Labneh de hartige yoghurt dip met noten

Labneh de hartige yoghurt dip met noten

Dipjes bij stokbrood, of met een toastje op zaterdagavond ik ben er dol op. En dan vooral een schaal lekker vol met nog wat nootjes, olijven en kruiden erbij. Het ziet er prachtig uit en veelal zijn ze helemaal niet ingewikkeld om te maken. En dan ook nog eens lekkerder dan dipjes en sausjes uit een potje. Sowieso probeer ik dat zoveel mogelijk te vermijden, het kost meestal niet zo veel tijd zelf iets op tafel te zetten. Dit recept is super makkelijk alleen het kost je wel iets meer tijd. De Griekse yoghurt die ik gebruikt heb voor deze Labneh de hartige yoghurt dip met noten moet namelijk even uitlekken. Zet hem gewoon in de ochtend in de koelkast, doe je dagelijkse dingen en in de avond schep je hem op een schaal. En dan is het maar een kwestie minuutjes voordat je kunt dippen!

Labneh de hartige yoghurt dip met noten
Serveer met wat olijven en granaatappelpitjes.
Labneh de hartige yoghurt dip met noten

Labneh de hartige yoghurt dip met noten

Francine
Een super zachte smaakvolle dip.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 5 min
Gang Dip
Keuken Libanees
Porties 1 schaal

Equipment

  • zeef
  • schaal
  • kaasdoek of schone theedoek

Ingrediënten
  

  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 3 gram zout

Om de labneh aan te kleden op de schaal:

  • stokbrood
  • olijfolie
  • granaatappelpitjes
  • olijven
  • gemengde nootjes gehakt
  • muntblaadjes
  • za'atar kruiden

Instructies
 

  • Neem een kom en een zeef erbij, leg de doek over de zeef en schep de yoghurt in de doek. Strooi 3 gram zout erop en roer die door de yoghurt. Draai de doek dicht en zet de schaal met de zeef in de koelkast. Laat minimaal 4 uur staan.
  • Schep de labneh uit de de doek op een bord en schenk er wat olijfolie op.
  • Decoreer de schaal met de dingen die jij lekker vindt zoals bijvoorbeeld uit het lijstje hierboven.
  • Heerlijk Happen!
Trefwoord cashewnoten, Griekse yoghurt, olijfolie
Labneh de hartige yoghurt dip met noten
Je kunt hem helemaal aankleden met nootjes, fruit en olijven.

Labneh de hartige yoghurt dip met noten

Lab-watte? Als je nog nooit hebt gehoord van labneh of gewoonweg eigenlijk niet weet wat het precies is dan zal ik je dat hier in het kort even vertellen. Het is eigenlijk een soort hangop. Uitgelekte Griekse yoghurt, Turkse yoghurt mag ook, vermengd met wat zout en daarna aangekleed met olijfolie en andere lekkere kruiden, specerijen en bijvoorbeeld fruit. Het kent zijn oorsprong in de Levant. De regio Libanon-Syrië- Turkije, hier wordt het opgediend als een bijgerecht bij de mezze. Dat zijn verschillende kleine hapjes, een soort tapas. Et voilà super simpel, super smaakvol en past eigenlijk heel goed bij een tapas-tafel / mezze-tafel maar ook een bbq.

Beschrijving hoe de dip te maken
Stap 1, yoghurt in de doek met zout, stap 2 uitlekken in de koelkast, stap 3: Labneh!

Andere lekkere dipjes voor een fijne snack-tafel maken? Dat kan hoor check deze maar eens:

Labneh de hartige yoghurt dip met noten
Heerlijk zacht, smeerbaar en lichtzout, ideaal op een toastje.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

4 gedachten over “Labneh de hartige yoghurt dip met noten”

  1. Pingback: Avocado komkommersalade met feta - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Avocadodip met Midden Oosters tintje - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *