Hete bliksem met krabbetjes

Hete bliksem met krabbetjes

Geschatte leestijd: 3 minuten

De titel zal je wellicht een wenkbrauw doen optrekken. Want hete bliksem? Wat is dat nou weer? En krabbetjes? Die lopen over de bodem van de zee toch? Nou het zal je verbazen dat beide Oer en Oud Hollands zijn. Hete bliksem is een stamppot die gemaakt wordt met gebakken appeltjes en ui, een flinke dot mosterd. De naam heeft hij te danken aan het feit dat de appeltjes vochtig zijn en als ze warm zijn dus ook heet worden. Je kunt dus als je te gulzig bent je tong er goed aan verbranden. Deze hete bliksem met krabbetjes is super makkelijk te maken, voor de krabbetjes heb je alleen wat tijd nodig.

Hete bliksem met krabbetjes

Hete bliksem met krabbetjes

Krabbetjes zijn dus losse varkensribbetjes die we op lage temperatuur in de oven bakken. Het vlees zal aan het einde compleet van de botjes vallen. De appelazijn die we in de marinade gebruiken helpt bij dat proces. Je kunt krabbetjes ook terugvinden in receptuur voor erwtensoep. Het is relatief goedkoop vlees, maar ik vind het echt een traktatie ze zo nu en dan te bereiden. Je kunt krabbetjes gewoon in de supermarkt kopen, of anders bij je slager halen. Kruid je vlees met deze kruidenmix.

Hete bliksem met krabbetjes

Deze stamppot hoef je niet helemaal tot moes te stampen. Je mag best nog een beetje structuur in de aardappels behouden. De combinatie van zoete en zure appels geeft hem smaak. En hij is gemakkelijk ook nog een dagje in de koelkast te bewaren mocht je wat overhouden.

Hete bliksem met krabbetjes

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Hete bliksem met krabbetjes

Hete bliksem met krabbetjes

Een oud-Hollandse stamppot met varkensribbetjes waar het vlees van het bot valt!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 71 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse
Trefwoord: aardappelen, appel, spekjes, varkensribben
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 4 uur 30 minuten
Totale tijd: 4 uur 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 676kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

ovenschaal met deksel

Ingrediënten:

  • 16 varkensribbetjes - ( krabbetjes)
  • 800 gram aardappels - kruimig
  • 2 granny smith - klokhuis verwijderd, geschild en in blokjes.
  • 2 pink lady - klokhuis verwijderd, geschild en in blokjes.
  • 2 uien - gesnipperd
  • 2 tl grove mosterd
  • 250 gram gerookte spekjes
  • 50 gram roomboter

kruiden en specerijen (mix voor de vleesmarinade)

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Pak een ziplock zak erbij van 1,5 kg. Doe hier de stoofkruidenmix, appelazijn, kerriepoeder,olijfolie en Franse mosterd in en voeg de krabbetjes toe. Schud de gesloten zak goed zodat de krabbetjes overal een laagje marinade hebben. Leg een nachtje in de koelkast.
  • Verwarm je oven voor op 120 graden en doe de krabbetjes in een ovenschaal die je met een deksel kunt afdekken. Bak nu in 4 uur de krabbetjes gaar. ( Mag ook op een petroleumstelletje of zelfs op de bbq).
  • Schil de aardappels en kook deze met wat zout gaar.
  • Intussen in een koekenpan bak je in de roomboter de ui, en de stukjes appel op middelhoog vuur. We willen niet dat de ui te donker wordt.
  • In een andere koekenpan bak je de spekjes krokant. Bewaar het vet om straks de stamppot mee te maken.
  • Giet de aardappels af en doe terug in de pan, schep wat vet van de spekjes erbij, 2 el mosterd, en schep alle ui en appeltjes erbij en stamp tot een redelijk grove stamp.
  • Schep op de borden en strooi de spekjes erbij, leg de gebakken krabbetjes (die inmiddels nu boterzacht zijn) op de stamp en serveer.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Dit is een hele oude versie van een Hollandse stamppot! Natuurlijk heb ik ook andere ideetjes voor je van eigen bodem. Bekijk deze recepten maar eens:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

stamppot hete bliksem

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Hete bliksem met krabbetjes

1 gedachte over “Hete bliksem met krabbetjes”

  1. Pingback: Libanees brood met pikante kip - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept