Pittige Oosterschelde kreeft ravioli

Pittige Oosterschelde kreeft ravioli

Geschatte leestijd: 9 minuten

Eind maart afreizen naar Zeeland kan eigenlijk maar één ding betekenen: Oosterschelde kreeft! Ook dit jaar mocht ik van de partij zijn tijdens een inspirerende persreis. Deze kustprovincie heeft ontzettend veel moois te bieden en ik neem jullie in dit verslag mee langs de hoogtepunten. En natuurlijk als bonus geef ik je het recept voor deze overheerlijke pittige Oosterschelde kreeft ravioli.

Pittige Oosterschelde kreeft ravioli
Het recept voor deze Pittige Oosterschelde kreeft ravioli vind je onderaan de blog.

Zierikzee, de start van een vierdaags Zeeuws avontuur

Ook dit jaar mochten we onze koffertjes uitpakken bij het Mondragon in Zierikzee. Dit hotel voelt echt als thuiskomen in Zeeland. De ligging is ideaal en vanuit daar startten we met een kleine wandeling door het centrum die ons naar het Stadhuis Museum leidde. Een klim via de trappen leidde ons naar het hoogste punt van het museum. Daar vind je een indrukwekkend balkenplafond uit vervlogen tijden. Via wat smalle trapjes werden we naar een bijzondere expositie van diverse Meesters uit de Gouden Eeuw geleid. Je kunt hier een aantal prachtige werken aanschouwen met de Oosterschelde kreeft in de hoofdrol, mijn favoriete stuk uit deze collectie. Kunst aanschouwen maakt de mens hongerig, dus terug in het Mondragon werd ons een fijn diner in restaurant Cristo geserveerd. Met een aantal drukke dagen voor de boeg doken we ons bedje in voor wat welverdiende rust.

De eerste Oosterschelde kreeft, gepresenteerd door Nelleke Launspach en de Commissaris van de Koning.

Dag twee, een culinair feestje!

Deze dagen draaien natuurlijk vooral om het feestje wat de Oosterschelde kreeft heet! Deze rode rakkers uit de Oosterschelde zijn een feestje voor de tong en maag. Maar iets meer over de achtergrond van Zeeland leren is zéker niet verkeerd. We startten de dag bij het Watersnood Museum. Hier was ik vorig jaar ook, maar deze keer keek ik wederom mijn ogen uit, het verhaal over deze ramp blijft indrukwekkend! En eerlijk gezegd ook wat onderbelicht in onze geschiedenisboekjes op school!

Zeeuwse wijn is fijn….

Wellicht was je er nog niet van op de hoogte maar dit jaar is een Zeeuwse wijn uitgekozen tot dé kreeftenwijn. En dat is wat mij betreft een hele goede keuze want de wijn van Wijnhoeve De Kleine Schorre kende ik al. Echter was ik nog nooit bij het bedrijf zelf geweest en dat is een aanrader om eens te doen. De passie en het vakmanschap druipt letterlijk uit de fles. Die dus ook met beperkte oplage elk jaar wordt geproduceerd, wat hem extra bijzonder maakt. De hapjes die erbij geserveerd werden waren een genot voor het oog, tong en maag!

Lunchen en leren

Tijdens onze busrit naar restaurant Buutengaets in St Annaland konden we deze indrukken even verwerken, en van het Zeeuwse landschap genieten. Aangekomen bij het restaurant geniet je van de fantastische ligging aan het water. In het kreeftenseizoen kun je een prachtig “kreeften arrangement” boeken. Je gaat dan met kreeftenvisser Peter Scherpenisse het water op om je eigen kreeft te vangen. Deze Peter is een zeer gepassioneerde visser die je alles over deze rode rakkers kan vertellen, maar zo vertelde hij ook dat de kreeft zelf nog heel wat geheimen bewaart.

Nog meer Zeeuwse parels…

De reis vervolgde zich naar Krijn Verwijs in Yerseke. Dit bedrijf heb ik al mening maal bezocht en de Zeeuwse hartelijkheid is ongekend. Dit keer kregen we de mogelijkheid om zelf met Zeeuwse oesters aan de slag te gaan. Opensteken dat is, een vak apart maar als je eenmaal weet hoe dat moet, dan gaat het vrij gemakkelijk. Daarna werden we per boot en onder begeleiding van de Burgemeester een stuk over de Goese Sas vervoerd voor een kleine stadswandeling door Goes.

Dineren in stijl

Het diner genoten we bij de Kleine Toren van Baarland. Als je hier naar binnenwandelt zal je zeker even stilvallen, het sfeervolle restaurant bevindt zich namelijk in een verbouwde kerk. De prachtige muurschildering, het plafond, de glas in lood ramen, alles ademt rust en sfeer uit. Het gastheerschap van eigenaar Jelle Capelle zorgt ervoor dat je helemaal jezelf kunt zijn, en kunt genieten van alles wat deze streek te bieden heeft. Na dit diner reed de bus ons weer terug naar Zierikzee alwaar wij moe en zeer voldaan weer ons bedje inkropen!

De dag van de Oosterschelde kreeft!

De dag waar het maar om één ding draait, de kreeft! Onze dag startte heel vroeg op het strand van Domburg om even lekker uit te waaien en een stukje over het Zeeuwse strand te lopen. Daarna was het inschepen aan boord van de Denick ll om de allereerste kreeft rechtstreeks uit het water op te vissen. Natuurlijk is het aan boord goed toeven met heerlijke hapjes en een fijn glas Champagne om te toasten op een fijn seizoen. Wat overigens niet heel lang is, dus zeker vóór 15 juli zelf naar Zeeland afreizen om te genieten van deze delicatesse.

Kreeften-lunch

De lunch die we geserveerd kregen stond natuurlijk compleet in het teken van de kreeft. Tezamen met de heerlijke kreeftenwijn van de Kleine Schorre was het groots genieten in Delta Marina, Kortgene. Zo kregen we een drietal van kleurrijke en prachtige gerechtjes geserveerd. Na deze lunch nam de havenmeester ons mee op elektrische scooters om een tour door Kortgene en zijn haven te doen. Een voor mij onbekend stukje Zeeland, het was dus zeker erg leuk dat met een fris windje door de haren te ontdekken.

Dineren bij Seafarm

Naast het restaurant in Kamperland kweken ze hier ook tarbot en worden er oesters, scheermessen en alikruiken verwerkt. Eerder maakte ik zelf al een fantastisch tarbot recept en schreef ik meer over dit mooie bedrijf. Je leest dat verslag hier. Ook het homarium is al een feestje om te komen bekijken, naast de fantastische ligging, wederom recht naast de zee.

Afscheid van Zeeland

De laatste dag reden we naar Middelburg alwaar we een mooie stadswandeling door het oude centrum maakten. Gerard van Keken nam ons mee langs diverse gebouwen die een rol hebben gespeeld bij Middelburg de historische wijnstad. Zo organiseert hij ook diverse wijnfestivals in deze stad. Nog een andere reden om naar Middelburg te gaan is het museum. Het Zeeuws Museum herbergt een aantal fantastische wandtapijten en kunstwerken gemaakt van schelpen. Het museum speelt een verbindende rol door ook workshops aan te bieden en mogelijkheden zélf aan de slag te gaan. Afscheid nemen valt soms zwaar maar dat was deze dag zeker niet het geval, want de laatste lunch stond wederom in het teken van de kreeft. In Renesse bij restaurant Our Seaside werd ons een fantastische driegangen lunch geserveerd. De perfecte afsluiter van wederom een hele geslaagde persreis door de wellicht wel mooiste provincie van Nederland!

Pittige Oosterschelde kreeft ravioli

Dank:

Natuurlijk bedank ik graag Nelleke Launspach voorzitter van de stichting Promotie Oosterschelde kreeft en alle sponsoren die deze reis mogelijk hebben gemaakt! Waaronder ook de gemeentes Schouwen-Duiveland, Middelburg, Noord-Beveland, Goes en Veere.
Sponsoring: Moët&Chandon, BRU Mineraalwater, Zeeuwsche Zoute, AMZ Vervoer, Mondragon, Hanos, Krijn Verwijs, jachthaven Delta Marina, Stadhuismuseum Zierikzee, Watersnoodmuseum, Zeeuws Museum, Zeelandmagazine, wijnhoeve De Kleine Schorre, restaurants our Seaside, Buutengaets, ’t Vlasbloemeken, Morille, Seafarm, Cristó, en De Kleine Toren van Baarland.

Pittige Oosterschelde kreeft ravioli

Natuurlijk kon ik thuis niet anders dan zelf ook aan de slag gaan met dit heerlijke ravioli recept en maakte ik een pittige Oosterschelde kreeft ravioli. Een gerechtje wat hier zeker in het seizoen van deze kreeft een aantal keer geserveerd gaat worden.

Pittige Oosterschelde kreeft ravioli

Pittige Oosterschelde kreeft ravioli

Een restaurant waardig gerecht waar je hoge ogen mee aan tafel scoort!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 56 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zeeuwse keuken
Trefwoord: Oosterschelde kreeft, rode peper, sjalot, wonton vellen, zeekraal
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 155kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 3 Oosterschelde kreeften - gekookt
  • 4 el kruidenboter

Voor de wijnsaus heb je nodig:

  • 3 el roomboter
  • 1 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook - uitgeperst
  • 80 ml witte wijn
  • 400 ml visbouillon
  • ½ tl zwarte peper

Voor de ravioli heb je nodig:

  • 1 pakje gyoza vellen - uit de diepvries en ontdooit
  • 2 tenen knoflook - uitgeperst
  • 75 gram zeekraal - fijngehakt
  • 1 eiwit
  • ½ rode peper - fijngehakt
  • 75 ml witte wijn
  • 1 el roomboter
  • 1 sjalot - fijn gesnipperd

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We maken eerst de saus. Pak een koekenpan erbij en smelt op laag vuur de boter met de olijfolie. Voeg de knoflook toe en bak kort maar niet té hard zodat hij niet verbrandt. Blus af met de wijn en schenk de bouillon erbij en voeg de peper toe. Laat rustig inkoken tot ongeveer de helft tijdens we de ravioli maken. Doe het deksel schuin op de pan.
  • De vulling voor de ravioli is nu aan de beurt, haal het vlees uit één kreeft en hak dit in kleine stukjes. Snipper de sjalot, hak de zeekraal en rode peper, pers de knoflook. Verhit een andere koekenpan en smelt hier de roomboter in. Bak eerst de sjalot en voeg dan de knoflook toe, gevolgd door de rode peper, zeekraal en blus af met de wijn. Roer eventjes en zet het vuur dan zacht en voeg de kreeft toe. Laat even pruttelen tot de wijn wat vervlogen is.
  • Pak een gyoza vel erbij en smeer rondom het randje in met wat eiwit. Schep een grote theelepel vulling uit de koekenpan op het vel en vouw hem dicht. Leg in een ravioli knijper en duw hard! Leg apart op bijvoorbeeld een schone snijplank. Herhaal net zo lang tot alle vellen of de vulling op is.
  • Halveer de andere kreeften en smeer ze in met kruidenboter. Grill ze in je oven voor tot de boter mooi is gesmolten. ( De kreeft is al gekookt dus het vlees is gaar.)
  • Zet een grote pan met water en een eetlepel zout op en breng het water aan de kook. Laat per keer ongeveer 5 tot 6 ravioli in het water zakken en kook ze tot ze mooi drijven. Daarna schep je ze met een schuimspaan in de pan met de saus.
  • Leg per bordje een halve kreeft erop en schep de ravioli met de saus erbij.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Meer kreeft? Dat snap ik! Hieronder nog wat ideetjes voor je:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Pittige Oosterschelde kreeft ravioli

recept ravioli recept ravioli recept ravioli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept