Geschatte leestijd: 3 minuten
Zelf kersenjam maken is helmaal niet ingewikkeld. Het leuke van zelf dit soort receptjes maken is dat jij bepaalt hoe het gaat smaken. Helaas heeft mijn kersenboom in mijn tuin nog nooit een kers opgeleverd. Die zijn er al uit gejat door de vogels nog voordat ze diep paars zijn. Ik koop dus hier in de regio mijn kersen rechtstreeks bij de boer. Liever niet uit de supermarkt want jammer genoeg zijn dat vaak helemaal geen Nederlandse kersen. En al helemaal niet van die dikke sappige diep paarse kersen. Ik wilde eens testen of ik mijn kersenjam recept wat kruidiger kon krijgen en heb daarom voor kaneel gekozen. huisgemaakte kersenjam
Met maar twee stokjes krijg je al een fantastisch smaakeffect. Al met al heb je deze huisgemaakte zoete kaneel kersenjam in een kleine drie kwartier af. We moeten de kersen namelijk nog wel even zelf ontpitten. Maar met een apparaatje is dat helemaal niet zo ingewikkeld.
Huisgemaakte zoete kaneel kersenjam
Kersenjam maken, of elk andere soort jam is dus super makkelijk. En het grote voordeel op de supermarkt is dus dat je lekker met allerlei specerijen en kruiden aan de slag kunt. Ik serveer ook vaak een jammetje bij een kaasplankje. Daar is deze huisgemaakte zoete kaneel kersenjam zeker ook geschikt voor. Natuurlijk kun je deze jam ook gebruiken voor bijvoorbeeld een jam-taart of een Limburgse vlaai.
Ik kan je ten zeerste aanraden eens een bezoekje aan de Betuwe te brengen en je kersen rechtstreeks bij de boer te kopen. Het gebied is prachtig en overal staan wel kersen kraampjes langs de weg. Dan zul je proeven dat deze echt beter smaken dan die uit de supermarkt. Wees er snel bij want het seizoen is maar kort! Eind juni tot ongeveer half augustus en dan is het alweer afgelopen.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Huisgemaakte zoete kaneel kersenjam
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 500 gram kersen - ontpit
- 500 gram gelei suiker
- 1 citroen - uitgeperst
- 2 stokjes kaneel
- ½ tl koekkruiden
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Leg een schoteltje in de koelkast voordat je begint, hier kunnen we straks de stollingstest op doen.
- Haal alle takjes van de kersen en was ze. Neem je ont-pitter erbij en ontpit de kersen. Snijd ze daarna in kwarten.
- Neem een pan erbij en doe hier de kersen en het sap van 1 citroen, en de koekkruiden in en breng het geheel aan de kook. Voeg de suiker en kaneelstokjes toe en roer goed door. Laat het geheel 4 minuten koken. Met je staafmixer pureer je de jam tot je geen grote stukken meer hebt. ( haal de stokjes kaneel uit de jam)
- Neem het schoteltje uit de koelkast en schep een beetje jam erop, laat even een minuut staan. ( laat de jam in de pan ondertussen op minimaal vuur staan) Kantel het schoteltje, als de jam blijft liggen dan is hij goed gestold. Druipt het teveel kook de jam in de pan dan nog iets langer.
- Haal de kaneelstokjes uit de pan en schenk de jam in de 2 gesteriliseerde glazen potten. Vul tot bijna aan de rand. Schroef het deksel erop en zet op de kop voor een minuut of 5, daarna draai je hem weer terug en laat verder afkoelen.
- Heerlijk Happen!
Andere jam of confiture receptjes? Ik heb hier nog wat ideetjes voor je:
Deze heerlijke huisgemaakte peren confiture.
Of wat dacht je van deze rode bessenjam?
En maak ook eens dit kersentoetje met crumble.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Lekkere jam. Snel proberen
Niets lekkerder dan zelf gemaakte jam