Estimated reading time: 3 minuten
Laatst was ik in Amsterdam en daar besteleden we voor de lunch een heerlijke “mezze lunch”. Een tafel vol met heerlijke hapjes, met onder andere hummus, papadum, naan, en ook gegrilde groenten. Het enige wat ik me wist te herinneren van de groente was dat aubergine was, dus ben ik thuis aan de slag gegaan met deze gestoofde aubergine met sumak mezze. Heerlijk als aanvulling bij je mezze-maaltijd met andere fijne gerechtjes. Zoals bijvoorbeeld feta, hummus en olijven.

Gestoofde aubergine met sumak mezze
Wat is sumak? Sumak kruiden komen van de Rhus Coriara bessenstruik, een fascinerende plant die zijn oorsprong vindt in de zonnige, warme regio’s van het Middellandse Zeegebied. Deze struiken maken deel uit van de pruikenboomfamilie en zijn niet alleen mooi om te zien, maar hebben ook een belangrijke culinaire rol. Maar wat is sumak precies? De bessen van de Sumak struik worden met veel zorg geplukt, gekneusd, gedroogd en vervolgens gemalen tot een prachtig poeder.

Dankzij de unieke, zure smaak wordt sumak ook wel het ‘zuurkruid’ genoemd, wat het een perfecte aanvulling maakt voor verschillende gerechten. Aubergines hebben van nature niet veel smaak, maar door sumak toe te voegen, geef je deze groente een frisse, uitdagende twist die het palet verwent. Geserveerd met heerlijke hummus, romige labneh en knapperige naan, stel je een perfecte mezze maaltijd samen, die niet alleen je smaakpapillen verblijdt maar ook je gasten verrast.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Gestoofde aubergine met sumak mezze
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 2 aubergines - in reepjes gesneden
- 1 grote ui - in halve ringen
- 200 gram gegrilde paprika - uit pot
- 2 tenen knoflook - fijngehakt
- 3 takjes peterselie - fijngehakt
- olijfolie
- zout
- peper
- 1 tl sumak
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Snijd de groente, hak de knoflook en peterselie.
- Verhit de pan en giet er een beetje olijfolie in, bak de knoflook en ui tot ze glazig zijn en voeg dan de aubergine en gegrilde paprika toe. Breng op smaak met de sumak, peper, en zout.
- Mix alles goed en zet het vuur zachter en laat met de deksel op de pan een 20 minuutjes stoven.
- Maak de stoof af de verse peterselie en serveer, heerlijk happen!
Deze groenteschotel is top, zoals ik zei voor bijvoorbeeld een tafel vol met andere mezze. Welke kun je er dan nog meer bij serveren? bekijk onderstaande maar eens:
Labneh de hartige yoghurt dip met noten
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Gestoofde aubergine met sumak mezze
So good !