Cantucci: de amandelkoekjes uit Prato. Ciao raggazi! Cantucci, ook wel cantuccini genoemd zijn Italiaanse amandelkoekjes. Deze koekjes komen uit de stad Prato, die in de regio Toscane ligt. Vroeger werden ze daarom ook wel ‘biscotti di Prato’ genoemd (koekjes uit Prato). Deze keer heb ik voor jullie dus het Italiaanse cantucci recept, dat zeker niet kan mislukken! cantuccini koekjes recept

Italiaanse cantucci recept
Wat deze koekjes zo speciaal maakt is dat ze twee keer worden gebakken. Hierdoor worden ze erg krokant. Officieel worden deze koekjes gegeten bij een glas vin santo. Dat is een Toscaanse dessertwijn die vroeger werd gedronken tijdens een kerkdienst. Hier komt ook de naam vandaan, vin santo betekent namelijk ‘heilige wijn’. Heerlijk om de cantucci in te dompelen! Maar wees gerust, je kunt ze ook eten bij een kopje Italiaanse koffie, net zo lekker!

De koekjes moeten twee keer gebakken worden. Hierdoor zijn ze lekker krokant. Als je ze wilt bewaren doe dat dan in een bak die je goed kunt afsluiten anders worden ze zacht en taai en dat wil je niet.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht. Heerlijke Happen!

Italiaanse cantucci recept
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 265 gram bloem
- 40 gram boter
- 180 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 110 gram amandelen
- 10 ml marsala - of amaretto
- 1 el sinaasappel rasp
- ¼ tl zout
- 15 gram bakpoeder
- 15 gram vanillesuiker
En zo maak je het:
- Pak een beslagkom en doe hier de suiker samen met en 1 ei in. Meng dit goed zodat het één geheel wordt en voeg tijdens het mengen ook het mespuntje zout toe.
- Pak een andere kom erbij en doe hier de bloem, de vanillesuiker en het bakpoeder in. Meng dit goed door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de kom met suiker en ei en meng dit goed door met een houten lepel.
- Zodra het deeg kruimelig wordt, voeg dan de boter toe en ga verder met je handen. Als het deeg één geheel wordt, voeg dan de amandelen, de rasp van de sinaasappelschil en de marsala of amaretto toe.
- Kneed verder tot je deeg een gladde bal wordt. Snijd het deeg in tweeën en maak twee rollen van ongeveer 25-30 centimeter.
- Leg de twee rollen op een bakplaat met bakpapier eronder.
- Pak het andere ei, scheid het eigeel van het eiwit en kluts het eigeel. Bestrijk de twee rollen met het eigeel en doe ze in de oven op 200 graden voor 20 minuten.
- Laat ze vervolgens even afkoelen (niet te lang, anders worden ze te hard) en leg ze op een snijplank. Snijd de rollen in schuine plakjes en leg de koekjes weer op de bakplaat met het bakpapiertje.
- Doe ze in de oven op 160 graden en bak nog eens 17 minuten. Laat afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten!
- Heerlijk Happen!
Deze Blog “Italiaanse cantucci recept “ is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar makkelijke en lekkere recepten zijn onder andere:
- We maakten een Italiaanse crema al caffé.
- En ook huisgemaakte ricotta, dat is heel eenvoudig.
- Iets ingewikkelder maar de moeite waard zijn cannoli’s!
- Zo maak je de perfecte pasta.
- En pesto is ook niet weg te denken uit de Italiaanse keuken.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
cantuccini koekjes recept