huisgemaakte kalfsjus

Huisgemaakte kalfsjus van kalfsschenkel

Geschatte leestijd: 4 minuten

Voor mijn stoof die ik wilde maken schreef het recept voor: “400 ml kalfsjus”. Dit recept was van de stoof die wij geproefd hebben tijdens de masterclass die ik pasgeleden heb gevolgd. Natuurlijk wilde ik dit recept met jullie delen. En toen bedacht ik me dat ik gewoon helemaal vanaf 0 moest beginnen. Dat doen we dus hier met de huisgemaakte kalfsjus. 

huisgemaakte kalfsjus
Heerlijke zachte jus

En zo maak je de Huisgemaakte kalfsjus:

-We beginnen eerst met de oven voor te verwarmen op 220 graden. Heel heet dus!  

-Neem twee grote bakblikken erbij en doe in de ene de schenkel en de botten, in de andere doe je de schoongemaakte groente. Deze kun je in grove stukken snijden. Vermeng de tomaten puree met de groente zodat er overal een laagje op zit. 

-We voegen dus verder geen zout of iets anders aan het vlees of de groente toe. Zet vervolgens de bakblikken in de hete oven en laat het vlees en de botten helemaal bruin worden. Ook de groente mag je lekker bakken tot de randjes van de ui zwart worden. Bij mij duurde dit ongeveer drie kwartier. Het kan zijn dat de groente eerder klaar is dan het vlees en de botten, laat de botten dan gewoon nog even staan.

Huisgemaakte kalfsjus

huisgemaakte kalfsjus
Laat het vlees en de botten goed bruin worden

 Neem dan een hele grote soeppan erbij en doe hierin de gegrilde groente, de schenkel en de botten. Vul de pan met koud water tot net onder de rand. Leg het Bouquet garni, de laurierblaadjes, en de peterselie in de pan en breng het geheel aan de kook. Leg het deksel schuin op de pan en zet hem op een sudderplaatje. En nu kan het sudderen beginnen. Wel een hele dag! 

huisgemaakte kalfsjus
Door de zeef halen

De volgende dag:

-Na een dag giet je de jus door een hele fijne zeef in een andere grote pan en laat je het geheel wat is overgebleven inkoken op een iets hoger vuur. Laat de jus inkoken tot er een kwart is verdampt. Giet het daarna in één of meerdere bakken die je gelijk goed laat afkoelen. Je kunt de bakjes in een bak met ijswater zetten of buiten als het lekker koud is. Daarna zet je het in de koelkast. 

Huisgemaakte kalfsjus

Je kunt de volgende dag het bakje omdraaien en dan komt er een soort jelly-achtig blok uit. Deze kun je in stukken snijden en invriezen zodat je altijd blokjes jus op voorraad hebt. Al met al best een flinke klus máár dan heb je wel wat! Een heerlijke huisgemaakte kalfsjus zoals je die in een restaurant proeft!

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

huisgemaakte kalfsjus

Huisgemaakte kalfsjus

Voor mijn stoof die ik wilde maken schreef het recept voor: “400 ml kalfsjus”. Dit recept was van de stoof die wij geproefd hebben tijdens de masterclass die ik pasgeleden heb gevolgd. Natuurlijk wilde ik dit recept met jullie delen.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 10 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: European
Trefwoord: jus
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 1 schaal
calorieën: 492kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 1 kalfsschenkel
 • 1 kilo kalfsbotten - knie/ gewrichten
 • 2 grote witte uien
 • 2 winterpenen
 • 1 grote prei
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 3 stengels bleekselderij
 • 3 tenen knolfook
 • 1 bosje verse platte peterselie
 • 1 bouquet garni - vers: tijm, rozemarijn, oregano
 • peper
 • 2 laurierblaadjes

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • We beginnen eerst met de oven voor te verwarmen op 220 graden. Heel heet dus!
 • Neem twee grote bakblikken erbij en doe in de ene de schenkel en de botten, in de andere doe je de schoongemaakte groente. Deze kun je in grove stukken snijden. Vermeng de tomaten puree met de groente zodat er overal een laagje op zit.
 • We voegen dus verder geen zout of iets anders aan het vlees of de groente toe. Zet vervolgens de bakblikken in de hete oven en laat het vlees en de botten helemaal bruin worden. Ook de groente mag je lekker bakken tot de randjes van de ui zwart worden. Bij mij duurde dit ongeveer drie kwartier. Het kan zijn dat de groente eerder klaar is dan het vlees en de botten, laat de botten dan gewoon nog even staan.
 • Laat het vlees en de botten goed bruin worden
 • Neem dan een hele grote soeppan erbij en doe hierin de gegrilde groente, de schenkel en de botten. Vul de pan met koud water tot net onder de rand. Leg het Bouquet garni, de laurierblaadjes, en de peterselie in de pan en breng het geheel aan de kook. Leg het deksel schuin op de pan en zet hem op een sudderplaatje. En nu kan het sudderen beginnen. Wel een hele dag!

De volgende dag:

 • Na een dag giet je de jus door een hele fijne zeef in een andere grote pan en laat je het geheel wat is overgebleven inkoken op een iets hoger vuur. Laat de jus inkoken tot er een kwart is verdampt. Giet het daarna in één of meerdere bakken die je gelijk goed laat afkoelen. Je kunt de bakjes in een bak met ijswater zetten of buiten als het lekker koud is. Daarna zet je het in de koelkast.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Huisgemaakte kalfsjus? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

huisgemaakte kalfsjus

Start » De basis » Huisgemaakte kalfsjus van kalfsschenkel

1 gedachte over “Huisgemaakte kalfsjus van kalfsschenkel”

 1. Pingback: Twee sterren St Patricksday - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept