Merveilleux gebakje met chocovlinder

Geschatte leestijd: 4 minuten

Tijdens een bezoekje aan Lille met mijn Frans lerares moest en zou ik een Merveilleux gebakje proberen. Dit is namelijk haar favoriete gebakje en in Lille zit patissier Fred. Zijn boutique heet “Aux Merveilleux de Fred” en hier produceren ze recht in het vensterraam deze prachtige gebakjes. Om een beetje indruk op haar te maken ging ik zelf aan de slag en maakte voor haar deze heerlijkheid met als extraatje een chocoladevlinder. Het is niet heel moeilijk om dit merveilleux gebakje met chocovlinder te maken, maar het kost wel heel veel tijd door de meringues en de vlinders. Maar het resultaat mag er zijn ,ze zijn werkelijk “ Merveilleux !!” ( Dit betekent prachtig in het Frans)

Merveilleux gebakje met chocovlinder

-Verwarm de oven voor op 90 graden, het bakblik niet, deze bekleed je met een vel bakpapier.

-We maken eerst de meringues, dit doe je door in een grote vetvrije kom de eitwitten op te kloppen tot ze gaan schuimen en een beetje stijf worden. Daarna voeg je beide suikers langzaam toe terwijl je blijft kloppen. Gebruik hiervoor een mixer of keukenmachine. Blijf net zolang kloppen tot het eiwit zo stijf is dat er pieken ontstaan die blijven staan.

-Doe de het eiwit in een spuitzak en spuit een platte meringue, dit wordt de bodem van je merveilleux, spuit een bolle meringue als deksel op de platte meringue. Je kunt met deze hoeveelheid zes merveilleux maken.

-Zet de meringues in de oven voor 3 tot 4 uur, ze zijn dan mooi hard en echte schuim geworden.

Het maken van het Merveilleux gebakje met chocovlinder:

-Wanneer de meringues goed zijn afgekoeld kun je in een grote kom de mascarpone loskloppen, daarna voeg je de slagroom en de klopfix toe. Om hem wat zoeter te maken heb ik nog wat poedersuiker toegevoegd. Klop dit geheel tot het heel erg stijf is geklopt en je echt een modderige slagroom hebt. Zet weg in de koelkast.

-Met een keukenrasp rasp je 200 gram pure chocolade in snippers. Doe deze in een grote platte schaal zodat je er de merveilleux doorheen kunt rollen.

-Neem de platte meringue erbij en spatel hier wat slagroommix op. Zet daarna de bolle meringue erop, vervolgens spatel je de hele meringue in met slagroom zodat alles bedekt is, dan rol je hem door de chocolade snippers en zet apart in de koelkast.

De chocolade vlinders:

-Neem een veel bakpapier erbij, teken hierop de vlinders met een watervaste stift. Vouw het vel in het midden van de vlinders zodat je twee een beetje bolle helften hebt. Deze leg je ter ondersteuning op een opengevouwen boek, zo gaat het vel nergens naartoe en behoud de vlinder zijn vorm. ( De kant die met stift is getekend naar beneden want anders blijft de inkt aan de chocolade plakken!)

-In een pannetje verwarm je au bain Marie de pure chocolade en je stopt het in een spuitzak. Knip een heel klein gaatje aan de onderkant en spuit de chocolade voorzichtig op de voorgetekende vlinders. Verwarm nu de witte chocolade au bain Marie, in de tussentijd is de pure chocolade wat stijf geworden en kun je daarna de vlinders dus nog versieren met de witte chocolade. Zet het boek met de vlinders in zijn geheel in de koelkast om de vlinders te laten opstijven.

Merveilleux gebakje met chocovlinder:

Neem ten slotte de gebakjes uit de koelkast en zet op elk gebakje een chocolade vlinder!

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Merveilleux gebakje met chocovlinder

Merveilleux gebakje met chocovlinder

Tijdens een bezoekje aan Lille met mijn Frans lerares moest en zou ik een Merveilleux gebakje proberen. Dit is namelijk haar favoriete gebakje en in Lille zit patissier Fred.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 27 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: gebak
Keuken: Frans
Trefwoord: chocolade
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 425kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

Voor de merigues heb je nodig:

 • 2 eiwitten
 • 50 gram kristalsuiker
 • 50 gram poedersuiker

Voor de gebakjes heb je nodig:

 • 1 reep pure chocolade 200 gram
 • 150 gram mascarpone
 • 250 ml slagroom
 • 100 gram pure chocolade - voor de vlinders
 • 1 reep witte chocolade - voor de vlinders
 • 1 zakje klopfix

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Verwarm de oven voor op 90 graden, het bakblik niet, deze bekleed je met een vel bakpapier.
 • We maken eerst de meringues, dit doe je door in een grote vetvrije kom de eitwitten op te kloppen tot ze gaan schuimen en een beetje stijf worden. Daarna voeg je beide suikers langzaam toe terwijl je blijft kloppen. Gebruik hiervoor een mixer of keukenmachine. Blijf net zolang kloppen tot het eiwit zo stijf is dat er pieken ontstaan die blijven staan.
 • Doe de het eiwit in een spuitzak en spuit een platte meringue, dit wordt de bodem van je merveilleux, spuit een bolle meringue als deksel op de platte meringue. Je kunt met deze hoeveelheid zes merveilleux maken.
 • Zet de meringues in de oven voor 3 tot 4 uur, ze zijn dan mooi hard en echte schuim geworden.

Het maken van de gebakjes:

 • Wanneer de meringues goed zijn afgekoeld kun je in een grote kom de mascarpone loskloppen, daarna voeg je de slagroom en de klopfix toe. Om hem wat zoeter te maken heb ik nog wat poedersuiker toegevoegd. Klop dit geheel tot het heel erg stijf is geklopt en je echt een modderige slagroom hebt. Zet weg in de koelkast.
 • Met een keukenrasp rasp je 200 gram pure chocolade in snippers. Doe deze in een grote platte schaal zodat je er de merveilleux doorheen kunt rollen.
 • Neem de platte meringue erbij en spatel hier wat slagroommix op. Zet daarna de bolle meringue erop, vervolgens spatel je de hele meringue in met slagroom zodat alles bedekt is, dan rol je hem door de chocolade snippers en zet apart in de koelkast.

De chocolade vlinders:

 • Neem een vel bakpapier erbij, teken hierop de vlinders met een watervaste stift. Vouw het vel in het midden van de vlinders zodat je twee een beetje bolle helften hebt. Deze leg je ter ondersteuning op een opengevouwen boek, zo gaat het vel nergens naartoe en behoud de vlinder zijn vorm. ( De kant die met stift is getekend naar beneden want anders blijft de inkt aan de chocolade plakken!)
 • In een pannetje verwarm je au bain Marie de pure chocolade en je stopt het in een spuitzak. Knip een heel klein gaatje aan de onderkant en spuit de chocolade voorzichtig op de voorgetekende vlinders. Verwarm nu de witte chocolade au bain Marie, in de tussentijd is de pure chocolade wat stijf geworden en kun je daarna de vlinders dus nog versieren met de witte chocolade. Zet het boek met de vlinders in zijn geheel in de koelkast om de vlinders te laten opstijven.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals deMerveilleux gebakje met chocovlinder? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hapjes » Merveilleux gebakje met chocovlinder

16 gedachten over “Merveilleux gebakje met chocovlinder”

 1. Pingback: Apple pie rolletje met mascarpone-slagroom - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Kruidnootjes meringue ,Sinterklaas op zijn Frans - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Chocolade caramel-fudge cake - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Asperge tompouce met zalmmousse - Heerlijke Happen

 5. Pingback: Op reis naar Parijs - Heerlijke Happen

 6. Pingback: Chocolade milkshake recept - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept