Surinaamse bami van Jen

Surinaamse bami van Jen

Tadaa, daar is hij dan hét recept van de Surinaamse bami van Jen. Na de workshop namen we allemaal een heerlijke bak mee naar huis. Het idee was om dit dan thuis mooi op de foto te zetten. Zover dat goede idee, maar bij thuiskomst hadden we zoveel honger dat de bak opgewarmd werd en we àlles hebben opgegeten! Dus toen moest er natuurlijk opnieuw gekookt gaan worden want ja ik wil dit recept natuurlijk wel met jullie delen! 

Surinaamse bami van Jen
De Surinaamse bami met zuurgoed

Dit heb je nodig:

  • 1 pak spaghetti 
  • 2 witte uien
  • 350 gram kipfilet
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • 6 takjes platte peterselie
  • olijfolie
  • zwarte peper/ zout
  • zoete ketjap
  • 5 spice kruiden
  • Javaanse marinademix

En zo maak je het:

-Ja je hebt het goed gelezen, Surinaamse bami wordt dus gemaakt met slierten spaghetti! Maar we beginnen eerst met het vlees en het marineren. Neem de kipfilet erbij en maak deze schoon. Snij er vervolgens stukjes van 2 bij 2 centimeter van en doe deze in een kom.

Surinaamse bami van Jen
Het voorbereiden van de marinade en het zuurgoed

-Neem de tomaten erbij en haal de pitjes eruit. De uien en de knoflook maak je schoon en snipper je fijn. Dan doe je dit allemaal bij het vlees in de kom en schenk er een 50 ml Javaanse marinademix bij. Laat het geheel nu marineren. Het lekkerste is om dat gewoon een nacht in de koelkast te laten doen.

Het zuurgoed maken

  • 1/2 komkommer met schil
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • zout
  • 3 el suiker
  • 60 ml  witte azijn
  • 4 korrels piment

Het zuurgoed maken is heel makkelijk, neem een kommetje erbij en doe hierin de azijn, de suiker een snufje zout in en roer het geheel tot de suiker is opgelost. Proef of je de verhouding zoet/zuur goed vindt en pas het anders naar smaak aan. Snij de ui in halve ringen en snij stukken van de komkommer. Doe deze met de pimentkorrels en het teentje knoflook in de kom erbij en laat het geheel nu lekker marineren.

De bami maken

-Neem een grote pan erbij en kook hierin de spaghetti al dente. Niet te ver doorkoken dat het té zacht wordt. Giet hem daarna af en spoel onder de kraan af met koud water. 

-Hak ondertussen de peterselie fijn en snij de paprika in blokjes.

-Verhit een wok  en doe er wat olie in, bak hier vervolgens de kip in gaar en zet dit dan even apart.

Surinaamse bami van Jen
Het draaien van de bami

-Doe vervolgens de spaghetti met de peterselie en paprika in de wok erbij en “draai” het geheel door de saus die is overgebleven van de kip in de wok. Je kunt hier wat extra ketjap aan toevoegen als het geheel nog te droog is. Breng op smaak met de 5-spices, zout, peper. Voeg als laatste de kip weer in de wok erbij en zorg dat alles lekker verwarmd is. 

Surinaamse bami van Jen

En daar is hij dan! De Surinaamse bami van Jen! Serveer lekker met het zuurgoed erbij en Heerlijk Happen! Nogmaals dank aan Jen voor het geven van de workshop en het delen van jouw recept met ons. 

Surinaamse bami van Jen
De lieve Jennifer Jessica

 

7 gedachten over “Surinaamse bami van Jen”

  1. Wat een leuk artikel mét smaakvolle foto’s! Geen dank. Jij bedankt voor de gezellige middag. Het was een eer en een waar feestje om jullie mijn Surinaamse bami te leren. Je hebt het super gedaan. Het resultaat spreekt voor zich en de smaak al helemaal! Groetjes, Jennifer Jessica

  2. Pingback: Week 53 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *