Erwtjes stamp met ballen en lekkere jus

Geschatte leestijd: 4 minuten

Daar is hij dan, erwtjes stamp met ballen! En deze keer gebruikte ik niet één diepvrieszak maar drie verschillende. De velderwtjes, de tuinerwtjes en de tuinboontjes. Omdat ik het zonde vond om deze helemaal tot moes te stampen heb ik alleen de aardappels gestampt en alle groente er daarna doorheen gemixt. Het juskannetje wat je op de achtergrond van de foto ziet is een Franse saucière die ik kreeg van mijn Frans lerares. Het kannetje heeft twee tuitjes. Een voor “maigre” , dat betekent mager en de andere is voor “gras” wat vet betekent. Omdat vet altijd drijft op een jus kun je het maigre tuitje gebruiken om een minder vette jus op je gerecht te schenken. Dit is een echt een typisch Frans kannetje wat zij voor mij gevonden heeft bij een brocante. erwten stamppot

En zo maak je de Erwtjes stamp met ballen:

-We beginnen eerst met de ballen te draaien. Neem een grote kom erbij en doe hierin het gehakt, de kruiden, het paneermeel en het ei. Kneed het geheel tot alles goed gemengd is. Daarna rol je er balletjes van die in je handpalm passen. Ik haalde er ongeveer 22 balletjes uit. Verhit een koekenpan en doe hier wat croma of ander bakvet in en bak de balletjes tot ze mooi gaar zijn. Haal ze uit de pan maar bewaar wel het vet! 

-De jus maken is helemaal niet zo moeilijk! Weeg het vet in een kommetje op een weegschaal. De verhouding moet zijn 20 gram vet-20 gram bloem. De bakrestjes mag je gewoon in de pan laten zitten. Hier giet je de bouillon bij en breng je het langzaam aan de kook, giet er een scheutje rode wijn bij. In een saus pannetje verhit je de 20 gram bakvet uit de koekenpan en daarna doe je de bloem erbij, bak deze tot je een mooie bruine roux hebt. Al roerend voeg je de bouillon uit de koekenpan toe tot je een mooie gladde jus hebt. ( Heb je geen 20 gram vet uit de koekenpan weten te halen vul dat dan aan met roomboter)

Erwtjes stamp met ballen

De diepvriesgroente

-Hier hoef je helemaal niets mee te doen. Gewoon uit de zakken halen en in een pan met ruim kokend water op te warmen en daarna afgieten en opzij zetten tot gebruik.

-In een grote pan breng je de geschilde aardappels aan de kook en in 20 minuten kook je deze gaar. Giet ze dan af en stamp je ze helemaal tot een zachte puree met de boter en de melk. Voeg hier dan de groente aan toe en schep het geheel goed door elkaar. 

Erwtjes stamp met ballen

Erwtjes stamp met ballen stamppot

Neem ten slotte de (voorverwarmde) borden erbij en schep de erwten stamppot erop, balletjes erbij en een flinke scheut jus .

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Erwtjes stamp met ballen

Erwtjes stamp met ballen

Erwtjes stamp met ballen! En deze keer gebruikte ik niet één diepvrieszak maar drie verschillende. De velderwtjes, de tuinerwtjes en de tuinboontjes.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 19 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: stampot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 462kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 1 kilo constance aardappelen
 • 1/2 zak tuinboontjes
 • 1 zak velderwtjes
 • 1/2 zak tuinerwtjes
 • 50 gram roomboter
 • 100 ml melk
 • peper
 • zout

Voor de ballen:

Voor de jus

 • bakvet van de gehaktballen
 • 20 gram bloem
 • 250 ml runderboullion
 • scheutje rode wijn
 • evt extra roomboter

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • We beginnen eerst met de ballen te draaien. Neem een grote kom erbij en doe hierin het gehakt, de kruiden, het paneermeel en het ei. Kneed het geheel tot alles goed gemengd is. Daarna rol je er balletjes van die in je handpalm passen. Ik haalde er ongeveer 22 balletjes uit. Verhit een koekenpan en doe hier wat croma of ander bakvet in en bak de balletjes tot ze mooi gaar zijn. Haal ze uit de pan maar bewaar wel het vet!
 • De jus maken is helemaal niet zo moeilijk! Weeg het vet in een kommetje op een weegschaal. De verhouding moet zijn 20 gram vet-20 gram bloem. De bakrestjes mag je gewoon in de pan laten zitten. Hier giet je de bouillon bij en breng je het langzaam aan de kook, giet er een scheutje rode wijn bij. In een saus pannetje verhit je de 20 gram bakvet uit de koekenpan en daarna doe je de bloem erbij, bak deze tot je een mooie bruine roux hebt. Al roerend voeg je de bouillon uit de koekenpan toe tot je een mooie gladde jus hebt. ( Heb je geen 20 gram vet uit de koekenpan weten te halen vul dat dan aan met roomboter)

De diepvriesgroente

 • Hier hoef je helemaal niets mee te doen. Gewoon uit de zakken halen en in een pan met ruim kokend water op te warmen en daarna afgieten en opzij zetten tot gebruik.
 • In een grote pan breng je de geschilde aardappels aan de kook en in 20 minuten kook je deze gaar. Giet ze dan af en stamp je ze helemaal tot een zachte puree met de boter en de melk. Voeg hier dan de groente aan toe en schep het geheel goed door elkaar.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Erwtjes stamp met ballen? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

erwten stamppot

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Erwtjes stamp met ballen en lekkere jus

4 gedachten over “Erwtjes stamp met ballen en lekkere jus”

 1. Pingback: Oeraardappel stamp met snijbonen - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Week 47 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Huisgemaakte kalfsjus van kalfsschenkel - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept