Italiaanse cantucci recept

Authentieke Italiaanse Cantucci – Krokante Amandelkoekjes uit Toscane

🕒 Voorbereiden: 10 min | 🍪 Twee keer bakken: 50 min | 👩‍🍳 Moeilijkheid: ★★★☆☆

Maak authentieke Italiaanse cantucci (amandelkoekjes) uit Toscane! Deze krokante koekjes worden twee keer gebakken en zijn lekker om te dippen in koffie of vin santo. Met dit recept lukt het gegarandeerd.

Cantucci: de amandelkoekjes uit Prato. Ciao raggazi! Cantucci, ook wel cantuccini genoemd, zijn Italiaanse amandelkoekjes die hun oorsprong vinden in de prachtige Toscaanse stad Prato. Deze heerlijke koekjes, bekend als “biscotti di Prato” in de volksmond, zijn een ware delicatesse. Vandaag deel ik graag het authentieke recept van de cantuccini koekjes met jullie, een recept dat absoluut niet kan mislukken. Geniet van deze verrukkelijke lekkernijen en laat je meeslepen door de unieke smaak van Italië! Buon appetito!

Italiaanse cantucci recept cantuccini koekjes recept

Wat Maakt Cantucci zo Bijzonder?

Wat deze koekjes zo speciaal maakt is dat ze twee keer worden gebakken. Hierdoor worden ze erg krokant. Officieel worden deze koekjes gegeten bij een glas vin santo. Dat is een Toscaanse dessertwijn die vroeger werd gedronken tijdens een kerkdienst. Hier komt ook de naam vandaan, vin santo betekent namelijk ‘heilige wijn’. Heerlijk om de cantucci in te dompelen! Maar wees gerust, je kunt ze ook eten bij een kopje Italiaanse koffie, net zo lekker! 

Italiaanse cantucci recept

De koekjes moeten twee keer gebakken worden. Hierdoor zijn ze lekker krokant. Als je ze wilt bewaren, adviseer ik het gebruik van een luchtdichte bak.

Zo houd je je koekjes lekker knapperig en voorkom je dat ze week worden. Het geheim zit ‘m in het dubbel bakken – dit geeft je koekjes precies de juiste bite.

Let goed op welk meel je gebruikt en houd de baktijd scherp in de gaten. De juiste verhouding suiker en boter zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak, maar ook voor die perfecte textuur waar je naar op zoek bent.

Belangrijke tip: Laat je koekjes na het bakken helemaal afkoelen op een rooster. Zo blijven ze mooi knapperig aan de buitenkant en krijg je dat perfecte contrast tussen de krokante korst en de zachte binnenkant.

cantuccini koekjes recept

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Italiaanse cantucci koekjes

Authentieke Cantucci – Krokante Amandelkoekjes uit Toscane

Je hebt ze vast wel eens gekregen in Italië deze cantucci, en nu maken we ze lekker zelf.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 76 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: koekjes
Keuken: Italiaans
Trefwoord: amandelen, basterdsuiker, bloem, cantucci, sinaasappel
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur
Servings: 30 koekjes
Author: Tim Harzing
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 265 gram bloem
  • 40 gram boter
  • 180 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 110 gram amandelen
  • 10 ml marsala - of amaretto
  • 1 el sinaasappel rasp
  • ¼ tl zout
  • 15 gram bakpoeder
  • 15 gram vanillesuiker

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Pak een beslagkom en doe hier de suiker samen met en 1 ei in. Meng dit goed zodat het één geheel wordt en voeg tijdens het mengen ook het mespuntje zout toe.
  • Pak een andere kom erbij en doe hier de bloem, de vanillesuiker en het bakpoeder in. Meng dit goed door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de kom met suiker en ei en meng dit goed door met een houten lepel.
  • Zodra het deeg kruimelig wordt, voeg dan de boter toe en ga verder met je handen. Als het deeg één geheel wordt, voeg dan de amandelen, de rasp van de sinaasappelschil en de marsala of amaretto toe. 
  • Kneed verder tot je deeg een gladde bal wordt. Snijd het deeg in tweeën en maak twee rollen van ongeveer 25-30 centimeter.
  • Leg de twee rollen op een bakplaat met bakpapier eronder. 
  • Pak het andere ei, scheid het eigeel van het eiwit en kluts het eigeel. Bestrijk de twee rollen met het eigeel en doe ze in de oven op 200 graden voor 20 minuten. 
  • Laat ze vervolgens even afkoelen (niet te lang, anders worden ze te hard) en leg ze op een snijplank. Snijd de rollen in schuine plakjes en leg de koekjes weer op de bakplaat met het bakpapiertje. 
  • Doe ze in de oven op 160 graden en bak nog eens 17 minuten. Laat afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten!
  • Heerlijk Happen!
Tip: Gebruik ongebrande amandelen voor de beste smaak
Traditioneel geserveerd met vin santo (Toscaanse dessertwijn)
Nutrition Facts
Authentieke Cantucci – Krokante Amandelkoekjes uit Toscane
Amount per Serving
Calories
96
% Daily Value*
Fat
 
4
g
6
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Trans Fat
 
0.05
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
2
g
Cholesterol
 
14
mg
5
%
Sodium
 
71
mg
3
%
Potassium
 
65
mg
2
%
Carbohydrates
 
13
g
4
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
6
g
7
%
Protein
 
2
g
4
%
Vitamin A
 
49
IU
1
%
Calcium
 
46
mg
5
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze Blog “Italiaanse cantucci recept “ is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken.

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

We maakten een Italiaanse crema al caffé. 

En ook huisgemaakte ricotta, dat is heel eenvoudig. 

Iets ingewikkelder maar de moeite waard zijn cannoli’s! 

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Koek en taart » Authentieke Italiaanse Cantucci – Krokante Amandelkoekjes uit Toscane

Eén gedachte over “Authentieke Italiaanse Cantucci – Krokante Amandelkoekjes uit Toscane”

4.91 from 76 votes (74 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept