Warme bloemkool salade met gehakt

Warme bloemkool salade met gehakt

Een keukenlade vol met kruiden, een koelkast lade vol met groente en een vriezer nog gevuld met vlees. Daar moést iets lekkers mee gemaakt kunnen worden. Bloemkool hebben wij regelmatig in huis want daar is mijn dochter dol op. En denk je dat ze deze warme bloemkool salade met gehakt heeft gegeten dan kom je van een koude kermis thuis… Zij eet haar bloemkool het liefst gewoon gekookt met een beetje zout erop gestrooid en vóóral niet verwerkt op deze manier. Maar gelukkig heb ik aan mijn man een liefdevol en trouw testpersoon. Hij heeft dus lekker wel deze salade gegeten. Hij houdt niet van “bloemkool zonder sausje” dus maken we een lekkere huisgemaakte vinaigrette erbij.

Warme bloemkool salade met gehakt
Een heerlijk geurende warme salade.

Warme bloemkool salade met gehakt

Een heerlijke kruidige bloemkool salade met gehakt en huisgemaakte vinaigrette.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd25 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: bloemkool, pijnboompitjes, rode ui, vinaigrette
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • oven
  • koekenpan

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in kleine roosjes
  • 60 ml olijfolie
  • 2 el ras-el-hanout (kruidenpotje)
  • 4 takjes verse peterselie
  • 1 rode ui
  • 4 el geroosterde pijnboompitjes
  • 300 gr gehakt

Voor de vinaigrette

  • 3 el olijfolie extra vergine
  • 1/2 citroen ( het sap van een halve citroen)
  • 2 el witte wijn azijn
  • 1 el Franse mosterd
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • 1 el Provencaalse kruiden

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 200 graden
  • Neem een bakblik erbij en bekleed deze met bakpapier. Snij de bloemkool in kleine roosjes en verspreid ze over het bakblik. Giet de olijfolie erover en bestrooi met de ras-el-hanout. Zorg dat er overal een laagje olie en kruiden over de bloemkool zit. Zet in de oven voor 25 minuten.
  • Snij de ui in ringen of snipper hem, en hak de peterselie fijn, zet apart tot gebruik.
  • In een grote koekenpan rul je het gehakt. Let op duw het vlees niet helemaal kapot tot kleine korrels maar zorg dat het een beetje wat grotere brokken blijven. Breng op smaak met zout, peper en evt wat gehaktkruiden.
  • Rooster in een kleine koekenpan de pijnboompitjes.
  • Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een maatbeker of een oud groenten potje en klop of schud tot je een mooie gladde dressing hebt.
  • Haal de bloemkool uit de oven en schenk de vinaigrette erover. Hussel het en voeg dan de ui, pijnboompitjes en peterselie toe.
  • Heerlijk Happen!
Warme bloemkool salade met gehakt
De bloemkool wordt redelijk zacht in de oven, maar behoudt toch een redelijke bite.

Warme bloemkool salade met gehakt

Ook bloemkool is een groente die een hele lange historie kent. Al in de 12e eeuw wordt hij in boeken beschreven. En vanaf de 16e eeuw door heel Europa geteeld. Ook in meerdere kleuren zoals paars, oranje of groen te leveren is. De meest bekende is natuurlijk de witte bloemkool. Overigens verliezen de gekleurde bloemkolen een deel van de kleur wel als je ze kookt wat dan weer best jammer is. Doordat de bladeren van de witte bloemkool om de kool heen groeien blijft hij zo mooi wit. Als je helemaal voor “zero waste” wilt gaan: de bladeren van een bloemkool kun je gewoon eten. Je kunt ze gebruiken in bijvoorbeeld een soep, maar je kunt ze ook wokken.

Warme bloemkool salade met gehakt
Door het gebruik van de ras-el-hanout krijgt de bloemkool een mooie gelige kleur.

Wil je nog meer lekkere recepten met bloemkool uitproberen? Maak dan eens van de volgende recepten:

Lekker met een puree serveren!
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *