Huisgemaakt Iers soda roggebrood

Huisgemaakt Iers soda roggebrood

Een heerlijk recept mét het reisverslag van mijn 48 uur in Cork, Ierland. Waarom heb ik gekozen voor huisgemaakt Iers soda roggebrood als bonusrecept bij deze blog? Wel omdat we dat tijdens deze dagen veelvuldig geserveerd hebben gekregen (naast alle andere lekkere dingen). En het dus ook een typisch Iers recept is. Geen gedoe trouwens met uren kneden, laten rijzen of ander moeilijk “bakkers-gedoe” dit brood gaat zo hop de vorm in en bakken maar! Een heerlijk en makkelijk roggebrood recept.

Huisgemaakt Iers soda roggebrood

Maar voordat we aan de slag gaan vertel, en laat ik je graag nog zien wat we allemaal in en om Cork beleefd hebben.

Op reis met Irishbeef.nl en BordBia

Deze reis was op uitnodiging om op eerste hand eens te zien, proeven en beleven wat Ierland te bieden heeft. Op naar Cork dus om met een select groepje te genieten van al dat lekkers en moois. Een bezoekje aan een Ierse boer stond als eerste op de lijst. De rit naar de boerderij toe was al prachtig, het uitgestrekte groene landschap, de smalle landweggetjes, en de Angus koeien in de weide.

Ryall’s farm Watergrasshill

Hartelijk welkom geheten door de boer en zijn vrouw, Ben en Elaine Ryall mochten we al snel bij de koeien gaan kijken. Een aantal hadden net gekalft en stonden op de boerderij. De rest van deze Angus koeien staan de rest van het jaar buiten. Of tot zo lang het weer het toelaat, want als de weide te zompig is gaan ze op stal. Ook in Ierland zijn er zat regels waar boeren zich aan moeten houden, maar daar leek deze boer zich prima in te kunnen vinden.

Het registratie systeem van de Ierse koeien is bijvoorbeeld al heel ver! Van elk kalfje wordt DNA afgenomen en geregistreerd. Dit zorgt voor een waterdicht systeem én verbetering van de kwaliteit van het uiteindelijke stukje vlees wat op jouw bord ligt.

Cork en omgeving

De reis bevatte meerdere stops in en om Cork. Na de rondleiding op de boerderij was het tijd voor een lunch. Samen met Ben en Elaine aten we een heerlijke lunch bij O’Mahoney’s in Watergrasshill. Zo konden we nog even napraten over hun werk op de boerderij, leven in Ierland en genieten van een lekkere maaltijd. Opvallend is trouwens hoé de Ieren je verwelkomen. Allemaal erg “relaxte” en vriendelijke mensen.

Whiskey bij Clonakilty

De reis vervolgde zich naar de prachtige Clonakilty Whiskey stokerij vlak aan de kust. Helaas was de proeverij niet aan mij besteed want ik drink geen whiskey, maar het proces kunnen zien was zeker leerzaam. De passie en het vakmanschap druipt letterlijk uit de grote stook-ketels daar! Overigens stoken ze er ook gin en kun je zelf aan de slag tijdens een workshop “stoken” in kleine stookvaatjes.

Ballymaloe House en Ballymaloe foods

Ons verblijf voor de avond bevond zich op het prachtige landgoed van Ballymaloe house. Precies zoals je het verwacht gelegen tussen groene weilanden, smalle landweggetjes, stenen haagjes in een prachtig herenhuis. Dit is omgebouwd tot hotel, en is zó extreem sfeervol ingericht. Dit familiebedrijf kent meerdere takken van sport. Zo is er dus het hotel, maar er is ook een extreem hoog aangeschreven “cookery school”, een relish fabriek waar allerlei producten gemaakt worden.

Wine and dine

Het hotel heeft meerdere sfeervolle kamers die tot dinerzaal zijn ingericht. De extreem uitgebreide wijnkaart is al een event op zich, maar ook het diner heeft ons enorm verrast. Alle producten worden lokaal gekweekt. Of wel op het landgoed of bij boeren uit de buurt. Een geheel Ierse experience dus!

Huisgemaakt Iers soda roggebrood

Cork in vogelvlucht

Omdat ons reisprogramma strak in elkaar zat was er geen tijd te verspillen. Na een heerlijke nacht in Ballymaloe House kregen we de gelegenheid om BallyMaloe Foods te bezoeken. Dit is de fabriek waar de befaamde tomaten relish gemaakt wordt. Wat begon in grote poten en pannen in de keuken van Ballymaloe House heeft zich dit verplaatst naar een familie gerund bedrijfspand. In Nederland helaas nog niet overal te verkrijgen, hoewel er wel een aantal verkooppunten zijn. Bekend dus van hun tomaten-relish, diverse sauzen, mayonaise en beetroot in pot. En ál die producten passen trouwens perfect bij mijn recept Huisgemaakt Iers soda roggebrood. Smeer een beetje relish bij je zalm of brie op je soda Bread en je bent verkocht.

Food tour

Hoe leer je een stad het beste kennen? Wel door een foodtour te doen natuurlijk! We gingen op stap met fabfoodtrails voor een Fabulous Food Trail van 3,5 uur door Cork. Ik neem je in vogelvlucht mee:

  • The English food market , een overdekt food-walhalla waar je zintuigen te kort komt.
  • White rabbit deli waar ze alles “smoken” zoals ook gerookte boter bijvoorbeeld.
  • Cafe Izz een Palestijns eethuisje waar je echt Amazing mezze kunt eten.
  • Soma coffee company voor een stevig bakje koffie, een latte of thee.
  • Greenwich Cork, voor breakfast en lunch, met fantastische kunst aan de muur.
  • Oesters en zalm bij O’Connels fishmonger in de foodcourt.
  • Voor de beste Asian food: Miyazaki in Cork, sushi, noedels etc etc.
  • En als afsluiter Casanova gelato voor heerlijke ijsjes.

Dit klinkt heel multi culti en dat was het ook want ook in Ierland vind je een smeltkroes van diversiteit. Natuurlijk zijn er volop Ierse pubs en kun je naar harte lust Ierse producten kopen. Na deze tour was het tijd om richtig de airport te gaan en weer richting Nederland te vliegen. Ik kom zeker graag nog eens terug om nog meer van deze regio te ontdekken. Aangezien we dus bij veel van deze hotspots brood kregen leek het me logisch jullie een recept voor Huisgemaakt Iers soda roggebrood te geven. Roggebrood recept

Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen!

Huisgemaakt Iers soda roggebrood

Huisgemaakt Iers soda roggebrood

Geen uren rijzen en een hoop gekneed, maar lekker snel en gemakkelijk gebakken brood!
4.9 van 50 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: brood
Keuken: Iers
Trefwoord: baking soda, citroen, roggemeel, yoghurt
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 55 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 1 brood
calorieën: 167kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

brood bakblik

Ingrediënten:

  • 500 gram roggemeel
  • 2 tl baking soda
  • 2 el citroensap
  • 1 tl zout
  • 50 ml kokend water
  • 150 ml koud water
  • 250 ml yoghurt
  • 1 tl olijfolie

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Besmeer de binnenkant van je bakblik met wat olie of bekleed met een stuk bakpapier.
  • Pak je mengkom erbij en doe hierin het roggemeel, de Baking soda, het zout en meng dan alles goed met elkaar.
  • In een maatbeker schenk je het kokende water, het koude water, het citroensap, en roer. Voeg de yoghurt toe en roer nogmaals.
  • Schenk dit in de mengkom en met een spatel meng je alles tot een plakkerig deeg. Schenk de olie over het deeg en draai met je spatel het deeg een aantal keer zodat er overal een laagje olie zit.
  • Schep het deeg in het bakblik en met je spatel strijk je de bovenkant glad.
  • Pak een stuk aluminiumfolie erbij en smeer op het glimmende deel wat olie. Vouw dit losjes met het met olie besmeerde gedeelte naar beneden over het bakblik heen zodat er een soort tentje ontstaat. ( het deeg rijst in de oven ).
  • Bak voor 55 minuten en haal dan het folie weg en bak nog eens voor 10 minuten.
  • Schud het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rooster, het brood moet hol klinken als je erop klopt. ( het lijkt een soort blok beton maar wacht maar tot je het straks als het afgekoeld is opensnijdt.)
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Nog meer recepten uit de Ierse keuken? Probeer eens deze:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Lunchgerechten » Huisgemaakt Iers soda roggebrood

roggebrood recept

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept