Boontjes in zure room met ham

Boontjes in zure room met ham

Boontjes in zure room met ham is een recept met een historisch randje want ik at het vroeger redelijk vaak.
Boontjes in zure room met ham

Boontjes in zure room met ham

Boontjes in zure room met ham is een recept met een historisch randje want ik at het vroeger redelijk vaak. Mijn moeder maakte regelmatig boontjes in zure room met ham. Wanneer ik mijn verjaardagsmaaltje mocht kiezen dan stond deze hoog op de lijst! Ik denk dat de eenvoud van de ingrediënten en het klaarmaken me daarom altijd hebben aangesproken. En het mooie is dat je het het hele jaar door kunt maken want boontjes zijn er het hele jaar rond. Erbij eten we een lekker gekookt aardappeltje met geklaarde boter, dat in nu helemaal hip&happening maar wordt dus al héél lang gedaan!

Voor 4 personen heb je nodig:

Boontjes in zure room met ham
  • 400 gram sperzieboontjes
  • 250 gram hamblokjes
  • 1 potje zure room 125 gram
  • Zout/peper
  • 100 gram roomboter
  • 12 beetje kruimige aardappelen
  • Handje vol platte peterselie voor de garnering

En dit is hoe je het maakt:

-Klaar eerst je boter, dat doe je door de roomboter in een steelpannetje te doen en daarna zet je hem op het kleinste pitje van je gasfornuis op de laagste stand. Laat je de boter smelten, niet roeren, niet bewegen, gewoon smelten. Wanneer dit gebeurd is giet je voorzichtig de fel gele boter in een kommetje.

Het wittige wat op de bodem ligt gooi je weg, voorzichtig gieten dus zodat het niet in je geklaarde boter mee komt.

Voilà super simpel en je kunt het bewaren en bijvoorbeeld je biefstukje in bakken!

-Was en snij de sperzieboontjes in korte stukjes van ongveer 3 centimeter, kook ze vervolgens met wat zout gaar en giet ze af in een vergiet.

-Schil en snij ook je aardappelen en kook deze gaar in ongeveer 20 minuutjes.

-Giet je aardappeltjes af en ook de sperziebonen. Doe deze even terug in de pan en meng nu de zure room en de hamblokjes erbij, even goed mixen en mengen.

-Hak de peterselie.

-Breng op smaak met wat vers gemalen peper en zout.

Pak de borden erbij en schep de sperzieboontjes in zure room met ham op de borden met wat aardappelen.  Giet er een beetje geklaarde boter over en garneer met de peterselie: Héérlijk happen!

Boontjes in zure room met ham

Boontjes in zure room met ham

Boontjes in zure room met ham is een recept met een historisch randje want ik at het vroeger redelijk vaak.
5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht
Keuken: European
Trefwoord: boontjes
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

  • steelpannetje

Ingrediënten:

  • 400 gram sperzieboontjes
  • 250 gram hamblokjes
  • 1 potje zure room 125 gram
  • Zout/peper
  • 100 gram roomboter
  • 12 beetje kruimige aardappelen
  • 1 Handje platte peterselie voor de garnering

En zo maak je het:

  • Klaar eerst je boter, dat doe je door de roomboter in een steelpannetje te doen en daarna zet je hem op het kleinste pitje van je gasfornuis op de laagste stand. Laat je de boter smelten, niet roeren, niet bewegen, gewoon smelten. Wanneer dit gebeurd is giet je voorzichtig de fel gele boter in een kommetje.
  • Het wittige wat op de bodem ligt gooi je weg, voorzichtig gieten dus zodat het niet in je geklaarde boter mee komt.
  • Was en snij de sperzieboontjes in korte stukjes van ongveer 3 centimeter, kook ze vervolgens met wat zout gaar en giet ze af in een vergiet.
  • Schil en snij ook je aardappelen en kook deze gaar in ongeveer 20 minuutjes.
  • Giet je aardappeltjes af en ook de sperziebonen. Doe deze even terug in de pan en meng nu de zure room en de hamblokjes erbij, even goed mixen en mengen.
  • Hak de peterselie.
  • Breng op smaak met wat vers gemalen peper en zout.
  • Pak de borden erbij en schep de sperzieboontjes in zure room met ham op de borden met wat aardappelen. Giet er een beetje geklaarde boter over en garneer met de peterselie
Wat vind je van dit recept?

5 gedachten over “Boontjes in zure room met ham”

    1. Je bedoelt Ba(h) als in bah dit lust ik niet? Er zullen inderdaad altijd recepten zijn die niet iedereen zal lusten, neem eens een kijkje op mijn website. Daar vind je vast iets wat je lekker zult vinden! Véél kookplezier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept