Basisrecept Italiaanse Pesto Genovese

Basisrecept Italiaanse Pesto Genovese

Next stop: Genua, de geboortestad van pesto Genovese, met een heerlijk recept voor een Trofie al pesto. Een Italiaanse pasta met verse pesto.
Basisrecept Italiaanse Pesto Genovese

Pesto Genovese: de trots van Genua! Pesto, wie kent het nou niet? Deze saus is immens populair over de hele wereld en is ontstaan Genua (Genova op z’n Italiaans). We gebruiken het veel maar wat is de juiste manier om zelf pesto te maken? Ik leg het je uit in dit basisrecept Italiaanse Pesto Genovese. Een heerlijk pesto recept wat je zo op tafel tovert. Je krijgt van mij ook een heerlijk pastarecept erbij namelijk een”Trofie al pesto” .Dus next stop: Genua de poort van Italië.

trofie al pesto
Genua vanuit het vliegtuig, de haven de grootste poort van Italië

Synoniem van Liguria

Wie aan pesto denkt, denkt aan Liguria en in het bijzonder Genova. Pesto is al ontstaan in het jaar 800 en betekent letterlijk ´stampen´. Dit is namelijk ook de manier om pesto te maken! Pesto heeft weinig ingrediënten nodig en het is heel simpel te maken. Zoals je kunt verwachten van de Italianen zijn ze heel trots op hun gerechten. Er bestaat dus zelfs een heel consortium voor pesto. “Il Consorzio del Pesto Genovese” heeft het originele recept voor pesto en beschermt het. Op deze manier willen zij voorkomen dat de fabriek pesto en de echte pesto alla Genovese over één kam worden geschoren.

Basilicum uit Pra´

Het hoofd ingrediënt van pesto is basilicum, maar niet zo maar basilicum… De lekkerste komt volgens het consortium uit Pra´, een wijk in het westen van Genua. De olijfolie moet uit Liguria komen, als kaas gebruik je pecorino en Parmezaanse kaas en daarnaast voeg je nog pijnboompitten, knoflook en een klein snufje zout uit de Italiaanse zee toe. 

Pesto wordt van origine met een vijzel gemaakt, het betekent immers ´stampen´. Het liefst een marmeren vijzel uit Carrara. Officieel mag pesto niet warm worden, de reden waarom de traditionele pesto-makers een staafmixer of keukenmachine verafschuwen. Echter wordt er tegenwoordig veel meer voor gemak gekozen en kiest met toch voor de elektrische apparaten.

Basisrecept Italiaanse Pesto Genovese
Je hebt maar een paar basis ingrediënten nodig.

Elke familie heeft een eigen variant

Hoewel ze in Italië heel erg van de tradities zijn en niet afwijken van veel recepten, heeft elke Italiaanse familie een eigen variant van pesto. Men zal echter niet zo afwijken van het origineel, enkel wat hoeveelheden aanpassen of een extra ingrediënt toevoegen. Ook in mijn familie is er een recept voor pesto te vinden! Ik heb het geleerd van mijn moeder en zij weer van haar moeder. Ons geheime ingrediënt: ricotta… dit geeft je pesto net even extra body en zorgt voor een heerlijke romige smaak! 

Recept: Trofie al pesto met basisrecept Italiaanse Pesto Genovese

Pesto is een heerlijke pasta saus en wordt in de hele wereld gebruikt voor vele pasta gerechten. Echter wordt het traditioneel met trofie (uitspraak: trofje) gegeten. Trofie is een kronkelige pastasoort uit Ligurië, die wordt gemaakt door het pasta deeg tussen je handen te wrijven. Trofje al pesto is wederom een fijn Italiaans recept met maar weinig ingrediënten en het basisrecept Italiaanse Pesto Genovese komt hier tot zijn recht!

Basisrecept Italiaanse Pesto Genovese

Basisrecept Italiaanse Pesto Genovese

Next stop: Genua, de geboortestad van pesto Genovese, met een heerlijk recept voor een Trofie al pesto. Een Italiaanse pasta met verse pesto.
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basilicum, Parmezaanse kaas, pasta, Pecorino, pesto
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

pan

Ingrediënten: 

  • 100 gram basilicum blaadjes
  • 2 tenen knoflook
  • 70 gram pijnboompitten
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram Pecorino kaas
  • 100 ml olijfolie
  • 100 gram ricotta
  • 380 gram Trofie ( pasta soort )

En zo maak je het:

  • Pel de knoflook en rasp de pecorino Romano en de Parmezaanse kaas. Doe de basilicumblaadjes, knoflook, pijnboompitten, beide kazen, en de helft van de olijfolie in een vijzel of keukenmachine.
  • Zet de keukenmachine aan en vermaal alles of ga vermaal alles met de vijzel. Voeg tijdens het vermalen, rustig de andere helft van de olijfolie toe.
  • De pesto moet een mooie smeuïge massa en zijn en het moet goed op smaak zijn.
    Mocht je de pesto als tapenade gebruiken kun je het je hem het beste zo laten. 
  • Wil je deze echter als pastasaus gebruiken, haal de pesto dan uit de keukenmachine/vijzel en doe deze in een schaal. Voeg de ricotta toe en roer deze er goed doorheen, zodat het één geheel wordt. De ricotta geeft een romige smaak en textuur, wat ideaal is voor de pasta. 
  • Kook de trofie beetgaar in een pan met water en zout. Giet af en bewaar een beetje van het kookvocht. Pesto hoef je niet warm te maken voor pasta. Voeg enkel wat kookvocht  toe aan de pesto. 
  • Roer dit goed door en meng het vervolgens met de pasta. Garneer nog met extra parmezaanse kaas!
     
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
pesto recept

Deze blog “Basisrecept Italiaanse Pesto Genovese” met trofie al pesto is een bijdrage van Tim van La Cucina di Tim. Neem ook eens een kijkje op zijn website.

Tim deelt hier de ware Italiaanse klassiekers en inmiddels hebben we al een mooie reis door Italië gemaakt! Reis je mee? Bekijk dan deze recepten eens en ga lekker aan de slag:

Next stop…. volgende maand reizen we weer verder!

2 gedachten over “Basisrecept Italiaanse Pesto Genovese”

  1. Pingback: Eiwrap Italiaanse caprese vulling - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept