er super easy vanaf. Gr Francine