Geschatte leestijd: 5 minuten
Zelf paté maken is heel gemakkelijk! Zo dat is een mooie binnenkomer toch? En waarom zou je het dan zelf maken? In de supermarkt kost het nauwelijks wat en die is zo geserveerd. Maar heb je voor de grap wel eens op het etiket gekeken van deze producten? Vol met allerlei E-nummers, kleurstoffen en andere zooi om je paté er roze uit te laten zien en extra lang houdbaar te maken. Ik ga je laten zien met dit paté recept dat je heel eenvoudig zélf paté kunt maken. We maken een Kerstrecept cranberry kippenlever paté, lekker voor bij de kerstborrel! kippenlever pate
Kip in Nederland, Kip uit Europa campagne
Wellicht kun je nog de blog van vorig jaar herinneren die ik schreef over de Hollandse kip. Ook dit jaar was er weer een fantastisch event rondom de “vierkantverwaarding” van kip. Een campagne gesteund door de Europese Unie, je kent hem vast wel “Enjoy it’s from Europe”. Want we hebben hier in Europa prachtige producten! Wat betekent dat “vierkantverwaarding” dan? Eigenlijk is dat heel simpel, niets gaat verloren. Kippen produceren eieren, we eten het vlees, maar daarmee zijn er nog veel meer onderdelen die we kunnen gebruiken.

Zo staat er in Nederland een fabriek die van kippenpoep energie maakt! Ja je hoort het goed, ruim 40.000 huishoudens kunnen voorzien worden van energie door het verwerken van de kippenmest. Maar ook de botten, en de veren, alles wordt gebruikt om verder te verwerken tot bijvoorbeeld veevoer. Ik wil je graag inspireren eens het kipfiletje te latten liggen en te kiezen voor bijvoorbeeld de kippenlever. Daarmee maken we namelijk dit Kerstrecept cranberry kippenlever paté. Puur natuur, geen toevoegingen, geen rare E-nummers maar gewoon het pure product van de kip.
“Pleursoep”, paté, Indische eitjes, burgers en meer….

Naast dat we deze informatie kregen tijdens het event werd er natuurlijk ook gekookt! Aanwezig waren Rene Pluijm, tv-kok en bougondiër pur sang, Job Pattinasarany van 24 Kitchen en Guido Waterman. Zij hadden alle drie een aantal fijne gerechtjes voorbereid die wij konden proeven. De “pleursoep” van Rene werd buiten op open vuur gemaakt. En waarom die naam? Wel het recept is van zijn geliefde moeder, die aan het einde van de week alles in een grote soeppan “pleurde” opdat er niks verloren zou gaan. Of zoals ik het ook vaak noem: “zero waste”, er gaat niets verloren.
Job serveerde ons kippenburgers, een Indisch eitje en Guido maakte live een kippenpaté waarop mijn paté is geïnspireerd. Zo hopen we je wat meer inspiratie te geven om met eens wat anders dan het filetje aan de slag te gaan. Neem vooral ook eens een kijkje op de website van Kiprecepten.nl. Hier vind je ontzettend veel informatie en hele fijne gerechtjes. En voor nog meer informatie over de kip: chekceens deze website van EU-Poultry.
Kerstrecept cranberry kippenlever paté

Dit paté recept was ook het ultieme moment om eens één van mijn prachtige Michel Cougant paté schalen te gebruiken. Het is de kip die je op de foto ziet. Deze Franse patémaker vond dat er maar weinig mooie schalen waren en dus produceerde hij een aantal keramieken schalen in de vorm van dieren. Ik ben een verfent verzamelaar van deze diverse schalen. Natuurlijk gebruikte ik de kippenschaal voor dit kerstrecept cranberry kippenlever paté pate

Kerstrecept cranberry kippenlever paté
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 500 gram kippenlever
- 3 sjalotten - gesnipperd
- 75 gram gedroogde cranberry's
- 150 gram paddestoelenmix - fijngehakt
- 2 tenen knoflook - fijngehakt
- 3 takjes verse tijm
- zout
- peper
- 2 el persillade kruidenmix
- 10 plakjes bacon
- 180 gram roomboter - in blokjes
- 50 ml whiskey - Glenfiddich
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Pak de kippenlever erbij, snijd met een mes de vliesjes en "zeentjes" weg (zeen: pees, de witte harde stukjes in de lever). Met wat keukenpapier dep je de stukjes lever goed droog.
- Snipper de sjalotten, hak de paddestoelen en knoflook fijn.
- Pak je koekenpan erbij en bak de stukjes lever voor een minuutje of 2 à 3. Strooi de persillade erover.
- Schep de levertjes in je keukenmachine en voeg de blokjes roomboter toe. Draai met je machine tot je een mooie gladde mix hebt. Daarna pak je een zeef erbij en duw je de mix door de zeef met een spatel in een kom.
- In de koekenpan bakken we de sjalot, knoflook, cranberry's en paddestoelen voor een minuut of 4 à 5 blus af met de Whiskey.
- Schep de inhoud van de koekenpan bij de kippenlevermix en spatel het goed door elkaar. Proef het en voeg eventueel naar smaak nog extra zout en peper toe.
- Bekleed je patévorm met vershoudfolie en leg daarop de plakjes bacon. Schep de paté in de vorm en dek hem af. Zet daarna in de koelkast voor minimaal 3 uur om op te stijven.
- De paté is een aantal dagen houdbaar in de koelkast.
- Heerlijk Happen!
Nog meer weten over de kip, of lekkere kiprecepten? Laat me je inspireren met de volgende blogs en receptjes:
- Lees hier in deze blog “Onze kip een Hollandse delicatesse” alles over kip!
- Een krokante mille feuille met paté.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Deze blog is geschreven in samenwerking met Kip in Nederland.
kippenlever pate
Ziet er heerlijk uit.