🕒 Bereidingstijd: 25 minuten 👨🍳 Moeilijkheid: ★☆☆☆☆
Deze Hollandse boerenkoolstamppot met spekjes, mosterd en rookworst is een oer-Hollands gerecht van verse ingrediënten. Binnen 25 min staat dit super lekkere eenvoudige maaltje op tafel.
Wederom een heerlijke klassieker die niet mag ontbreken op mijn site. Ook dit recept zal je zelf wel al jaren op je eigen manier maken. Met herinneringen aan vroeger dat je vader of moeder je een bordje opschepte en je er lekker van smulde. Hollandse boerenkool met worst is ook hier thuis wel favoriet. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder vroeger geld had klaargelegd om worst te halen bij de slager. Keurig in het zakje legde ik de worst op het aanrecht met het wisselgeld erbij, geen rekening houdend met het feit dat we 2 katten hadden. Die vervolgens de worst flink hadden aangevreten terwijl ik buiten was gaan spelen. Er kon nog net even snel een nieuwe gehaald worden voor het eten, en deze fout heb ik nooit weer gemaakt!

Waarom Mosterd de Smaak Versterkt
Het “geheime” ingrediënt in deze boerenkool is mosterd! Lekker twee schepjes toevoegen bij het stampen. Dat geeft extra smaak aan je boerenkool, en natuurlijk ook een lekkere kwak bij de worst. Ik schenk in plaats van jus altijd azijn bij boerenkool.

Dat is nog een trucje van heel vroeger toen vlees echt iets bijzonders was en er niet dagelijks vlees werd gegeten. Om aardappels toch extra smaak te geven schonk men dan wat azijn erbij. Je moet wel van zuur houden, dat dan weer wel.

Vertel me in de reacties/ comments jouw ultieme boerenkool momentje! Ik ben nieuwsgierig naar jullie verhalen.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht. Heerlijke Happen!

Hollandse Boerenkoolstamppot met Rookworst & Mosterd
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 1 kg aardappelen
- 600 gram gesneden boerenkool
- 250 gram gerookte spekjes
- 350 gram rookworst
- 40 ml melk
- 2 tl mosterd
- zout
- peper
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Bak de spekjes uit in een koekenpan en laat uitlekken in een vergiet. Bewaar het spekvet.
- Doe de aardappelen met de boerenkool in een grote pan met een schepje zout en breng aan de kook. Laat 20 minuutjes koken.
- Doe de rookworst in een pannetje met kokend water maar laat niet verder koken, gewoon rustig opwarmen op het laagste pitje tot de boerenkool klaar is.
- Giet de boerenkool af en doe terug in de pan, kieper de spekjes erbij, 2 el spekvet, de melk, mosterd en wat peper. Even flink stampen en dan kun je aan tafel!
- Heerlijk Happen!
De Hollandse pot! Wellicht culinair geen extreem hoogstandje, maar hé lekker en gezond is het echt wel. Pure ingrediënten, vers van het land en een lekker prakje op z’n tijd zijn we allemaal mee groot geworden.
Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:
Gekruid draadjesvlees basisrecept
Stamppot andijvie met spekjes
Gekruide kip met gestoofde boontjes
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Boerenkool altijd lekker!
True comfort food!