Klassiek Frans coq au vin recept

Klassiek Frans coq au vin recept

Een heerlijke Franse klassieker met veel verse kruiden en een sublieme smaak.
Franse coq au vin

Voor een lekker kippetje kun je me (bijna) wakker maken. Zacht gegaard zodat alle smaken goed in het vlees zijn getrokken en het van het bot valt. We maken een klassiek Frans coq au vin recept. De Franse coq au vin is een beetje de tegenhanger van de boeuf Bourguignon. We gebruiken veel van dezelfde kruiden en groenten. en natuurlijk een fijne Bourgogne wijn om de kip in te laten stoven. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen en benadrukken: Als je goede producten gebruikt zal je gerecht ook goed smaken! Van een goedkoop zurig wijntje krijg je echt geen top stoofpot omdat de alcohol wel “vervliegt”. De nare smaak van de wijn blijft dan echt achter in het gerecht hoor! En als we dan toch lekker op dreef zijn koop dan ook zeker goed kip! Geen kiloknallers maar fijne biologische kip.

Klassiek Frans coq au vin recept
Opletten! De kip valt letterlijk van het bot.
Franse coq au vin

Klassiek Frans coq au vin recept

Een heerlijke Franse klassieker met veel verse kruiden en een sublieme smaak.
5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: kip, rode wijn, spek
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

braadpan

Ingrediënten: 

  • 5 kippenbouten
  • 150 gram gerookt ontbijtspek in blokjes
  • 1 preiin ringetjes
  • 4 sjalottenin ringen
  • 1 winterwortelgeschrapt en in ringen
  • 3 tenen knoflookgesnipperd
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes peterselie

Uit de voorraad / kruidenkast:

  • 2 blaadjes laurier
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 400 ml Bourgogne wijn
  • 500 ml kippenbouillon
  • 100 ml Cognac
  • peper / zout
  • 3 el bloem
Zet alles op je lijst +

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 120 graden.
  • Snijd de bouten door op het gewricht en strooi er peper en zout over.
  • Verhit je braadpan en bak de blokjes spek uit. Voeg de bouten toe en bak ze mooi goudbruin. Schep het vlees uit de pan en leg even apart. Bak in het overgebeleven vet de prei, wortel, sjalot, en knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Blus af met de cognac.
  • Bind de tijm, rozemarijn, laurier en peterselie aan elkaar met een stukje keukentouw. ( Een bouquet garni). Voeg deze toe aan de pan en schep het vlees erbij.
  • Schenk de wijn en de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet dan de braadpan in de oven en laat twee uur rustig stoven.
  • Haal de pan uit de oven en verwijder het bouquet garni. Schep voorzichtig de stukken kip uit de pan en voeg de bloem toe. Roer tot een saus zich begint te binden en doe dan de kip weer in de pan.
  • Serveer met Franse krieltjes of lekker grof brood.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
coq au vin recept
Heerlijke rijke smaak met veel verse kruiden.

Klassiek Frans coq au vin recept

Een coq au vin recept hoor je te maken met een haan. Dat betekent het woord “coq” nou eenmaal. Maar een kip kan ook hoor! En in dit geval maken we dit Klassiek Frans coq au vin recept met alleen de bouten. Deze zijn makkelijk te verkrijgen bij je slager en als je het niet durft of niet weet hoe je ze moet snijden op het gewricht, vraag het hem dan even te doen. Met zo’n groot slagers hakmes is dat in twee seconden gepiept. Het recept is overigens met heel veel verschillende soorten wijn te maken. Elke Franse streek heeft namelijk wel zijn eigen variant op dit gerecht. Zo maken ze hem in de Alsace met Riesling en in de Champagne streek met jawel … champagne!

Andere lekkere kiprecepten? Dat kan hoor, hier zijn er nog een aantal:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
Franse coq au vin
De fantastische “campagnard” pan is van Le Creuset, de meringue kleur.
De Le Creuset “campagnard” pan was een cadeautje van Le Creuset Nederland.

1 gedachte over “Klassiek Frans coq au vin recept”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept