Carnaval Zoervleisj met friet, Alaaf!

Carnaval Zoervleisj met friet

Geschatte leestijd: 4 minuten

Limburgs zoervleisj is een Limburgs recept dat op heel veel verschillende manieren klaar gemaakt kan worden. Per regio kan er wel wat verschil in zitten de ene doet het met peperkoek de andere alleen met appelstroop. Verschillende chefs vallen over elkaar heen om te zeggen dat hun recept het juiste is en niet anders. Maar daar ben ik het niet mee eens. Koken moet leuk zijn en je kunt altijd met een basis recept aan de slag om er je eigen recept van te maken. Dat blijft nou leuk en zo proef je ook weer eens wat anders! In principe kun je het hele jaar door wel zoervleisj eten en maken maar nu we richting de carnaval gaan vond ik dit wel een leuke voor de carnavals recepten. Geniet dus van dit heerlijke zoet-zure  carnaval zoervleisj met friet (Zoervleisj mit Frit ) en een hele fijne carnaval samen! zoervleisj recept

Carnaval Zoervleisj met friet

“Zoervleisj” is een traditioneel gerecht uit de Nederlandse provincie Limburg, met name de regio rondom Maastricht. Het wordt vaak beschouwd als een van de meest iconische gerechten van deze streek. De oorsprong van het gerecht gaat terug tot de Middeleeuwen, toen het werd bereid met goedkope en taaie stukken vlees die langzaam moesten worden gekookt om ze eetbaar te maken. De zure marinade werd gebruikt om het vlees malser te maken en een intense smaak te geven. Tegenwoordig wordt “zoervleisj” nog steeds veel gegeten in Limburg en is het populair in veel restaurants en eetcafés in de regio.

En zo maak je de Carnaval Zoervleisj met friet:

-Neem eerst een grote kom erbij en doe hierin 300 ml water, 300 ml kruidenazijn.

-Pak het vlees erbij en snij dit in mooie brokken van zo’n twee centimeter. Bestrooi het vlees met vers gemalen zwarte peper en zout. Maak de uien schoon en snij deze door het midden en daarna in halve ringen. Doe het vlees samen met de uien in de azijn marinade. Voeg hier nog de specerijen aan toe en zet dan minimaal 24 uur in de koelkast om te marineren.

-De volgende dag giet je het vlees en de uien af. Bewaar het vocht wel daar gaan we straks het vlees in stoven. Scheid de uien en het vlees. Droog het vlees door het heel goed te laten uitlekken en droog te deppen met keukendoek.

-In een stoofpan verwarm je wat boter en daarna doe jet het vlees erin. Bak het vlees rondom mooi bruin. Dit neemt wat tijd in beslag dus neem er je tijd voor. Wordt het te vochtig kun je dit even afgieten en later er nog bij voegen. Wanneer het vlees mooi bruin is voeg je de uien erbij. De marinade met de specerijen erin kun je eerst even opwarmen voordat je daarmee het vlees afblust.

-Zet het vlees op een sudderplaatje en laat het zeker drie uur stoven. Het vlees moet helemaal uit elkaar vallen.

-Na die tijd voeg je er de verkruimelde ontbijtkoek en de appelstroop aan toe en laat je het geheel nog even sudderen.

-Heb je nou echt te veel vocht in de pan kun je dit altijd een beetje afgieten voordat je de ontbijtkoek en stroop toevoegt.

Carnaval zoervleisj met friet

Carnaval Zoervleisj met friet

Bak ten slotte lekker wat friet en serveer deze met het vlees : Heerlijk happen en Alaaf!!

Tip: Wil je nu niet de specerijen uit het gerecht hoeven vissen doe ze dan samen in een thee-ei waar je normaal gezien thee mee kunt trekken. Zo hoef je alleen maar het thee-ei eruit te halen en hoef je niet op zoek naar alle losse kruidnagels en laurierblaadjes.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Carnaval Zoervleisj met friet

Carnaval Zoervleisj met friet

Limburgs zoervleisj is een Limburgs recept dat op heel veel verschillende manieren klaar gemaakt kan worden. Per regio kan er wel wat verschil in zitten

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 12 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: limburgse
Trefwoord: zoervleisj
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 10 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 667kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Neem eerst een grote kom erbij en doe hierin 300 ml water, 300 ml kruidenazijn.
 • Pak het vlees erbij en snij dit in mooie brokken van zo’n twee centimeter. Bestrooi het vlees met vers gemalen zwarte peper en zout. Maak de uien schoon en snij deze door het midden en daarna in halve ringen. Doe het vlees samen met de uien in de azijn marinade. Voeg hier nog de specerijen aan toe en zet dan minimaal 24 uur in de koelkast om te marineren.
 • De volgende dag giet je het vlees en de uien af. Bewaar het vocht wel daar gaan we straks het vlees in stoven. Scheid de uien en het vlees. Droog het vlees door het heel goed te laten uitlekken en droog te deppen met keukendoek.
 • In een stoofpan verwarm je wat boter en daarna doe jet het vlees erin. Bak het vlees rondom mooi bruin. Dit neemt wat tijd in beslag dus neem er je tijd voor. Wordt het te vochtig kun je dit even afgieten en later er nog bij voegen. Wanneer het vlees mooi bruin is voeg je de uien erbij. De marinade met de specerijen erin kun je eerst even opwarmen voordat je daarmee het vlees afblust.
 • Zet het vlees op een sudderplaatje en laat het zeker drie uur stoven. Het vlees moet helemaal uit elkaar vallen.Carnaval Zoervleisj met friet
 • Na die tijd voeg je er de verkruimelde ontbijtkoek en de appelstroop aan toe en laat je het geheel nog even sudderen.
 • Heb je nou echt te veel vocht in de pan kun je dit altijd een beetje afgieten voordat je de ontbijtkoek en stroop toevoegt.
 • Bak ten slotte lekker wat friet en serveer deze met het vlees
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Carnaval Zoervleisj met friet? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

carnaval zoervleisj recept recepten

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Carnaval Zoervleisj met friet, Alaaf!

5 gedachten over “Carnaval Zoervleisj met friet, Alaaf!”

 1. Pingback: Carnaval Kartoffel salade met peterselie - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Halloumi spies met zoet-zure saus - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Limoenkip uit de oven met friet en kappertjes - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Pittige runderstoof met zoethout - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept