Boontjes in zure room met ham

Boontjes in zure room met ham

Geschatte leestijd: 3 minuten

Boontjes in zure room met ham is een recept met een historisch randje want ik at het vroeger redelijk vaak. Mijn moeder maakte regelmatig boontjes in zure room met ham. Wanneer ik mijn verjaardagsmaaltje mocht kiezen dan stond deze hoog op de lijst! Ik denk dat de eenvoud van de ingrediënten en het klaarmaken me daarom altijd hebben aangesproken. En het mooie is dat je het het hele jaar door kunt maken want boontjes zijn er het hele jaar rond. Erbij eten we een lekker gekookt aardappeltje met geklaarde boter, dat is nu helemaal hip&happening maar wordt dus al héél lang gedaan!

Boontjes in zure room met ham

En dit is hoe je het maakt:

-Klaar eerst je boter, dat doe je door de roomboter in een steelpannetje te doen en daarna zet je hem op het kleinste pitje van je gasfornuis op de laagste stand. Laat je de boter smelten, niet roeren, niet bewegen, gewoon smelten. Wanneer dit gebeurd is giet je voorzichtig de fel gele boter in een kommetje.

Het wittige wat op de bodem ligt gooi je weg, voorzichtig gieten dus zodat het niet in je geklaarde boter mee komt.

Voilà super simpel en je kunt het bewaren en bijvoorbeeld je biefstukje in bakken!

-Was en snijd de sperzieboontjes in korte stukjes van ongveer 3 centimeter, kook ze vervolgens met wat zout gaar.

-Schil en snijd ook je aardappelen en kook deze gaar in ongeveer 20 minuutjes.

-Giet je aardappeltjes af en ook de sperziebonen. Doe de bonen even terug in de pan en meng nu de zure room en de hamblokjes erbij, even goed mixen en mengen.

-Hak de peterselie.

-Breng op smaak met wat vers gemalen peper en zout.

Pak de borden erbij en schep de sperzieboontjes in zure room met ham op de borden met wat aardappelen.  Giet er een beetje geklaarde boter over en garneer met de peterselie: Héérlijk happen!

Vaak wordt er bij dit gerecht gekookte aardappelen met geklaarde boter geserveerd. Dit is een klassieke combinatie die al heel lang populair is, maar de laatste tijd weer helemaal hip is geworden. De geklaarde boter geeft de aardappelen een heerlijke smaak en is bovendien heel gezond.

Al met al is boontjes in zure room met ham een gerecht dat zeker de moeite waard is om eens uit te proberen. Het is eenvoudig, gezond en bovendien erg lekker.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Boontjes in zure room met ham

Boontjes in zure room met ham

Boontjes in zure room met ham is een recept met een historisch randje want ik at het vroeger redelijk vaak.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 23 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: European
Trefwoord: boontjes
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 539kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 800 gram sperzieboontjes
  • 300 gram hamblokjes
  • 1 potje zure room - 125 gram
  • Zout
  • 100 gram roomboter
  • 12 aardappelen - beetje kruimige
  • 1 Handje platte peterselie - om mee te garneren
  • peper

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Klaar eerst je boter, dat doe je door de roomboter in een steelpannetje te doen en daarna zet je hem op het kleinste pitje van je gasfornuis op de laagste stand. Laat je de boter smelten, niet roeren, niet bewegen, gewoon smelten. Wanneer dit gebeurd is giet je voorzichtig de fel gele boter in een kommetje.
  • Het wittige wat op de bodem ligt gooi je weg, voorzichtig gieten dus zodat het niet in je geklaarde boter meekomt.
  • Was en snijd de sperzieboontjes in korte stukjes van ongeveer 3 centimeter, kook ze vervolgens met wat zout gaar.
  • Schil en snijd ook je aardappelen en kook deze gaar in ongeveer 20 minuutjes.
  • Giet je aardappeltjes af en ook de sperziebonen. Doe deze even terug in de pan en meng nu de zure room en de hamblokjes erbij, even goed mixen en mengen.
  • Hak de peterselie.
  • Breng op smaak met wat vers gemalen peper en zout.
  • Pak de borden erbij en schep de sperzieboontjes in zure room met ham op de borden met wat aardappelen. Giet er een beetje geklaarde boter over en garneer met de peterselie.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals de Boontjes in zure room met ham? Kijk dan eens naar onderstaande recepten:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Boontjes in zure room met ham

recept Boontjes met ham

20 gedachten over “Boontjes in zure room met ham”

    1. Je bedoelt Ba(h) als in bah dit lust ik niet? Er zullen inderdaad altijd recepten zijn die niet iedereen zal lusten, neem eens een kijkje op mijn website. Daar vind je vast iets wat je lekker zult vinden! Véél kookplezier

  1. Pingback: Gebakken sperziebonen met Parmezaanse kaas - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Kabeljauwhaasje met kruidenkorst - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Courgette rolletjes met ham en kaassaus - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Slagroomtoetje voor de Sint met mascarpone - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Beenham uit de oven met rozemarijn en tijm - Heerlijke Happen

  6. Pingback: Super frisse watermeloen salade - Heerlijke Happen

  7. Pingback: Luikse salade met boontjes en ei - Heerlijke Happen

  8. Pingback: Tortilla bowl met guacamole en geraspte kaas - Heerlijke Happen

  9. Pingback: Traditionele Italiaanse spaghetti carbonara - Heerlijke Happen

  10. Pingback: Lekkere dronken spaghetti met Pecorino kaas - Heerlijke Happen

  11. Pingback: Risotto ai frutti di mare met arborio rijst - Heerlijke Happen

  12. Pingback: Hartige Tourte de blettes met pijnboompitten - Heerlijke Happen

  13. Pingback: Italiaanse scroppino met citroensorbetijs - Heerlijke Happen

  14. Pingback: Osseworst en Truffelmayo: een stukje historie op de Kersttafel! - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept