Boeremoos met braadworst

Boeremoos met braadworst

Boeremoos met braadworst

Boeremoos met braadworst is niets meer dan een heerlijke pan met boerenkool met worst! In vroegere tijden werd dit als traditie gegeten in Venlo tijdens de boerenbruiloft op carnavalsdinsdag. Vandaar dat hij toch een mooie vermelding krijgt hier op mijn site in de categorie carnavals recepten. Er wordt tijdens carnaval natuurlijk flink gegeten en gedronken voordat de vastenperiode aanbreekt. Nu zijn er nog maar weinig mensen die ook echt gaan vasten in deze periode. Tochis het leuk om dit soort recepten in ere te houden en een stukje geschiedenis niet verloren te laten gaan.

Boeremoos met braadworst

En dit heb je nodig:

  • 1 flinke braadworst
  • vleeskruiden
  • 1 zak boerenkool
  • 600 gram kruimige aardappels
  • 1 zak gerookte spekjes
  • grove mosterd
  • jus
  • kruidenazijn
  • zout/peper

En zo maak je het:

-Kruid eerst de worst met de vleeskruiden en pak daarna een koekenpan met dikke bodem erbij. Bak de worst aan beide zijdes mooi aan met wat boter. Voeg daarna een beetje lauw water toe en leg het deksel op de pan en laat de worst op suddervuur graag worden.

-In een grote pan doe je eerst de aardappels en strooi daar zout overheen, voeg dan de boerenkool toe en zorg dat het onder water staat. Zet op het vuur en kook het in twintig minuten gaar.

-Terwijl de beide pannen opstaan bak je in een klein koekenpannetje de spekjes lekker krokant en bewaar je het vet om straks de boerenkool meet te stampen.

-Giet het vocht af van de boerenkool en aardappels en pak je stamper erbij doe een beetje roomboter en een beetje spekvet erbij en stamp het geheel tot “Moos”. Mix er de spekjes doorheen.

Boeremoos met braadworst

Pak ten slotte een grote schaal erbij en doe hierin eerst de boeremoos en leg daarna de braadworst erop. Serveer met een lekkere vleesjus of met azijn. Dat is trouwens een dingetje uit het verleden, vroeger had niet iedereen de mogelijkheid om jus te eten. Om toch wat vocht toe te voegen deed men azijn bij het eten. Natuurlijk kan een lekkere klodder mosterd niet ontbreken. Heerlijk happen!

1 gedachte over “Boeremoos met braadworst”

  1. Pingback: Zoete aardappel ovenschotel - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.