Peruaanse pisco sour goudbes cocktail

Peruaanse Pisco sour goudbes cocktail

Deze cocktail kon natuurlijk niet ontbreken! Een Peruaanse klassieker met een prachtige goud-gele kleur.
Peruaanse pisco sour goudbes cocktail

Hola! Que viva el Pisco!  Ik ben Mariela van ProefPeru en ik ben er weer met een nieuwe blog over Peru. Deze keer ga ik jullie vertellen over “Pisco” de geest van Peru. Pisco is het nationale drankje in Peru en heeft zelfs zijn eigen werelddag. Op de vierde zondag van juli vieren we Pisco -dag. Deze drank is een soort brandy of gedistilleerde druivenwijn die 35%-48% procent alcohol kan bereiken. Deze Peruaanse Pisco sour goudbes cocktail is dus voor de Heerlijke Happen fans van 18+.

De kleipotten waar de Pisco in zit.

Een stukje geschiedenis:

In 1551 werden de eerste wijnstokken van de Canarische Eilanden en Zuid-Spanje naar Peru gebracht. Met de bedoeling om in de nieuwe koloniën wijn te maken. Afgezien van de productie van wijn, besloten men deze ook te destilleren. De meeste wijnstokken die naar Peru zijn gebracht, werden geplant in de vruchtbare valleien van Ica, heel dicht bij de huidige stad Pisco. Daar woonden de etnische groep “Piskos”, die onder andere kleipotten (botijas) maakten, waarin ze hun maïslikeurdranken fermenteerden. De Spanjaarden besloten dezelfde “botijas” te gebruiken om het gebrande druivenwater in op te slaan, welke ze begonnen te distilleren en de naam “Pisco” kreeg. Het woord “Pisco” is afkomstig uit de Quechua woorden Pisku, Pisccu, Phishgo, wat vogel betekent. Dat komt omdat deze vogel veel voorkwam bij die plaats. Tegenwoordig kun je een training over Pisco volgen bij Peru trade (The Trade Commission of Peru) en je kunt zelfs een Pisco specialist worden.

Pisco leren drinken

Sinds ik de wettelijke leeftijd had bereikt om te drinken, zijn mijn favoriete cocktails altijd Pisco Sour en de algarrobina cocktail geweest. Ik was zo opgewonden toen ik het de eerste keer probeerde. Eindelijk kon ik de beroemde drank zelf proberen die ik overal zag. Op mijn 18e verjaardag vroeg ik mijn moeder om mijn vrienden uit te nodigen en ons te leren hoe we Pisco Sour en algarrobina cocktail moesten bereiden. Zij raadt altijd aan om “un poquito de Pisco” (een klein beetje Pisco) erin te doen of anders kun je nogal snel dronken worden.

 Tegenwoordig vind je geweldige creaties met Pisco en dat zelfs wereldwijd. Eén van de creaties die ik met jullie wil delen is “Aguaymanto sour”, die echt heerlijk is. Aguaymanto is een fruit uit de Andes die een bitterzoete smaak heeft. Ze zijn oranje van kleur en staan bekend als een superfood. Hier in Nederland bekend onder de naam goudbes of physalis. Probeer het te maken en geniet er van!

pisco sour recept
Peruaanse Pisco sour goudbes cocktail
Peruaanse pisco sour goudbes cocktail

Peruaanse pisco sour goudbes cocktail

Deze cocktail kon natuurlijk niet ontbreken! Een Peruaanse klassieker met een prachtige goud-gele kleur.
5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: Drankjes
Keuken: Peruaanse
Trefwoord: ei, goudbes, limoen, pisco
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 2 personen
calorieën:
Auteur: Mariëla Aldana van de Haar

Benodigdheden:

blender of cocktail shaker

Ingrediënten: 

  • 120 ml goudbes sap - zie notities
  • 2 el goudbes jam of kristalsuiker - zie notities
  • 30 ml limoensap
  • 90 ml Pisco
  • 1 eiwit
  • 5 ijsklonten
  • ½ tl amargo chucho bitter - zie notities

En zo maak je het:

  • Giet de Pisco, aguaymanto sap, aguaymando jam of suiker, limoensap, en eiwit in een blender of shaker samen met de ijs blokjes. Schud het mengsel 8-10 seconden. Serveer in een koud cocktail glas. En versier met een paar druppels amargo chucho bitter.
Aguaymanto sap: Koop bij de supermarkt of groothandel  goudbessen. (Physalis)  Met een beetje water mix je het in een blender op high speed tot je een sap krijgt. Eventueel even door een fijne zeef halen. 
Aguaymanto jam je kunt bij Mariëla op de website vinden.
Amargo chucho bitter is een complexe, goed uitgebalanceerde mix van meer dan 30 verschillende schillen, kruiden, wortels, schors en bloemen uit Peru. Het wordt zowel in de keuken als in cocktails gebruikt. Je kunt deze flesjes online bestellen. 
 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog ” Peruaanse pisco sour goudbes cocktail ” is een bijdrage van gast foodie Mariëla van Proef Peru. Haar jam en bijvoorbeeld aij amarillo koop je op haar website.

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar deze kleurrijke en smaakvolle keuken? We maakten al een aantal hele lekkere gerechtjes:

Peruaanse pisco sour goudbes cocktail

1 gedachte over “Peruaanse Pisco sour goudbes cocktail”

  1. Pingback: Zoete wortel perziksap cocktails - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept