Basisrecept perfecte Italiaanse pasta

Basisrecept perfecte Italiaanse pasta

Wat is nou lekkerder dan echte huisgemaakte verse pasta? Aan de slag!
Basisrecept perfecte Italiaanse pasta

´Het leven is een combinatie tussen magie en pasta´ was een quote van Federico Fellini, een Italiaanse regisseur en filmmaker. En die magie vind ik altijd nog terug op mijn bord! In deze blog neem ik je mee in de wereld van de pasta! Ik leg je stap voor stap uit hoe je het best verse pasta kunt maken, welke pasta je het beste voor welk gerecht kunt gebruiken en trakteer je op hét “basisrecept perfecte Italiaanse pasta”. We gaan pasta maken volgens een ècht Italiaans pasta recept.

La vita è una combinazione di magia e pasta!

Basisrecept perfecte Italiaanse pasta
Aan de slag met Tim voor de perfecte pasta.

Hoe krijg je de perfecte pasta? Er zijn zoveel verschillende soorten!

Penne, spaghetti, tagliatelle, gnochhi, strozzapreti, cavatelli, maltagliati, orrecchiette, pappardelle, ravioli, noem maar op! Er zijn zo veel soorten , maar niet elke soort is hetzelfde. Ondanks dat de ingrediënten bij veel pasta´s hetzelfde zijn kun je niet voor elk pastagerecht dezelfde soort gebruiken.

Hierbij een aantal tips:

  • Platte lange pasta’s voor vleessausen (ragù): Sauzen op basis van vlees kun je het best tagliatelle of pappardelle gebruiken. Dit omdat dit bredere pasta’s zijn en je saus hier beter op blijft liggen. Tagliatalle wordt vaak met de traditionele ragù gegeten en pappardelle vaak met ragù van wild vlees, zoals ragù di coniglio (konijn) of ragù di cinghiale (wild zwijn). 
  • Dunne lange pasta’s voor vis en romigesauzen: Sauzen op basis van vis gaan het beste met spaghetti. Dit heeft niet een bepaalde reden, maar dit is erg gebruikelijk in Italië. Sauzen die dik en romig zijn, zoals carbonara en cacio e pepe kun je ook het beste met spaghetti eten. Dit omdat de saus goed op de spaghetti blijft plakken. Bij cacio e pepe gebruiken ze in Italië officieel ‘tornarelli’, dit is een dikkere soort spaghetti.
  • Buisjes pasta voor ovenschotels: Als je pasta in de oven maakt (pasta al forno) kun je het best buisjespasta gebruiken zoals penne of rigatoni.  Deze soort is makkelijker te mengen met een saus waardoor het beter gaar wordt in de oven. Let wel op als je een ovenpasta maakt dat je de hem niet te lang kookt. De pasta gaart ook namelijk ook nog verder door in de oven.

Let op de combinatie van gevulde pasta en de saus

Als je gevulde pasta maakt zoals ravioli, let dan op dat de vulling die je maakt goed matcht met de saus die er bij serveert. Het is sowieso niet slim om een hele machtige saus te serveren bij gevulde pasta’s. Ravioli is bijvoorbeeld het lekkerst met een simpele tomatensaus of enkel wat salie en boter. Eenvoud is hier belangrijk! 

De schoonheid van verse pasta

Er zijn eigenlijk twee soorten pasta, namelijk de gedroogde pasta (pastascuitta) of de verse pasta (pasta fresca).  Gedroogde versie kopen we allemaal in de supermarkt en smaakt natuurlijk prima, maar het lekkerste blijft toch de verse huisgemaakte. Naast dat het ook veel lekkerder smaakt dan de gedroogde, is het ook heel leuk om te maken. Je kunt namelijk ontzettend variëren en je kunt er letterlijk je eigen draai aangeven. Door een extra ingrediënten toe te voegen aan het deeg kun je alle kanten op gaan. Van cacao tot saffraan en van rode biet tot spinazie. De basis is voor de meeste pasta’s hetzelfde, daarna kun je zelf kiezen hoe je verder wilt gaan. Uiteraard zijn er wel wat stappen die je moet volgen en regels die je moet onthouden! In dit voorbeeld maak ik tagliatelle. 

De juiste combinatie van bloem

Voor pasta heb je bloem nodig en er zijn verschillende soorten die kan gebruiken. Ik gebruik het liefst twee soorten, namelijk Farina tip 00 di grano tenero en Semola di grano duro. Farino tipt 00 di grano tenero is en fijnst soort gemalen bloem. Er zijn vele die alleen dit soort bloem gebruiken voor de pasta, maar ik vind dat je pasta daar te elastisch van wordt. Daarom gebruik ik ook Semola di grano duro. Dit is bloem van gemalen griesmeel en is wat grover van structuur. Daarnaast is deze ook een beetje gelig en geeft hem de gele kleur! Verder heb je enkel nog eieren nodig en uiteraard een pastamachine! Deze is voor pasta maken wel essentieel. Je hebt verschillende soorten merken maar het beste merk is Marcato. 

pasta maken

Het vulkaantje

Verse pasta wordt gemaakt van ei en bloem, maar dat meng je niet zo maar. Dit gaat op een best speciale manier. Je maakt van het bloem namelijk een ‘vulkaantje’. Hier breek je de eieren in en vervolgens kluts je de eieren. Je neemt dan elke keer een beetje van het bloem mee en zo ontstaat het deeg.

pasta recept
De eieren in het vulkaantje
Basisrecept perfecte Italiaanse pasta
     Het klutsen werkt het beste met een vork

Het deeg dat “terug veert”

Op gegeven moment wordt het deeg te dik voor je vork en met je verder met de hand. In het begin als het deeg er kruimelig en plakkerig zijn, maar het is belangrijk dat je door blijft kneden tot dat er mooie gladde bal ontstaat. Als je het deeg vervolgens indrukt met je vinger, veert het langzaam terug. Dan weet je dat het deeg goed is! 

Kneed verder met je hand         
Er moet een gladde egale bal ontstaan

Draaien maar!

Nadat het deeg even heeft gerust kun je beginnen met het draaien van de pasta. Je begint eerst met het maken van vellen voordat je de vorm van je pasta gaat maken. Dan snij je een stukje van je deeg af, je rolt deze al vast een beetje uit met een deegroller en je haalt ´m vervolgens door de pastamachine. Begin bij stand 1 en ga door (in dit geval) tot stand 6. Dit is de perfecte dikte Dan kun je beginnen met de vorm te draaien. 

Let op wel op dat je af en toe het deeg bijsnijdt zodat het een recht stuk blijft anders wordt het te breed voor de pastamachine. 

Totdat je de pasta gaat koken moet je de hem laten hangen aan een droogrek. Het is belangrijk dat je de pasta niet te veel aanraakt en verschuift want dat kan het breken. Het droogt namelijk best snel. Heb je geen droogrek? Dan kun je ook prima een kleerhanger gebruiken. Verse pasta hoef je maar voor enkele minuten te koken. Kijk hieronder voor het volledige recept!

Laat drogen aan een droogrek voor pasta.
Basisrecept perfecte Italiaanse pasta

Basisrecept perfecte Italiaanse pasta

Wat is nou lekkerder dan echte huisgemaakte verse pasta? Aan de slag!
5 van 8 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: bloem, pasta, semolina
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Tim Harzing

Benodigdheden:

deegroller
pastamachine
pasta droogrek

Ingrediënten: 

  • 4 eieren
  • 200 gram farina di grano tenero 00 - (meel van zacht graan)
  • 200 gram semola di grano duro - (tweemaal gemalen griesmeel van harde tarwe)
Zet alles op je lijst +

En zo maak je het:

  • Weeg van beide soorten bloem 200gr af en doe dit een een kom. Meng dit goed door elkaar. Dit wordt je pasta-bloem. 
  • Leg de pasta-bloem op een schoon aanrecht. Maak een gat in het midden van de bloem zodat er een soort vulkaan ontstaat.
  • Breek het aantal eieren wat je nodig hebt in het gat van de 'vulkaan'. Neem een vork en kluts de eieren goed. Neem elke keer een beetje van de pasta-bloem mee. Wordt het deeg te dik voor de vork: ga dan vervolgens verder met je hand.
  • Kneed het deeg zodat er een mooie gladde bal ontstaat. Je weet dat het deeg goed is als je het met je vinger indrukt en het een beetje terug veert.
  • Mocht het deeg voor je gevoel te droog zijn, voeg dan een heel klein beetje water toe. Dit kneedt wat makkelijker.
  • Bedek het deeg met folie en laat het 20 minuten rusten in de koelkast
  • Haal het deeg uit de koelkast en snijd een stuk van het deeg.
  • Maak een recht hoek van het deeg, rol plat met een deegroller en haal dit door de pastamachine. Herhaal dit en pas elke keer de dikte aan, zodat je de gewenste dikte hebt.
  • Bestrooi de pastavellen vervolgens met een beetje bloem en haal ze daarna door de vorm zodat er tagliatelle ontstaan. Mocht je een pasta droogrek hebben ken je de tagliatelle daar aan ophangen, maar een kleerhanger werkt ook prima!
  • Het lekkerste is als je de pasta gelijk kunt koken. Verse pasta hoef je maar 2-3 mintuten te koken.
  • Heerlijk Happen!
Tips van Tim:
Je kunt verschillende soorten merken bloem gebruiken. Zelf gebruik ik het liefst het merk ‘De Cecco’ of ‘Il Molino’. Die hebben wat mij betreft de beste bloem.
Je kunt het recept heel gemakkelijk aanpassen aan de hoeveelheid pasta die je wilt maken. Gebruik voor elke 100 gram bloem 1 ei.
Maak deze pasta eens met het recept voor een echte Italiaanse ragú. Het recept vind je hier. 
 
 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
Deze blog “Basisrecept perfecte Italiaanse pasta” is een bijdrage van Tim van La Cucina di Tim, neem ook eens een kijkje op zijn website!

Andere blog(s) van Tim lezen?

6 gedachten over “Basisrecept perfecte Italiaanse pasta”

  1. Pingback: Italiaanse risotto giallo con piselli - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Huisgemaakte ravioli met gambavulling - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Heerlijke Happen Nieuwsbrief februari 2021 - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept