
Een keukenlade vol met kruiden, een koelkast lade vol met groente en een vriezer nog gevuld met vlees. Daar moést iets lekkers mee gemaakt kunnen worden. Bloemkool hebben wij regelmatig in huis want daar is mijn dochter dol op. En denk je dat ze deze warme bloemkool salade met gehakt heeft gegeten dan kom je van een koude kermis thuis… Zij eet haar bloemkool het liefst gewoon gekookt met een beetje zout erop gestrooid en vóóral niet verwerkt op deze manier. Maar gelukkig heb ik aan mijn man een liefdevol en trouw testpersoon. Hij heeft dus lekker wel deze salade gegeten. Hij houdt niet van “bloemkool zonder sausje” dus maken we een lekkere huisgemaakte vinaigrette erbij.


Warme bloemkool salade met gehakt
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 bloemkool – in kleine roosjes
- 60 ml olijfolie
- 2 el ras-el-hanout – (kruidenpotje)
- 4 takjes verse peterselie
- 1 rode ui
- 4 el geroosterde pijnboompitjes
- 300 gr gehakt
Voor de vinaigrette
- 3 el olijfolie extra vergine
- 1/2 citroen – ( het sap van een halve citroen)
- 2 el witte wijn azijn
- 1 el Franse mosterd
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl peper
- 1 el Provencaalse kruiden
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 200 graden
- Neem een bakblik erbij en bekleed deze met bakpapier. Snij de bloemkool in kleine roosjes en verspreid ze over het bakblik. Giet de olijfolie erover en bestrooi met de ras-el-hanout. Zorg dat er overal een laagje olie en kruiden over de bloemkool zit. Zet in de oven voor 25 minuten.
- Snij de ui in ringen of snipper hem, en hak de peterselie fijn, zet apart tot gebruik.
- In een grote koekenpan rul je het gehakt. Let op duw het vlees niet helemaal kapot tot kleine korrels maar zorg dat het een beetje wat grotere brokken blijven. Breng op smaak met zout, peper en evt wat gehaktkruiden.
- Rooster in een kleine koekenpan de pijnboompitjes.
- Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een maatbeker of een oud groenten potje en klop of schud tot je een mooie gladde dressing hebt.
- Haal de bloemkool uit de oven en schenk de vinaigrette erover. Hussel het en voeg dan de ui, pijnboompitjes en peterselie toe.
- Heerlijk Happen!

Warme bloemkool salade met gehakt
Ook bloemkool is een groente die een hele lange historie kent. Al in de 12e eeuw wordt hij in boeken beschreven. En vanaf de 16e eeuw door heel Europa geteeld. Ook in meerdere kleuren zoals paars, oranje of groen te leveren is. De meest bekende is natuurlijk de witte bloemkool. Overigens verliezen de gekleurde bloemkolen een deel van de kleur wel als je ze kookt wat dan weer best jammer is. Doordat de bladeren van de witte bloemkool om de kool heen groeien blijft hij zo mooi wit. Als je helemaal voor “zero waste” wilt gaan: de bladeren van een bloemkool kun je gewoon eten. Je kunt ze gebruiken in bijvoorbeeld een soep, maar je kunt ze ook wokken.

Wil je nog meer lekkere recepten met bloemkool uitproberen zoals Warme bloemkool salade met gehakt? Maak dan eens van de volgende recepten:
- Deze heerlijke bloemkoolsalade voor op een toastje.
- Of wat dacht je van een bloemkool bolognese met basilicum?
- Maar ook deze bloemkoolpuree uit de oven is heerlijk.

Pingback: Bloemkool burgers met cheddar - Heerlijke Happen
Pingback: Bloemkoolsalade met framboos en nootjes - Heerlijke Happen
Pingback: Low carb bloemkool nasi megt kippendij - Heerlijke Happen