In bier gestoofde hazenbout

In bier gestoofde hazenbout met kastanje champignons

Kerst daar hoort een stukje wild bij volgens mijn vader, ik maakte zijn hazenbout.
In bier gestoofde hazenbout

Kerst, dat betekende vroeger een diner met cranberrysaus, aardappeltjes, spruitjes en een fijn stukje vlees. Veelal wild want dat hoorde volgens mijn vader wel bij de kerst. Het ene jaar een paar heerlijke fazantenpootjes en dan weer een stukje konijn of hazenbout. Helaas is mijn vader me deze herfst ontvallen en zullen deze diners tot iets van het verleden behoren. Mijn moeder is echter niet zo van het wild, en dus kreeg ik uit haar vriezer de stukjes wild die mijn vader al had klaarliggen voor het diner van dit jaar. Met liefde en een traan in mijn ooghoek heb ik in bier gestoofde hazenbout gemaakt en geproost op zijn leven! Hazenbout braden met puree en zuurkool.

In bier gestoofde hazenbout
Zo mals, het vlees valt van het bot!
In bier gestoofde hazenbout

In bier gestoofde hazenbout

Kerst daar hoort een stukje wild bij volgens mijn vader, ik maakte zijn hazenbout.
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: haas, kastanje champignons, kerst, sjalot, spekjes, tijm
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

koekenpan
stoofpan

Ingrediënten: 

  • 2 hazenbouten
  • 150 gr kastanje champignons
  • 150 gr gerookte spekblokjes
  • 1 flinke tak tijm
  • 1 flesje Guinness bier
  • 1 pot wildfond 400 ml
  • 3 sjalotten
  • 2 laurierblaadjes
  • zout
  • peper
  • 3 tenen knoflook

En zo maak je het:

  • Zorg dat je bouten op kamertemperatuur zijn. Bestrooi ze met peper en zout en braad ze aan in een koekenpan.
  • Snijd de sjalot fijn, de champignons in kwarten en de knoflook in kleine stukjes.
  • Haal de bouten uit de koekenpan en leg ze in de stoofpan.
  • Snel en op hoog vuur in het vet in de koekenpan bak je de sjalot, de champignons en knoflook. Schep alles uit de pan bij de bouten in de stoofpan.
  • Giet hier het bier, en de wildfond bij en zet op een sudderpitje. Voeg de laurierblaadjes en de tijm toe en doe de deksel op de pan. Laat rustig twee uur sudderen.
  • Na de twee uur schep je het vlees met de champignons en de spekjes uit de pan in een kom, dek af en laat op warmhoudstand in je oven staan.
  • Zeef de saus die in de pan is overgebleven, hier maak je een fantastische jus van door hem na het zeven tot ⅓ in te laten koken op hoog vuur.
  • Serveer de hazenbout met bijvoorbeeld een lekkere puree en giet er wat van de jus bij.
  • Heerlijk Happen!
Je kunt de jus binden door er een beertje maizena bij te doen, of bijvoorbeeld door een plak peperkoek erin op te laten lossen. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
In bier gestoofde hazenbout
Aanbraden in de pan, daarna in de stoofpot en pruttelen maar.

In bier gestoofde hazenbout

Het belangrijkste ingrediënt voor een goede stoof zoals In bier gestoofde hazenbout, is: tijd! Zo ook voor deze in bier gestoofde hazenbout. Hoe langer hoe beter, en op een lekker laag pitje. Vroeger zette mijn vader ze op een petroleum stelletje en stond het uren en uren te pruttelen. In deze tijd van haast, snel snel klaar en aan tafel lijkt de stoofpot een beetje uit de gratie te vallen, maar daar doe ik dus niet aan mee! Ik heb al een aantal keer bij hele fijne stoof-events kunnen zijn. Wil je wat meer lezen over hoe te bereiden, en met welk vlees? Neem even de tijd en lees eens dit blogartikel wat ik daar over schreef. Geniet van de In bier gestoofde hazenbout met kastanje champignons. Hazenbout braden met puree en zuurkool.

Nog meer lekkere stoofpotten zoals in bier gestoofde hazenbout? Dat kan want daar heb ik er genoeg van! Hier een kleine selectie:

In bier gestoofde hazenbout
En dan gewoon lekker bezig met de dingen van de dag terwijl er in de keuken magie gebeurt.

Normaal gezien geef ik hier maar drie opties voor andere recepten, maar omdat ik echt héél veel stoofjes heb krijg je er hier nóg drie als alternatief op de In bier gestoofde hazenbout!

Haas uit de stoof
Geniet! En proost op elkaar en het leven.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

1 gedachte over “In bier gestoofde hazenbout met kastanje champignons”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept