Zomers kersen toetje met crumble

Zomers kersen toetje met crumble

Kersenseizoen! Ja hoor het seizoen is weer in volle glorie gestart. Wij wonen niet heel ver van de Betuwe vandaan, en ook hier in de regio zijn een aantal grote telers. Je kent ze wel van die kleine kraampjes langs de weg waar ze al voor je klaar liggen in bakjes. Van die heerlijke dikke paarse, sappige jongens. Ik maakte voor een diner met vrienden dit zomers kersen toetje met crumble. De glaasjes gingen leeg tot op de bodem! Een dikke aanrader dus.

Zomers kersen toetje met crumble
Ziet het er niet prachtig uit?

Zomers kersen toetje met crumble

Een heerlijk zoet toetje met vers geplukte kersen en een fijne crumble.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd25 min
Gang: Nagerecht
Keuken: European
Trefwoord: crumble, kersen, mascarpone, slagroom
Porties: 4 personen

Equipment

  • mixer
  • oven

Ingrediënten

  • 20 kersen ( + wat extra om mee te decoreren)
  • 500 ml ongeslagen slagroom
  • 250 ml mascarpone
  • 3 el kristalsuiker
  • 1 zakje klopfix

Voor de crumble heb je nodig:

  • 50 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 50 gr kristalsuiker
  • 100 gr bloem
  • 1/2 tl zout

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 170 graden.
  • Doe vervolgens aalle ingrediënten voor de crumble in een kom en met een handmixer mix je het geheel tot je mooie korrels hebt. Je kunt dit ook met de hand doen natuurlijk.
  • Leg de korrels op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet dan in de oven voor 20 minuutjes tot de crumble mooi goudbruin is. Haal hem daarna uit de oven en laat rustig afkoelen.
  • De kersensaus maak je door 20 kersen te ontpitten en doe ze in een hoge maatbeker. ( zofdat je straks niet onder de spetters zit) Zet je staafmixer erin en mix tot alle kersen vermalen zijn.
  • Neem een kom erbij en doe hierin eerst de mascarpone, klopt deze tot hij luchtig is. Voeg daarna de slagroom en de suiker toe. Begin op de laagste stand met kloppen en verhoog steeds een beetje de snelheid. Klop het geheel op tot je een lekkere dikke slagroom hebt.
  • Neem de glaasjes erbij en schep hier eerst een laagje crumble in. Vervolgens een laagje slagroom en daarop weer een laagje kersensaus. Vul het glaasje tot bovenaan en decoreer met wat losse kersen.
  • Heerlijk Happen!

Kersen

Wij hebben al jaren een kersenboom langs de dijk staan maar tot op heden heb ik er nog nóóit één kers van kunnen eten…. De merels zijn ons elk jaar ruimschoots voor! Die snoepen ze al uit de boom voordat ze helemaal rijp zijn. Er is een verschil tussen kersen en krieken. Dit is een zure kers, alle krieken zijn dus kersen maar niet alle kersen zijn ook krieken. De Nederlandse kersen kennen helaas maar een heel kort seizoen van begin juni tot eind augustus. Er wordt ( helaas) veel geïmporteerd vanuit Griekenland en Turkije. Mijn uitgesproken voorkeur gaat toch echt uit naar onze “eigen” paarse rakkers. Wees er dus snel bij als ze te koop zijn want voor je het weet zijn ze weer weg!

Bewaar de tweeling kersen om bovenop de toetjes te zetten.

Zomers kersen toetje met crumble

Wil je nog meer inspiratie voor lekkere “laagjes toetjes”? Probeer dan eens één van deze toetjes:

Natuurlijk zijn deze heerlijke kersen niet alleen te gebruiken in zoete toetjes. Je kunt ze ook verwerken in een saus. ik maakte er bijvoorbeeld een heerlijke huisgemaakte naan-pizza mee en een eendeborst met kersen-cognacsaus. Beide kan ik je zeker aanraden eens te maken!

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
Geniet, met volle teugen!

2 gedachten over “Zomers kersen toetje met crumble”

  1. Pingback: Zomers toetje met Franse abrikoos - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Zomerse toetjes met mascarpone slagroom - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *