balletjes in tomatensaus

Gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus

Lekkere kleine gehabktballetjes grstoofd in een kruidige tomatensaus.
balletjes in tomatensaus

Dat wij hier thuis fan zijn van stoofpotjes is geen geheim. Ik vind het heerlijk om de keuken in te wandelen en dat het dan fantastisch ruikt naar wat je aan het koken bent. Deze keer hebben we een stoof die geen uren hoeft op te staan. En als je hem gemaakt hebt kun je hem ook prima een dag laten staan om de smaken nog beter in te laten trekken. De grootte van deze gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus doen een beetje denken aan soepballetjes. Dat vond ik wel eens leuk in plaats van die grote gehaktballen die je meest maakt. De saus kun je trouwens geheel naar eigen inzicht anders kruiden. Ik heb redelijk klassieke kruiden gebruikt deze keer. Balletjes in tomatensaus maken.

balletjes in tomatensaus
Heerlijke stoof met kleine balletjes.
balletjes in tomatensaus

Gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus

Lekkere kleine gehabktballetjes grstoofd in een kruidige tomatensaus.
4.8 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: doperwten, gehaktbal, krieltjes
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

stoofpan
pan

Ingrediënten: 

  • 500 gram rundergehakt
  • 5 tomaten
  • 350 gram krieltjes - gekookt
  • 200 gram verse doperwten
  • 1 witte ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 theelepels tomatenpuree

Uit de voorraadkast:

  • peper / zout
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels persillade
  • olijfolie
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
Zet alles op je lijst +

En zo maak je het:

  • Snijd een kruisje in de tomaten. Leg ze een paar minuten in een pan met kokend water. Schep ze uit de pan en haal voorzichtig het velletje eraf. Hak het vruchtvlees fijn, de zaadjes hoef je niet weg te doen.
  • Snipper de ui en de knoflooktenen.
  • Verhit je stoofpan en doe een flinke scheut olijfolie erin. Doe de tomaten, ui en knoflook en tomatenpuree, 1 el paprika, 1 el persillade erbij en bak het op hoog vuur voor een aantal minuutjes. Verlaag dan de temperatuur en voeg 300 ml water toe. Laat rustig pruttelen terwijl je de gehaktballetjes gaat draaien.
  • Neem een kom erbij en doe hier het gehakt in. Voeg de rest van de specerijen/ kruiden toe en mix het geheel goed door elkaar. Draai kleine balletjes van het gehakt.
  • Voeg de doperwtjes en de krieltjes toe aan de pan met saus en laat deze meepruttelen tijdens het draaien van de balletjes.
  • Voeg de balletjes toe aan de pan en laat ze gaar worden in ongeveer 15 minuutjes.
  • Vind je de saus te waterig voeg dan een papje van 1 el maizena en 2 el water toe en roer tot de saus meer gebonden is.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
balletjes in tomatensaus
De saus is lekker op smaak gebracht veel kruiden.

Gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus

Op de foto zie je een gietijzeren pan Le Creuset. Deze kunnen ook in de oven gezet worden. Deze gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus zou je namelijk ook in de oven klaar kunnen maken. En als we dan even helemaal buiten de “box” denken kan het ook op de bbq! Deze pannen kunnen wel tegen een stootje en zijn vrij eenvoudig weer schoon te krijgen. Dit model is de “campagnard” een vrij lage stoofpan. Ik vind hem ideaal voor dit soort gerechten. Vind je doperwten niet lekker dan kun je deze vervangen door een andere groente natuurlijk. Kies je voor doperwtjes uit blik dan hoeven ze niet zo lang mee te stoven want deze zijn natuurlijk al gaar.

Andere lekkere stoofpotjes? Dat kan hoor, maak maar eens één van deze:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
Lekker met verse doperwtjes.

balletjes in tomatensaus maken

4 gedachten over “Gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus”

  1. Op de krieltjes na lijkt dit heel erg op de Marokkaanse kefta tajine. Lekker met brood (Marokkaans, Turks of stokbrood) opeten yumm, maar dan moet de saus inderdaad niet te waterig zijn anders heb je verlept brood.

    1. Ah kijk aan dat klinkt ook goed, je kunt je saus iets aandikken door bijvoorbeeld een maizena-papje toe te voegen. En inderdaad lekker om wat brood in te dippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept