Estimated reading time: 3 minuten
Ieder gezin heeft zo zijn tradities en gewoontes. Bij ons thuis werd Kerst vaak met een stukje wild gevierd. Een fazantenpootje, of ook een favoriet van mijn vader een haas of konijn. Dit jaar besloot ik voor de Kerst een stoof met konijn te gaan maken. Dit stukje vlees is weer te verkrijgen bij je slager en leent zich uitstekend voor een konijnenstoof recept. De ingrediëntenlijst lijkt vrij lang te zijn. Maar ik vermoed dat je veel al in huis hebt. Mijn kruidenlade is sowieso overvol, en in mijn keukenkozijn staan altijd wel potjes met verse tijm en andere kruiden. gestoofde konijn
De keuze voor Madeira wijn was eigenlijk een ingeving toen ik de drankkast bekeek en daar ontdekte dat ik geen cognac meer had. Ik wilde voor deze heerlijke gestoofde konijn met Madeirasaus oorspronkelijk cognac gebruiken, maar tot mijn blijdschap had ik Madeira wel voorradig, en dat bleek een geweldige keuze te zijn! Het voegde een unieke diepte en een rijke smaak toe aan het gerecht, wat het nog lekkerder maakte.
Gestoofde konijn met Madeirasaus
Dit konijnenstoof recept blussen we dus af met Madeira. Wat is dat eigenlijk? Het is een versterkte, zeer lang houdbare wijn van het eiland Madeira. Het heeft wat weg van Port en heeft een hoger alcoholpercentage dan gewone wijn. Het ligt rond de 16 tot 18 %. Ook lekker bij een kaasplankje bijvoorbeeld. Deze stoof met konijn heeft door het gebruik van deze wijn een diepe smaak gekregen en de saus is super “smooth”. Ben jij geen fan van konijn dan zou je deze gestoofde konijn met Madeirasaus óók kunnen maken met runderstoofvlees.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Gestoofde konijn met Madeirasaus
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 2 konijnenbouten
- 150 gram gerookte spekblokjes
- 200 ml Madeira medium dry
- 1 venkel - in reepjes
- 1 winterpeen - in plakjes
- 3 selderijstengels - in plakjes
- 2 sjalotten - gesnipperd
- 2 tenen knoflook - gesnipperd
- 100 gram champignons - kleine
- 500 ml wildfond
- 6 takjes verse tijm
- 50 ml olijfolie
Specerijen:
- 6 jeneverbessen
- 6 kruidnagels
- 1 tl foelie - gemalen
- peper
Om de saus te binden:
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Zorg dat je konijnenbouten op kamertemperatuur zijn. Dep ze droog en bestrooi met peper en zout. Verhit je stoofpan en voeg de olijfolie toe. Bak de bouten aan beide zijdes tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze apart op een bordje.
- Strooi de gerookte spek met de gesnipperde knoflook en sjalot in de pan en voeg de takjes tijm en de specerijen toe. Bak dit voor een aantal minuten. Voeg de wortel, venkel, selderij, en champignons toe en bak deze ook een aantal minuten. Blus dan af met de Madeira.
- Leg de bouten terug in de pan op de groenten en schenk de fond erbij. ( eventueel wat extra water zodat ze onder staan).
- Laat de bouten op laag vuur een uurtje of twee stoven tot het vlees (bijna) van het bot valt.
- Haal met een schuimspaan de bouten uit de pan en leg ze op een bord. Schep ook de groenten in een schaal of kom, zo kun je makkelijk de takjes en specerijen uit de groenten vissen.
- Schep de groenten weer terug in de pan, haal het vlees van de botten en voeg ook dit weer toe. De saus is nu nog heel "waterig". Die gaan we binden.
- Vorm een bal van 50 gram roomboter en 50 gram bloem en voeg telkens een klein beetje toe aan de saus en roer tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Serveer met een lekkere puree of aardappeltjes.
- Heerlijk Happen!
Fan van dit soort recepten? Bekijk dan ook eens onderstaande gerechtjes, die zijn ook erg lekker!
Deze in bier gestoofde hazenbout met kastanjechampignons.
Of deze gestoofde balletjes in tomatensaus.
En anders kippendij gestoofd in Italiaanse kruiden.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Dit lijkt me echt heerlijk
De echte persoon!
De echte persoon!
Looks delicious!