balletjes in tomatensaus

Gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus

Dat wij hier thuis fan zijn van stoofpotjes is geen geheim. Ik vind het heerlijk om de keuken in te wandelen en dat het dan fantastisch ruikt naar wat je aan het koken bent. Deze keer hebben we een stoof die geen uren hoeft op te staan. En als je hem gemaakt hebt kun je hem ook prima een dag laten staan om de smaken nog beter in te laten trekken. De grootte van deze gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus doen een beetje denken aan soepballetjes. Dat vond ik wel eens leuk in plaats van die grote gehaktballen die je meest maakt. De saus kun je trouwens geheel naar eigen inzicht anders kruiden. Ik heb redelijk klassieke kruiden gebruikt deze keer. Balletjes in tomatensaus maken.

balletjes in tomatensaus
Heerlijke stoof met kleine balletjes.

Gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus

Op de foto zie je een gietijzeren pan Le Creuset. Deze kunnen ook in de oven gezet worden. Deze gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus zou je namelijk ook in de oven klaar kunnen maken. En als we dan even helemaal buiten de “box” denken kan het ook op de bbq! Deze pannen kunnen wel tegen een stootje en zijn vrij eenvoudig weer schoon te krijgen.

balletjes in tomatensaus
De saus is lekker op smaak gebracht veel kruiden.

Dit model is de “campagnard” een vrij lage stoofpan. Ik vind hem ideaal voor dit soort gerechten. Vind je doperwten niet lekker dan kun je deze vervangen door een andere groente natuurlijk. Kies je voor doperwtjes uit blik dan hoeven ze niet zo lang mee te stoven want deze zijn natuurlijk al gaar.

gehaktballetjes maken
Lekker met verse doperwtjes.

Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen!

balletjes in tomatensaus

Gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus

Lekkere kleine gehabktballetjes grstoofd in een kruidige tomatensaus.
4.9 van 13 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: doperwten, gehaktbal, krieltjes
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 469kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 500 gram rundergehakt
  • 5 tomaten
  • 350 gram krieltjes - gekookt
  • 200 gram verse doperwten
  • 1 witte ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 theelepels tomatenpuree

Uit de voorraadkast:

En zo maak je het:

  • Snijd een kruisje in de tomaten. Leg ze een paar minuten in een pan met kokend water. Schep ze uit de pan en haal voorzichtig het velletje eraf. Hak het vruchtvlees fijn, de zaadjes hoef je niet weg te doen.
  • Snipper de ui en de knoflooktenen.
  • Verhit je stoofpan en doe een flinke scheut olijfolie erin. Doe de tomaten, ui en knoflook en tomatenpuree, 1 el paprika, 1 el persillade erbij en bak het op hoog vuur voor een aantal minuutjes. Verlaag dan de temperatuur en voeg 300 ml water toe. Laat rustig pruttelen terwijl je de gehaktballetjes gaat draaien.
  • Neem een kom erbij en doe hier het gehakt in. Voeg de rest van de specerijen/ kruiden toe en mix het geheel goed door elkaar. Draai kleine balletjes van het gehakt.
  • Voeg de doperwtjes en de krieltjes toe aan de pan met saus en laat deze meepruttelen tijdens het draaien van de balletjes.
  • Voeg de balletjes toe aan de pan en laat ze gaar worden in ongeveer 15 minuutjes.
  • Vind je de saus te waterig voeg dan een papje van 1 el maizena en 2 el water toe en roer tot de saus meer gebonden is.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Andere lekkere stoofpotjes? Dat kan hoor, maak maar eens één van deze:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

balletjes in tomatensaus maken

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus

8 gedachten over “Gestoofde gehaktballetjes in tomatensaus”

  1. Op de krieltjes na lijkt dit heel erg op de Marokkaanse kefta tajine. Lekker met brood (Marokkaans, Turks of stokbrood) opeten yumm, maar dan moet de saus inderdaad niet te waterig zijn anders heb je verlept brood.

    1. Ah kijk aan dat klinkt ook goed, je kunt je saus iets aandikken door bijvoorbeeld een maizena-papje toe te voegen. En inderdaad lekker om wat brood in te dippen.

  2. Pingback: Lima bonen in kruidige tomatensaus - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Huisgemaakte tonijn pizza met tomatensaus - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept