Hartige Tourte de blettes

Hartige Tourte de blettes met pijnboompitten

Estimated reading time: 5 minuten

Wanneer je door Frankrijk reist kun je in elke regio wel een speciaal recept van die regio vinden. De Franse keuken is rijk en kent ook vele invloeden van buitenaf. Tijdens één van onze reisjes door het zuiden stuitte ik op dit recept hartige tourte de blettes. Een typische taart uit de regio Nice. Daar worden op grote schaal deze “blettes” verbouwd. Blettes zijn een soort snijbiet en die kunnen wel een halve meter hoog worden.

Deze taart is dus ook een hartig-zoete taart wat opzich al een heel bijzonder recept is. De Fransen eten hem ook als dessert na een fijn diner. Probeer hem maar eens uit je zult zien hoe lekker het is!

hartige tourte de blettes

En zo maak je de Hartige Tourte de blettes:

-We beginnen als eerste met de rozijnen, deze doe je in een kom en vervolgens giet je de rum eroverheen. Laat ze vervolgens weken tot ze zacht zijn. Rasp de schil van de citroen.

-Verhit je oven op 210 graden.

-Om het deeg te maken maak je je werkblad goed schoon. Je stort de bloem erop en in het midden van de bloem maak je een kuiltje. In het kuiltje doe je nu het bakpoeder, de citroenrasp, de suiker, het snufje zout en als laatste breek je het ei erboven. Doe nu ook de olie erbij en met een vork zorg je dat je al scheppend alle bestanddelen met elkaar mixt. Giet voorzichtig de melk erbij en de gesmolten boter en mix dit tot een homogeen geheel. Natuurlijk kun je dit ook een grote kom of in je keukenapparaat doen. Je hoeft het deeg niet enorm te kneden, kneed tot gewoon tot een mooie bal. Leg het daarna even opzij.

De vulling van de Hartige Tourte de blettes:

hartige Tourte de blettes

-Snij de dikke stengels van de snijbiet af , ongeveer 3 of 4 centimeter onder het blad. Ik heb heerlijke biologische snijbiet van Be Lojaal gebruikt. Daarna doe je deze in een pan kokend water. Met wat zout kook je ze in ongeveer 5 minuten zacht. Haal de snijbiet eruit en spoel ze onder koud water af. Laat goed uitlekken en knijp het laatste vocht eruit. Daarna hak je de bladeren klein.

-Schil de appels en snij ze in fijne stukjes. Doe ze daarna in een koekenpan met de 5 eetlepels suiker en laat de stukjes al roerend zacht worden.

-Neem een grote kom en meng hierin de stukjes appel, de rozijnen, de gehakte snijbiet, de pijnboompitten. ( als er nog rum in het glas zit giet je de rozijnen even af, de rest van de rum gooi je weg) Tourte de blettes recept

-Neem nu het deeg erbij en snij de bal in tweeën. Neem een platte bakplaat erbij, 30×30 ongeveer. Deze vet je goed in met roomboter en onderop leg je de eerste laag deeg. Deze kun je gewoon uitrollen met een deegroller. Op deze laag leg je de groenten/fruitmix en verdeel dit goed over de hele plaat. Dek het dan af met de andere laag deeg. Even de randjes goed instoppen en daarna prik je met een vork gaatjes in het deeg zodat de lucht kan ontsnappen.

-Zet hem tot slot in de oven voor ongeveer 20 minuten tot het deeg mooi goudbruin is.

Hartige tourte de blettes

Serveer de hartige tourte de blettes in mooie stukjes en strooi er wat poedersuiker overheen, de taart kan lauw warm of koud gegeten worden: Heerlijk happen!

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

hartige tourte de blettes

Hartige Tourte de blettes

Wanneer je door Frankrijk reist kun je in elke regio wel een speciaal recept van die regio vinden. De Franse keuken is rijk en kent ook vele invloeden van buitenaf. Tijdens één van onze reisjes door het zuiden stuitte ik op deze hartige tourte de blettes.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 32 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Nagerecht, taart
Keuken: Frans
Trefwoord: Tourte de blettes
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 24 minuten
Totale tijd: 34 minuten
Porties: 8 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 1 kilo snijbiet
  • 50 gram gele rozijnen
  • 50 gram pijnboompitten
  • 4 zoete appels
  • 50 ml rum
  • 5 eetlepels kristalsuiker

Voor het deeg heb je nodig:

  • 500 gram bloem
  • 1 groot ei
  • 150 ml melk
  • 150 gram kristalsuiker
  • 100 gram gesmolten roomboter
  • 4 eetlepels arachideolie
  • 2 eetlepels geraspte citroenschil
  • 1 zakje bakpoeder
  • snufje zout

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We beginnen als eerste met de rozijnen, deze doe je in een kom en vervolgens giet je de rum eroverheen. Laat ze vervolgens weken tot ze zacht zijn. Rasp de schil van de citroen.
  • Verhit je oven op 210 graden.
  • Om het deeg te maken maak je je werkblad goed schoon. Je stort de bloem erop en in het midden van de bloem maak je een kuiltje. In het kuiltje doe je nu het bakpoeder, de citroenrasp, de suiker, het snufje zout en als laatste breek je het ei erboven. Doe nu ook de olie erbij en met een vork zorg je dat je al scheppend alle bestanddelen met elkaar mixt. Giet voorzichtig de melk erbij en de gesmolten boter en mix dit tot een homogeen geheel. Natuurlijk kun je dit ook een grote kom of in je keukenapparaat doen. Je hoeft het deeg niet enorm te kneden, kneed tot gewoon tot een mooie bal. Leg het daarna even opzij.
  • De vulling:hartige Tourte de blettes
  • Snij de dikke stengels van de snijbiet af , ongeveer 3 of 4 centimeter onder het blad. Ik heb heerlijke biologische snijbiet van Be Lojaal gebruikt. Daarna doe je deze in een pan kokend water. Met wat zout kook je ze in ongeveer 5 minuten zacht. Haal de snijbiet eruit en spoel ze onder koud water af. Laat goed uitlekken en knijp het laatste vocht eruit. Daarna hak je de bladeren klein.
  • Schil de appels en snij ze in fijne stukjes. Doe ze daarna in een koekenpan met de 5 eetlepels suiker en laat de stukjes al roerend zacht worden.
  • Neem een grote kom en meng hierin de stukjes appel, de rozijnen, de gehakte snijbiet, de pijnboompitten. ( als er nog rum in het glas zit giet je de rozijnen even af, de rest van de rum gooi je weg)
  • Neem nu het deeg erbij en snij de bal in tweeën. Neem een platte bakplaat erbij, 30×30 ongeveer. Deze vet je goed in met roomboter en onderop leg je de eerste laag deeg. Deze kun je gewoon uitrollen met een deegroller. Op deze laag leg je de groenten/fruitmix en verdeel dit goed over de hele plaat. Dek het dan af met de andere laag deeg. Even de randjes goed instoppen en daarna prik je met een vork gaatjes in het deeg zodat de lucht kan ontsnappen.
  • Zet hem tot slot in de oven voor ongeveer 20 minuten tot het deeg mooi goudbruin is.
  • Serveer de hartige tourte de blettes in mooie stukjes en strooi er wat poedersuiker overheen, de taart kan lauw warm of koud gegeten worden:
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen of lezen zoals de Hartige Tourte de blettes? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

oontjes in zure room met ham

Hartige bacon en ei ontbijt muffin

Caribische ananas carpaccio met rum

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

tourte de blettes recept

Start » Recepten » Nagerechten » Hartige Tourte de blettes met pijnboompitten

Eén gedachte over “Hartige Tourte de blettes met pijnboompitten”

4.94 from 32 votes (31 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept