Geschatte leestijd: 4 minuten
Soms ook wel eens goed en lekker: een dagje geen vlees. En omdat ik zin had in pasta maakte ik deze bloemkool bolognese met basilicum. Bloemkool is een super veelzijdige groente. Zo kun je er bijvoorbeeld ook heerlijke pizza-bodems mee maken. Bloemkool is te verkrijgen in witte, paarse, oranje of groene bloemkolen. Een groente met een rijke historie die voor het eerst beschreven wordt in de 12e eeuw. Het hele jaar door kan de bloemkool eigenlijk wel geoogst worden en is dus ook het jaar rond makkelijk te verkrijgen. In dit recept vervangt de bloemkool het gehakt. Doordat hij helemaal vermalen is lijkt hij wel de structuur van het vlees te hebben. vegetarische bolognese saus
Bolognese (of ragù alla bolognese in het Italiaans) is een pastasaus die zijn oorsprong vindt in de Italiaanse stad Bologna. Het is een dikke, vleesrijke saus gemaakt van rundergehakt, tomaten, ui, wortel, bleekselderij, knoflook en rode wijn. De saus wordt langzaam gekookt en op smaak gebracht met kruiden, zoals oregano, tijm en basilicum.
De geschiedenis van bolognesesaus gaat terug tot de middeleeuwen, toen een vergelijkbare saus bekend stond als “ragù”. Deze saus werd oorspronkelijk gemaakt van wild of gevogelte en werd geserveerd met verse pasta. In de 18e eeuw begonnen de inwoners van Bologna rundergehakt te gebruiken in plaats van wild, en begon de saus te evolueren tot de bolognesesaus zoals we die tegenwoordig kennen.
Bolognesesaus is nu een van de meest populaire pastasauzen ter wereld en wordt vaak geserveerd met spaghetti of tagliatelle. Het gerecht is geliefd vanwege de rijke, hartige smaak en de veelzijdigheid, omdat het kan worden aangepast aan persoonlijke smaakvoorkeuren. Bovendien kan de saus goed worden ingevroren, waardoor het een handige optie is voor drukke weekdagen. Vandaag de vegetarische versie dus!
En zo maak je de Bloemkool bolognese met basilicum:
-Neem eerst je keukenmachine erbij, doe hierin een aantal roosjes bloemkool en mix deze tot ze wat kleiner zijn en voeg telkens wat stukjes toe tot alles erin zit en vermaal het dan tot korreltjes net zo groot als geruld gehakt normaal is. Past dit niet in je machine doe het dan eventueel in meerdere keren.
-Pel de uien en de knoflooktenen en snipper beide fijn.
-Pak je koekenpan erbij en doe hier wat olijfolie in, bak de gesnipperde ui glazig en voeg dan de knoflook toe en bak deze nog even een minuutje mee. Voeg vervolgens de bloemkool kruimels toe en bak deze even mee.
-Maak de blikjes tomatenblokjes en puree open en roer deze door de bloemkool mix. Doe het deksel op de pan en laat het rustig pruttelen terwijl je de spaghetti klaarmaakt.
-Kook de spaghetti gaar en laat even uitlekken, breng de bloemkool bolognese op smaak met het zout, de peper, en de Italiaanse kruiden. vegetarische bolognese saus
Bloemkool bolognese met basilicum
Pak ten slotte de borden erbij en doe hierop eerst de spaghetti, ik giet er altijd nog een beetje olijfolie over, daarna de bloemkool bolognesesaus en garneer met de basilicumblaadjes en wat vers geraspte Parmezaan.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Bloemkool bolognese met basilicum
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1/2 bloemkool
- 2 kleine witte uien
- 3 teentjes knoflook
- flinke handvol verse basilicum blaadjes
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
- Italiaanse kruiden
- zout
- peper
- olijfolie
- 1 pak spaghetti - volkoren is een optie
- verse geraspte parmezaan
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Neem eerst je keukenmachine erbij, doe hierin een aantal roosjes bloemkool en mix deze tot ze wat kleiner zijn en voeg telkens wat stukjes toe tot alles erin zit en vermaal het dan tot korreltjes net zo groot als geruld gehakt normaal is. Past dit niet in je machine doe het dan eventueel in meerdere keren.
- Pel de uien en de knoflooktenen en snipper beide fijn.
- Pak je koekenpan erbij en doe hier wat olijfolie in, bak de gesnipperde ui glazig en voeg dan de knoflook toe en bak deze nog even een minuutje mee. Voeg vervolgens de bloemkool kruimels toe en bak deze even mee.
- Maak de blikjes tomatenblokjes en puree open en roer deze door de bloemkool mix. Doe het deksel op de pan en laat het rustig pruttelen terwijl je de spaghetti klaarmaakt.
- Kook de spaghetti gaar en laat even uitlekken, breng de bloemkool bolognese op smaak met het zout, de peper, en de Italiaanse kruiden.
Wil je meer recepten uitproberen zoals Bloemkool bolognese met basilicum? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
vegetarische bolognese saus
Een heerlijke pasta