Boeremoos met braadworst uit Venlo

Geschatte leestijd: 3 minuten

Boeremoos met braadworst

Boeremoos met braadworst is niets meer dan een heerlijke pan met boerenkool met worst! In vroegere tijden werd dit als traditie gegeten in Venlo tijdens de boerenbruiloft op carnavalsdinsdag. Vandaar dat hij toch een mooie vermelding krijgt hier op mijn site in de categorie carnavals recepten. Er wordt tijdens carnaval natuurlijk flink gegeten en gedronken voordat de vastenperiode aanbreekt. Nu zijn er nog maar weinig mensen die ook echt gaan vasten in deze periode. Tochis het leuk om dit soort recepten in ere te houden en een stukje geschiedenis niet verloren te laten gaan. boerenkool recept

Boeremoos met braadworst

En zo maak je de Boeremoos met braadworst:

-Kruid eerst de worst met de vleeskruiden en pak daarna een koekenpan met dikke bodem erbij. Bak de worst aan beide zijdes mooi aan met wat boter. Voeg daarna een beetje lauw water toe en leg het deksel op de pan en laat de worst op suddervuur graag worden.

-In een grote pan doe je eerst de aardappels en strooi daar zout overheen, voeg dan de boerenkool toe en zorg dat het onder water staat. Zet op het vuur en kook het in twintig minuten gaar.

-Terwijl de beide pannen opstaan bak je in een klein koekenpannetje de spekjes lekker krokant en bewaar je het vet om straks de boerenkool meet te stampen.

-Giet het vocht af van de boerenkool en aardappels en pak je stamper erbij doe een beetje roomboter en een beetje spekvet erbij en stamp het geheel tot “Moos”. Mix er de spekjes doorheen.

Boeremoos met braadworst

Boeremoos met braadworst boerenkool recept Venlo

Pak ten slotte een grote schaal erbij en doe hierin eerst de boeremoos en leg daarna de braadworst erop. Serveer met een lekkere vleesjus of met azijn. Dat is trouwens een dingetje uit het verleden, vroeger had niet iedereen de mogelijkheid om jus te eten. Om toch wat vocht toe te voegen deed men azijn bij het eten. Natuurlijk kan een lekkere klodder mosterd niet ontbreken.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Boeremoos met braadworst

Boeremoos met braadworst

Boeremoos met braadworst is niets meer dan een heerlijke pan met boerenkool met worst! In vroegere tijden werd dit als traditie gegeten in Venlo tijdens de boerenbruiloft op carnavalsdinsdag.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 14 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: stamppot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 1 flinke braadworst
 • vleeskruiden
 • 1 gesneden boerenkool
 • 600 gram kruimige aardappels
 • 1 zak gerookte spekjes
 • grove mosterd
 • jus
 • kruidenazijn
 • zout
 • peper

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Kruid eerst de worst met de vleeskruiden en pak daarna een koekenpan met dikke bodem erbij. Bak de worst aan beide zijdes mooi aan met wat boter. Voeg daarna een beetje lauw water toe en leg het deksel op de pan en laat de worst op suddervuur graag worden.
 • In een grote pan doe je eerst de aardappels en strooi daar zout overheen, voeg dan de boerenkool toe en zorg dat het onder water staat. Zet op het vuur en kook het in twintig minuten gaar.
 • Terwijl de beide pannen opstaan bak je in een klein koekenpannetje de spekjes lekker krokant en bewaar je het vet om straks de boerenkool meet te stampen.
 • Giet het vocht af van de boerenkool en aardappels en pak je stamper erbij doe een beetje roomboter en een beetje spekvet erbij en stamp het geheel tot “Moos”. Mix er de spekjes doorheen.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Boeremoos met braadworst? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

boerenkool Venlo recept

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Boeremoos met braadworst uit Venlo

1 gedachte over “Boeremoos met braadworst uit Venlo”

 1. Pingback: Kalettes galette, boerenkool gekruist met een spruitje - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept