Estimated reading time: 4 minuten
Cantucci: de amandelkoekjes uit Prato. Ciao raggazi! Cantucci, ook wel cantuccini genoemd, zijn Italiaanse amandelkoekjes die hun oorsprong vinden in de prachtige Toscaanse stad Prato. Deze heerlijke koekjes, bekend als “biscotti di Prato” in de volksmond, zijn een ware delicatesse. Vandaag deel ik graag het authentieke recept van de cantuccini koekjes met jullie, een recept dat absoluut niet kan mislukken. Geniet van deze verrukkelijke lekkernijen en laat je meeslepen door de unieke smaak van Italië! Buon appetito!
Italiaanse cantucci recept
Wat deze koekjes zo speciaal maakt is dat ze twee keer worden gebakken. Hierdoor worden ze erg krokant. Officieel worden deze koekjes gegeten bij een glas vin santo. Dat is een Toscaanse dessertwijn die vroeger werd gedronken tijdens een kerkdienst. Hier komt ook de naam vandaan, vin santo betekent namelijk ‘heilige wijn’. Heerlijk om de cantucci in te dompelen! Maar wees gerust, je kunt ze ook eten bij een kopje Italiaanse koffie, net zo lekker!
De koekjes moeten twee keer gebakken worden. Hierdoor zijn ze lekker krokant. Als je ze wilt bewaren, adviseer ik het gebruik van een luchtdichte bak.
Hierdoor behouden de koekjes hun knapperigheid en voorkom je dat ze zacht en taai worden. Het herhaaldelijk bakken van de koekjes is essentieel voor het bereiken van de gewenste textuur. Het is ook belangrijk om het juiste type meel te gebruiken en de baktijd nauwlettend in de gaten te houden. Bovendien voegt het toevoegen van de juiste hoeveelheid suiker en boter niet alleen smaak toe, maar helpt het ook om de perfecte consistentie te bereiken. Voor het beste resultaat, laat je de koekjes volledig afkoelen op een rooster, zodat ze hun knapperige buitenkant behouden.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Italiaanse cantucci recept
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 265 gram bloem
- 40 gram boter
- 180 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 110 gram amandelen
- 10 ml marsala - of amaretto
- 1 el sinaasappel rasp
- ¼ tl zout
- 15 gram bakpoeder
- 15 gram vanillesuiker
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Pak een beslagkom en doe hier de suiker samen met en 1 ei in. Meng dit goed zodat het één geheel wordt en voeg tijdens het mengen ook het mespuntje zout toe.
- Pak een andere kom erbij en doe hier de bloem, de vanillesuiker en het bakpoeder in. Meng dit goed door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de kom met suiker en ei en meng dit goed door met een houten lepel.
- Zodra het deeg kruimelig wordt, voeg dan de boter toe en ga verder met je handen. Als het deeg één geheel wordt, voeg dan de amandelen, de rasp van de sinaasappelschil en de marsala of amaretto toe.
- Kneed verder tot je deeg een gladde bal wordt. Snijd het deeg in tweeën en maak twee rollen van ongeveer 25-30 centimeter.
- Leg de twee rollen op een bakplaat met bakpapier eronder.
- Pak het andere ei, scheid het eigeel van het eiwit en kluts het eigeel. Bestrijk de twee rollen met het eigeel en doe ze in de oven op 200 graden voor 20 minuten.
- Laat ze vervolgens even afkoelen (niet te lang, anders worden ze te hard) en leg ze op een snijplank. Snijd de rollen in schuine plakjes en leg de koekjes weer op de bakplaat met het bakpapiertje.
- Doe ze in de oven op 160 graden en bak nog eens 17 minuten. Laat afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten!
- Heerlijk Happen!
Deze Blog “Italiaanse cantucci recept “ is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar makkelijke en lekkere recepten zijn onder andere:
We maakten een Italiaanse crema al caffé.
En ook huisgemaakte ricotta, dat is heel eenvoudig.
Iets ingewikkelder maar de moeite waard zijn cannoli’s!
En pesto is ook niet weg te denken uit de Italiaanse keuken.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
cantuccini koekjes recept
Lovely cookie for the holidays!