Geschatte leestijd: 4 minuten
Eendenborst bereiden is niet heel ingewikkeld. Je wilt graag dat het vlees mooi rose van binnen is, en het velletje aan de buitenkant lekker krokant. Dit eendenborst recept is heel puur, we hebben het vlees en een aantal kruiden en meer heb je niet nodig. Een vereiste is wel dat je een rotisserieoven hebt. Of een oven waar een draaispit in zit. En het kan natuurlijk ook op een BBQ met rotisserie gegrild worden. Dit eendenborst rotisserie kerstrecept is een mooi gerechtje voor 2 personen.
Maar als je spit lang genoeg is kun je ook 4 filets tegelijk grillen. Het opbinden van het vlees was even een werkje trouwens. Ik ben daar niet zo in thuis dus ik heb een aantal keer het YouTube filmpje van Gertjan Kiers gekeken. Hij ontwikkelde een handige en simpele knoop om je vlees mooi op te binden.
Eendenborst is een populair gerecht gemaakt van de borst van een eend. Het wordt vaak gebruikt in Franse en mediterrane gerechten en wordt beschouwd als een delicatesse. Eendenborst wordt meestal gebakken of gegrild en wordt geserveerd met verschillende soorten sauzen, groenten en aardappelen.
Eendenborst wordt gewaardeerd om zijn rijke, volle smaak en sappigheid. Het wordt beschouwd als een zeer verfijnde vleeskeuze en is populair bij speciale gelegenheden en feesten. Het is belangrijk om de eendenborst op de juiste manier te bereiden en te serveren om de smaak en textuur te behouden. Bijvoorbeeld, eendenborst moet worden gebakken tot een interne temperatuur van 160°F (71°C) om een optimale veiligheid en smaak te garanderen.
Eendenborst rotisserie kerstrecept
Deze eendenborst bereiden we dus in een rotisserie oven. Je zou dit eendenborst recept ook in een ovenschaal kunnen maken, je moet hem dan wel meermaals draaien. Vandaar dat ik zo fan ben van mijn KitchenAid oven. Het spit zit erbij en je hoeft de oven alleen maar aan te zetten op “turbo grill”, de temperatuur op gemiddeld en hij draait zelf rond en rond.
Zoals ik in de receptkaart al schreef heb ik dit meerdere keren gemaakt. De eerste keer was hij echt nog te rood. Je wilt graag dat je vlees mooi rose is. Aan te raden is dus dat je dit eendenborst rotisserie kerstrecept een keer “test kookt” voordat je straks staat te stressen in de keuken.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Eendenborst rotisserie kerstrecept
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 2 eendenborst filets
- 1 takje verse tijm
- 1 el Persillade (kruidenmix)
- zout
- peper
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Laat de eendenborst op kamertemperatuur komen. ( Ga voor kwaliteit koop ze bij je keurslager, of de groothandel ).
- Bestrooi de binnenkant met wat zout, peper en persillade kruidenmix. Leg een takje tijm op één helft. Leg de andere helft erop. Zorg dat het velletje aan de buitenkant zit.
- Pak je keukentouw erbij en bindt de eendenborst op. Om de 2 à 3 cm een touwtje.
- Steek het spit door je opgebonden eendenborst heen, en zet de stekers vast in het vlees, of zoals ik deed met een extra touwtje er omheen.
- Zet je oven aan en steek de spit in de oven. Ik heb hem op "gemiddelde" temperatuur gezet. ( Dat komt op ongeveer 236 graden in een KitchenAid). Laat hem een 35 minuten draaien. * zie notities
- Haal de eendenborst van het spit en laat nog even rusten. Trek de spies eruit en knip de touwtjes los. Verwijder het takje tijm.
- Snijd met een scherp mes in mooie dunne plakjes en serveer met bijvoorbeeld cranberrysaus of een mooie jus.
- Heerlijk Happen!
Ook fan van rotisserie gerechten? Maak dan zeker deze eens:
Deze heerlijke sappige kip van het draaispit met aardappeltjes.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Heerlijk in je eendje!