Geschatte leestijd: 3 minuten
Baba ganoush met crackertjes is een heerlijke combinatie van een romige en frisse dip met knapperige en kruidige crackers. Het is een makkelijk en gezond recept dat je kunt maken met verse aubergines, tahin, citroen, knoflook en filodeeg. Je kunt het serveren als snack, borrelhapje of lunchgerecht. baba ganoush recept
Baba ganoush is een traditionele dip uit het Midden-Oosten, gemaakt van geroosterde aubergines, tahin, citroensap, knoflook en kruiden. Het heeft een zachte en rokerige smaak die goed past bij allerlei soorten brood of groenten. Je kunt de aubergines roosteren op je gaskookpit of op de barbecue voor een extra lekkere smaak.
De crackertjes zijn gemaakt van filodeeg, dat je insmeert met ei en bestrooit met sesamzaadjes en ras-el-hanout kruiden. Dit geeft de crackers een lekkere bite en een aromatische smaak. Je bakt ze in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Je kunt ze breken in stukjes en dippen in de baba ganoush.
Dit recept is geïnspireerd door de verse biologische groenten uit de tuin van Yourmealplanners, die ik kreeg tijdens een BBQ event. Ik heb ook het idee voor de crackertjes overgenomen van Francien van BreakfastByFrancien, die ze als bijgerecht voor de BBQ had gemaakt. Ik kan je aanraden om eens een kijkje te nemen op hun accounts voor meer heerlijke en gezonde recepten.
Baba ganoush met crackertjes is een heerlijke manier om te genieten van de veelzijdige aubergine. Het is een simpel maar smaakvol recept dat je zeker eens moet proberen
Dank lieve Rosa en Lucy voor de verse groenten uit de tuin van jullie papa, en natuurlijk voor het gebruiken van een recept van mijn site in jullie weekmenu! En natuurlijk ook Francien ( hihi naamgenoot) voor het idee voor de crackertjes! Ik hoop jullie weer snel te zien allemaal 🙂
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Baba ganoush met crackertjes
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 3 aubergines
- olijfolie
- 2 el citroensap
- zout
- peper
- knoflook
- 3 theelepels tahin - sesampasta
- komijn poeder
Voor de crackers heb je nodig:
- 4 vellen filodeeg
- 1 losgeklopt ei
- sesampitjes wit en zwart
- ras-el-hanout kruiden
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm je oven eerst voor op 200 graden.
- Prik de aubergines in met een vork. Leg daarna de hele aubergine in de oven op een bakblik bekleed met bakpapier. Laat ze een uurtje in de oven liggen tot ze helemaal zacht zijn. Voordat je ze opensnijdt wel even laten afkoelen natuurlijk!
- Neem de schaal van je keukenmachine erbij en doe hierin de tahin, het knoflookteentje, een beetje komijnpoeder. Snij de aubergines door het midden en schrap met een lepel het vruchtvlees eruit. Voeg dit toe aan je schaal. Als alles erin zit pulseer je met je machine tot je een mooie gladde dip hebt. Breng op smaak met peper en zout.
- Schep alles in een mooi schaaltje en schenk er een beetje olijfolie op.
De crackertjes maak je zo:
- Ontdooi eerst de filodeegvellen.
- Neem een kommetje erbij en kluts hierin het ei. Met een kwast smeer je de vellen in. Leg één vel op het andere met ei ingesmeerde vel. Zo heb je twee laagjes. Strooi op het bovenste laagje de kruiden en de sesampitjes. Je kunt er eventueel ook nog stukjes olijf of kappertjes op leggen.
- Zet dan de temperatuur van je oven op 180 graden. Leg de filodeegvellen op een bakplaat met bakpapier bekleed.
- Dan kunnen ze de oven in, blijf erbij staan want het gaat best hard! Als ze mooi bruin naar je zin zijn haal je ze uit de oven.
Wil je meer recepten uitproberen zoals Baba ganoush met crackertjes? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Aubergine burger met baba ganoeshsaus
Filodeeg hapje met feta dip en sesampitjes
Gezonde aubergine pizza met parmaham
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
recept baba ganoush
Heerlijk als bijgerecht bij de BBQ of bij een borrel