Geschatte leestijd: 3 minuten
Italiaanse Panettone al Genovese basso: Hét Italiaanse kerstbrood uit Liguria. Iedereen kent panettone wel, de luchtige hoge cake, die in Italië tijdens de feestdagen gegeten wordt. Die Panettone komt oorspronkelijk uit Milaan en wordt al sinds de Romeinse tijd gemaakt. Onmisbaar tijdens de Kerst, in elk huis staat er zeker eentje op tafel. Echter heeft de Ligurische streek hier een variant op, die bij ons thuis vaak wordt gemaakt. Gevuld met noten, gekonfijt fruit en rozijnen. Het is makkelijker te maken met een iets knapperigere structuur. Perfect voor de komende kerstdagen!
Het Italiaanse kerst brood!
Als je dit brood googled kun je hem wellicht ook vinden onder de naam : pandolce basso Genovese. Dat is dus uit de stad Genua. En voor wie opgelet heeft tijdens onze reis door Italië, jawel pesto al Genovese komt hier ook vandaan. Een stad met flink wat klassieke Italiaanse recepten op zijn naam dus. Waar de panettone echt wel een hele flinke klus is om te bakken, is dit een heel wat makkelijker recept!
Het heerlijke brood is gevuld met talloze knapperige noten en verrukkelijke gekonfijte vruchten. Je kunt deze smaakvolle lekkernij soms vinden in de plaatselijke supermarkt, maar als dat niet het geval is, kun je zeker terecht bij groothandels of online winkels. De combinatie van de rijke smaak van de noten en de zoete, sappige vruchten maakt dit brood een ware traktatie voor alle fijnproevers.
Het is een ideale optie om jezelf of je gasten te verwennen tijdens een speciale gelegenheid of gewoon als een heerlijke traktatie voor elk moment van de dag. Probeer het vandaag nog en geniet van de smaakvolle explosie van dit brood boordevol noten en gekonfijte vruchten.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Italiaanse Panettone al Genovese basso
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 150 gram bloem
- 300 gram Manitoba bloem - te koop online
- 150 gram boter
- 150 gram rozijnen
- 150 gram suiker
- 75 gram gemixte noten
- 50 gram gekonfijt fruit
- 2 eieren
- 2 tl venkelzaad
- 1 el honing
- 1 sinaasappel
- 15 gram bakpoeder - 1 zakje
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Pak een kom en mix hier de rozijnen, noten, het gekonfijte fruit en venkelzaad in en meng dit goed door elkaar.
- Smelt de boter in een pannetje. Pers de sinaasappel uit (bewaar het sap).
- Pak een beslagkom en doe daar de twee soorten bloem, suiker, honing, twee eieren, gesmolten boter, het sap van de sinaasappel en het bakpoeder in. Meng dit met een houten lepel en ga daarna verder met de hand totdat er een mooie deegbal ontstaat.
- Leg de deegbal op het aanrecht en strooi de mix van noten etc. over het deeg. Kneed het deeg verder met de hand en neem beetje bij beetje de mix van de noten mee zodat alles goed door het deeg heen wordt verdeeld.
- Maak een platte bal zodat de vorm van de panettone ontstaat en snijd met een mes een grote driehoek in de bovenkant van het deeg. Pak een bakplaat en bedek met deze met bakpapier. Leg de panettone hier op en bak dit in de oven op 180 graden voor ongeveer 1 uur.
- Gebruik een stand op de oven zodat zowel de bovenkant als de onderkant van de panettone warmte krijgt.
- Check met een satéprikker of de panettone kaar is. Blijft er geen deeg aan plakken, dan is 'ie klaar! Even laten afkoelen en dan:
- Heerlijk Happen!
Deze Blog “Italiaanse Panettone al Genovese basso“ is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar makkelijke en lekkere recepten zijn onder andere:
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Italiaanse Panettone al Genovese basso recept