Estimated reading time: 4 minuten
Of dit lekker is? Nou dat is het zeker. Dit Klassiek Griekse moussaka recept is er wél eentje waar je de tijd voor moet nemen want je hebt het niet binnen een half uurtje op tafel staan! Wellicht dus een keer in het weekend inplannen als het buiten rotweer is en je zin hebt om lekker gezellig in de keuken te staan. De combinatie van aardappelen, aubergine, en een dikke laag bechamel maakt het een redelijk machtige maaltijd. Een schaal als deze kun je dan ook prima met vier personen delen.
Klassiek Griekse moussaka recept
Er wordt redelijk wat kaneel gebruikt in dit recept, en vaak is dat een specerij die je bij zoetigheid verwacht. Maar het past dus ook prima in een hartig gerecht als deze. Verder gebruiken we ook oregano, ook een kruid wat je veel in de Griekse keuken voorbij ziet komen. Het maken van deze moussaka kost dus best wat tijd. Er zijn een aantal stappen die je moet volgen. Maar uiteindelijk is het zeker de moeite waard.
Aubergine heeft zelf niet zoveel uitgesproken smaak, maar “zuigt” als het ware alle smaken op van de ovenschotel, waardoor het een heerlijke combinatie vormt. Ik heb de aardappels met een mandoline dun gesneden; dat is echter niet nodig, je kunt ze ook gewoon met een mes in dunne plakken snijden.
De dunne plakjes geven een mooi gestapeld effect, wat de presentatie van de schotel ten goede komt en het geheel aantrekkelijk maakt voor de gasten. Het zorgt ervoor dat iedere hap zowel visueel als qua smaak een genot is, perfect voor een gezellige avond.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht. Heerlijke Happen!
Klassiek Griekse moussaka recept
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 500 gram gehakt - ( origineel is dat lamsgehakt)
- 200 gram gepelde tomaten uit blik
- 3 tenen knoflook - uitgeperst
- 2 uien - zeer fijn gesnipperd
- 1 el tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- 50 ml witte wijn
- 1 tl piment - ( of 3 korrels )
- 1 el kaneelpoeder
- 2 el oregano
- 2 tl zout
- 1 tl peper
Voor de bechamelsaus:
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 500 ml melk - verwarmd
- 2 eierdooiers
- 100 gram geraspte kaas
- 1 tl nootmuskaat - ( liefst versgemalen)
Voor de vulling:
- 4 aardappels - ( 400 gram )
- 2 aubergines - in dunne plakken
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Pak je hapjes pan erbij schenk er een scheut olijfolie. Bak op laag tot middelhoog vuur de uien en de knoflook tot ze glazig zijn. Doe de blaadjes laurier ook gelijk in de pan erbij zodat deze hun smaak al kunnen gaan afgeven.
- Doe het gehakt in de pan erbij en rul het met een houten spatel. Als het gehakt geruld is laat het dan even in een vergiet uitlekken.
- Bak de tomatenpuree in de hapjespan met de kruiden en specerijen, blus af met de wijn en doe het gehakt er weer bij, en de gepelde tomaten die je goed fijnprakt met je houten spatel. Breng op smaak met peper en zout.
- Schil en snijd de aardappels in dunne plakken. Ook de aubergine snijd je in dunne plakken.
- In een koekenpan bak je de plakken aardappel goudbruin en laat deze uitlekken op een keukenpapiertje, doe ook zo met de aubergine. Let op gebruik niet té veel olie hier, want de aubergine zuigt al dat vet op.
- Vet een ovenschaal in en leg een laag aardappels op de bodem. Daarop schep je de gehaktsaus. ( haal de laurier en pimentkorrels eruit). Op het gehakt leg je dan alle aubergine plakken en daarop weer een afsluitende laag aardappels.
- Nu maken we de bechamelsaus: smelt de boter in een pan en doe dan de bloem erbij, bak deze al roerend voor een tweetal minuten tot goudbruin. Schenk de verwarmde melk in de pan er bij en doe dit al roerend zodat je gelijk een mooie saus krijgt. Voeg de kaas, nootmuskaat en eierdooiers toe en roer tot een mooie lobbige saus.
- Giet deze saus op de laag aardappels in je ovenschaal en leg ter decoratie eventueel 3 plakken aubergine erop.
- Verwarm je oven voor op 180 graden en bak de moussaka in 40-45 min af tot de bovenkant mooi goudbruin is.
- Na het bakken heel even laten afkoelen en dan in stukken snijden en serveer! Heerlijk Happen!
De Griekse keuken! Wat is die lekker hè? Eerder maakte ik al wat andere toppers. Hieronder deel ik er nog een paar met je. Die moet je zeker eens proberen hoor.
Gekruide Griekse salade met kipfilet
Koulouria Thessalonikis Grieks sesambrood
Kruidige Griekse tomatenrisotto met orzo
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
De echte persoon!
De echte persoon!
So good !